Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 1

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (170)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Další nechtěná komedie od "mistra" Eda Wooda, která je tak hrozně přeplácaná nesmyslnými scénkami, nejrůznějšími rádoby filozofickými bláboly a naprosto nepadnoucími dějovými odbočkami, že i slovo slátanina je pro tenhle filmek slabým výrazem. Holt ale od Wooda se snad ani nic jiného čekat nedá, takže divák může být s výsledkem ještě svým způsobem "spokojen". ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Po Plánu 9 je pro mě Glen, nebo Glenda druhým snímkem od režiséra Edwarda Wooda, který mě zaujal o něco více než první jmenovaný. Co se týká námětu, tak je celkem odvážný, obzvlášt proto, že se zabývá transvestitismem, avšak samotný scénář byla bída, hrůza a děs. Bela Lugosi, který měl být hlavním lákadlem, působil příliš afektovaně a vlastně mi scény s ním přišly jako z jiného filmu. Zkrátka pro "woodofily" bezpochyby další lahůdka, pro mě pouze film, který se zaobírá (ikdyž nešikovně) nadčasovou tematikou. ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozhovory policajta s psychiatrom, rozoberajúce transvestitizmus a transsexualizmus predstavením dvoch konkrétnych prípadov, odľahčujú zábery z úplne iného súdka. Spája ich postava veľkého Tvorcu, ktorý sa tvári hrozivo, dôrazne artikuluje o napätej strune a straší drakom. Do toho letia lietadlá, prúdia roje áut, vyloďujú sa vojská a behajú bizóny. Nad všetkým týmto blýskajú animované blesky. Občas sa zjaví Rohatý, ako vystrihnutý z nejakého lunaparku. Scéna sadomasochistických predstáv Glena do toho zapadá ako uliata. Veľmi silný, dobovo netradičný námet spracovaný živo, poučne a s fantazijným nadhľadom. ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Nechápu ten poprask okolo Eda Wooda. Film má silný námět i hodně dobrou realizaci, osobně mi ten živelný styl Eda Wooda vyhovuje. Oceňuji jej obzvláště s přihlédnutím k době, kdy byl natočen, a tématu, o němž pojednává. Jistou slabinou jsou herecké výkony a některé věci technického rázu (špatné nasvícení), které ale zdaleka nedosahují "úrovně" Plan 9 a mně osobně nevadí. ()

Johny_fork odpad!

všechny recenze uživatele

Něco neskutečného:) Ed Wood se upřímě snaží vyjádřit své pocity, ovšem není schopný napsat normální scénář a pohnout se v ději, neustále používá vypravěče (a místy to skutečně nepřipomíná vyprávění, ale verbální sraní, pořád se omýlá to samé a to neuvěřitelně stupindně) a nebo Belu Lugosiho v roli asi něco jako Boha, jeho výstupy jsou ozdobou filmu, pozorovat jak sype s agresivním výrazem ve tváři neskutečné hlášky je radost a vážně mě uzemnil, zejména hlášky o zeleném drakovi no to se ani nedá popsat to se musí vidět:) (Pozor...Dejte si pozor na velkého zeleného draka,který sedí před vaším prahem. Žere malé chlapce......ocásky malých šťěnátek a velké, tlusté slimáky.Pozor...ocásky malých šťěnátek...) Herecké výkony jsou tragické, dialogy dostova dementní a interiéry vypadají zoufale, k tomu neustálé naprosto zbytečné záběry na dálnici, či na běžící bizony!:) Je to tak upřímné a přitom blboučké, úžasně jsem se bavil a představa, že tohle někdo myslel vážně je těžko strávitelná:D ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Jeden z nejoblíbenějších filmů Davida Lynche, který vzdal svůj hold tomuto snímku tím, že zvuk "skučícího vichru" z filmu použil ve svém prvním celovečerním snímku Mazací hlava. (DaViD´82)
  • Ed Wood chtěl od začátku do filmu obsadit Belu Lugosiho, který však v té době byl již takřka zapomenut, až na výjimky neobsazovaný, drogově závislý a chudý. Přesto ho nakonec k návratu na plátna přemluvil. (DaViD´82)
  • Film byl uváděn pod mnoha a mnoha názvy. Dá se říci, že co země to název. Kupříkladu: "Louis a Louisa" (Francie a Belgie), "Vedl jsem dva životy" (Velká Británie), "On nebo ona", "Změnil jsem své pohlaví", "Glen či Glenda?" (Brazílie), "Glen nebo Glenda: Zpověď Eda Wooda" a tak dále. (DaViD´82)

Reklama

Reklama