Reklama

Reklama

Glen, nebo Glenda

(festivalový název)
  • USA Glen or Glenda (více)
Trailer 2

Děj začíná nalezením transvestity, který spáchal sebevraždu. Vyšetřující detektiv se s otázkami týkajícími se případu odebere za psychiatrem, který mu začne vyprávět dva příběhy. První o muži Glenovi (Edward D. Wood Jr.), který je transvestita a převléká se do ženských šatů. Má však dilema jestli to má zdělit své snoubence Barbaře (Dolores Fuller). Vše ji nakonec poví a ona nejprve neví co s tím, ale nakonec spolu žijí šťastně. Druhý příběh je o pseudohermafroditovi Alanovi, který se po návratu z války nechá přeoperovat na ženu a potom také žije šťastně. Celý příběh je prostoupen výstupy vědce (Bela Lugosi), který celý děj komentuje a pobízí. (c.tucker)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (170)

novoten 

všechny recenze uživatele

Asi potřebuji sci-fi žánr, abych si mohl Woodův film vychutnat. Jenže u Glena či Glendy chybí do legendárního Plánu 9 ještě dlouhých šest let, takže se nějaké zvrácené potěšení nekoná. Na druhou stranu jsem dlouho nemohl přijít na to, co je tak špatné na zcela upřímné výpovědi zmatené duše, hledající téměř nemožné rozhřešení. Jenže jakmile začal Bela Lugosi hřímat moudra o zelených dracích, slimácích a ocáscích, přešel film do nekoukatelné psychedelické kaše, která vrcholí stokrát nataženou scénou s gaučem. S bizarní parodií na psychologii a filozofii na mě Ed nevyzrál. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Hodně často někdo říká, že film je tak špatný, až je to sranda. Ale ani u Alone In The Dark mistra braku Uwe Bölla či Lovců dinosaurů jsem se tak královsky nebavil jako zde. Důvod je zřejmě ten, že výše uvedené dva filmy nebyly točeny s takovou láskou a zároveň touhou něco upřímně vyjádřit (Wood byl transvestita). Jenže selhává úplně všude - není schopen napsat a vyprávět příběh, pořád používá vypravěče (Bela Lugosi jako Bůh je opravdu neskutečná postava a jeho promluvy jsou zaslouženě kultovní), kvanta archivních záběrů (dostala mě debata dvou postav na pozadí záběrů aut na dálnici, případně záběrů továrny, a co teprve ti bizoni!), opakování totožných záběrů znova a znova... a tak by se dalo pokračovat hodně dlouho. Po skončení jsem dostal strašnou chuť sehnat si někde další Woodovy filmy a znovu se podívat na láskyplnou biografii od Tima Burtona. ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

Podle zdějších komentářů se zdá, že Glen or Glenda je dost humorným příběhem. To se teda řadím k menšině, protože na celém filmu mě nepřipadalo nic směšného. Režisérova osobní výpověď mě zaujala a i když je poznat, že některé záběry tam nemají co dělat, zbytek do filmu perfektně sedne. Podobně jako Mazací hlavu, pochopí Glen or Glenda každý po svém. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Naprostá mindfucková záležitost. Nejenom že tenhle film nedává moc smysl ale i scény jsou dokonale debilně poskládané, už jen účinkování Lugosiho který tu kecá o naprostých kravinách a zelených dracích co jí mladé chlapce ukazuje že s tímhle filmem není něco v pořádku. Jo tenhle film je špatnej ale má něco do sebe, člověk se u něj baví a kroutí hlavou. Wood popisuje tenhle film jako jeho životopis. No jde vidět že je to "divný" člověk. Ale mi ho máme rádi. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

První celovečerní film nejhoršího režiséra všech dob? To musím vidět! Je to totální mišmaš všeho možného, co Wooda napadlo a co se mu honilo hlavou. Hlavním motivem snímku je obhajoba jeho transvestitismu. Z ničeho nic se přes plátno prožene stádo bizonů, načež inspektor a psychiatr vedou „odborné“ řeči o změně pohlaví, hned se Vám zase před očima vyloďují vojáci ve válce a do toho se míchají záběry na lidi jdoucí po ulici nebo na přeplněnou dálnici. To celé rámuje a do děje několikrát proniká v křesle sedící Béla Lugosi a neustále mele něco o zeleném drakovi, ocáscích štěňat a slimácích - prostě absolutní guláš. Přestože to Wood myslel všechno smrtelně vážně, já jsem to bral jako dobrou zábavu a nemohl jsem se nesmát! ()

Galerie (31)

Zajímavosti (20)

  • Celkem dvacet procent (konkrétně 13 minut a 48 vteřin) filmu zabírají slavné vsuvky z archivních materiálů. Wood je do filmu zakomponoval prostě proto, že se mu líbily a bylo mu líto takový materiál nevyužít. Dočkáme se tedy například falešného hromu (celkem 6x), záběrů na chodce ve velkoměstě (3x), denních (3x) i nočních (2x) dálničních záběrů, podíváme se na školní hřiště (2x), rovněž dvakrát ke dveřím soudu, dále pak třeba několikaminutová válečná vsuvka dokumentárních záběrů z druhé světové a i toho cválajícího stáda bizonů se divák dočká... O mnoha a mnoha dalších záběrech ani nemluvě. (DaViD´82)
  • Film sa dostal do Top Ten najlepších najhorších filmov všetkých čias v knihe "The Official Razzie Movie Guide" (2005) venovanej histórii cien Zlatá malina. (beso74)
  • Jediný z Woodových filmů, který natočil, ale neprodukoval. (DaViD´82)

Reklama

Reklama