Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 2

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (170)

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že se mi do filmu vůbec nechtělo. Snímek zahrnuje dva příběhy a to o transvestitovi(což mi je proti srsti) a o pseudohermafroditovi. Ale chtěl jsem doplnit mezery v Ed Woodově filmografii a tak jsem tomu nakonec šanci dal a nelituju. O to větší to pro mě bylo překvapení. Světe div se tohle se fakt povedlo a bavilo mě to. Za mě asi nejlepší film Eda Wooda. Silný 4hvězdy ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Nechápu ten poprask okolo Eda Wooda. Film má silný námět i hodně dobrou realizaci, osobně mi ten živelný styl Eda Wooda vyhovuje. Oceňuji jej obzvláště s přihlédnutím k době, kdy byl natočen, a tématu, o němž pojednává. Jistou slabinou jsou herecké výkony a některé věci technického rázu (špatné nasvícení), které ale zdaleka nedosahují "úrovně" Plan 9 a mně osobně nevadí. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Naprostá mindfucková záležitost. Nejenom že tenhle film nedává moc smysl ale i scény jsou dokonale debilně poskládané, už jen účinkování Lugosiho který tu kecá o naprostých kravinách a zelených dracích co jí mladé chlapce ukazuje že s tímhle filmem není něco v pořádku. Jo tenhle film je špatnej ale má něco do sebe, člověk se u něj baví a kroutí hlavou. Wood popisuje tenhle film jako jeho životopis. No jde vidět že je to "divný" člověk. Ale mi ho máme rádi. ()

Murrro 

všechny recenze uživatele

Filmové rozprávanie Eda Wooda má svojskú poetiku aj rytmus, ojedinelé je tiež po technickej stránke a pre ďalší vývoj kinematografie tak film Glen or Glenda získava ohromný význam - cestou Wooda sa totiž vydal málokto, no už nikomu sa nepodarilo skombinovať filmársku neschopnosť a úprimnosť osobnej výpovede tak dokonale ako jemu. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Po Burtonově životopisné filmu, jsem si řekl, že se na Glen or Glenda musím už konečně podívat. Díky své hlouposti a nelogickému střídání záběrů, beru tento film spíše jako experimentální i když to tak původně určitě nebylo myšleno a jako takový mě bavil víc než nějaký Andaluský pes nebo Begotten. Bela byl opravdu dokonalý a na jeho neustálé opakování pozor na zeleného draka, co žere velké zelené slimáky a další kecy, co bych nikdy v životě nečekal ve filmu o citlivém transvestitovi jen tak z hlavy nedostanu. Natáčeni musela být určitě sranda a hned bych si v takové ptákovince zahrál. 45% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Dodnes se neví co Wood přesně zamýšlel Lugosiho rolí. Teoreticky je vypravěčem, ale nic nevypráví. Pouze hlásí s dějem nijak nesouvisející věty. V titulkách je role uvedena jako vědec, ale to také nedává moc smyslu. Někteří fanoušci tvrdí (na základě zidealizované Woodovy biografie z pera Rudolpha Greye), že Lugosi představuje Boha. Všechny scény s ním jsou natáčené v jedné místnosti s horrorovými proprietami. Existuje i teorie, že Wood pro něj měl úplně jinak zamýšlenou roli, ovšem že byl tak rád, že mu v té době již težce závislý Lugosi hraje ve filmu, že neměl to srdce mu říct, že od něj chce něco jiného. (DaViD´82)
  • Film byl uváděn pod mnoha a mnoha názvy. Dá se říci, že co země to název. Kupříkladu: "Louis a Louisa" (Francie a Belgie), "Vedl jsem dva životy" (Velká Británie), "On nebo ona", "Změnil jsem své pohlaví", "Glen či Glenda?" (Brazílie), "Glen nebo Glenda: Zpověď Eda Wooda" a tak dále. (DaViD´82)
  • Přestože Wood sám tento film vybízející k toleranci považoval za mistrovské dílo, od kritiky i veřejnosti se mu dostalo výsměchu. Teprve po jeho smrti se o něj začali zajímat příznivci béčkových filmů; filmů "tak špatných, až jsou dobré". A tak dnes, přestože se kultovní dílo pravidelně objevuje v žebříčkách nejhorších filmů všech dob, patří zároveň k nepostradatelným titulům brakových videoparty. (Cimr)

Reklama

Reklama