Reklama

Reklama

Chaplin boxerem

Obsahy(1)

Z Charlieho se díky činkám, visuté hrazdě, buldokovi a rukavici, do níž si dal podkovu pro štěstí, stává boxerský šampion. (Cimr)

Recenze (37)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Sparring partners wanted who can take a punch."     Krátka groteska z druhého Chaplinoveho obdobia (v štúdiu Essanay), ktorá je z môjho pohľadu prvým skutočne výnimočným dielom tohto majstra filmového plátna. Vo výbornom, takom "smutno-smiešnom" príbehu sa Chaplinovi krásnym spôsobom podarilo skĺbiť tragiku s jeho skvelou komikou. Tú prítomnú tragiku najlepšie dokumentuje skvelá úvodná scéna hľadania dobrovoľníkov, čo znesú nejaký ten úder (zúfalá situácia tých chlapov ich zrejme núti k tomu, aby sa nechali otĺkať). Vidieť jedného z tých chlapov na lavičke s "boxerským tikom" je niečo, čo dokáže rozosmiať i dojať súčasne. Táto groteska doslova prekypuje humornými nápadmi (výborný nápad s podkovou "pre šťastie"), na rozdiel od väčšiny ostatných grotesiek "essanayovského" obdobia (o tom "keystonovskom" radšej pomlčím). Okrem spomínanej úvodnej scény je výborná i scéna flirtovania s roztomilou Ednou (resp. Charlieho machrovanie pred ňou) a vrcholom je potom scéna záverečného boxerského zápasu. Charlie tu predvedie svoj pôvabný tanečno-boxerský štýl, plný unikátnych prvkov - práca nôh s prekladaním, strašidelný rozmach, kmitanie rukami, krútenie zadkom a ďalšie. Ak by aj v skutočnosti prebiehali boxerské zápasy v takomto štýle, tak by som nebol odporcom boxu, ale naopak jeho priaznivcom. Videná verzia s vynikajúcou orchestrálnou hudbou Roberta Israela (r. 1999).     "Five big ones if you let yourself lose." ()

Zodd 

všechny recenze uživatele

Chaplin byl z vizuálního hlediska jednou z inspirací Rowana Atkinsona a teď už vidím proč. V pozdějším Diktátorovi jsem asi neviděl to kouzlo, asi komikův věk a hlavně mluvená slova! Pokud jde o tento snímek, ehm! Tolik grimas, hereckých kreací a situačního humoru namícháno tak, ať ten dortík chutná, aby člověk pohledal. Když políbil to psisko, nemohl jsem. Závěrečný mač je pořádný cirkus. I přes značně využitý groteskní potenciál té hlavní propriety - piva na trénink či jakýkoli jiný fyzický výkon, dafuq? ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Upraveno v říjnu 2019. Šampión dává neposedné dychtivosti po násilí smysluplné naplnění. Drobný sociální aspekt se stal výchozím bodem vnitřní stimulace, škodolibost si dobírá škrobenost a působivě rozpohybovaná taneční choreografie klání boxerů uchvátí svou náročnou sestavou. Vedle zprvu ostýchavého a později zuřivého boxerského vyzyvatele Charlieho zde upoutá pozornost mladá a k Charliemu náklonnost pociťující trenérova dcerka (Edna Purviance), jemně a vytrvale trénující boxer těžké váhy s nedostatkem tréninkových partnerů Spike Dugan (Ernest Van Pelt), trenér i vysílený rozhodčí vrcholného boxerského mače o nového šampióna (Lloyd Bacon), ztrestaný ctihodný návštěvník tělocvičny (Leo White), statný boxerský šampión Bob Uppercut (Bud Jamison), či odpadávající tréninkoví parťáci (Carl Stockdale, Billy Armstrong a Paddy McGuire). Film Šampión aneb Chaplin boxerem dává smysluplnější rozměr klaunskému násilí, dokonalý souzvuk pohybů je vítaným osvěžením. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Charliemu bych boxerky do rukou nedávala. Mohl by být nebezpečný i sám sobě. Fígl s podkovou pro štěstí v rukavici neměl chybu, i když ji tam dal asi neúmyslně. Pěkně vyřadil šampiona. Od Charlieho dostal tak, že radši prchnul a odjel vlakem pryč. Charlie pak musel trénovat v tělocvičně s ostatními boxery. Nastoupí do ringu s boxerem o hlavu větším a mnohem silnějším, ale Charlie se nevzdává a bojuje jako lev. Škoda mizerné kvality, ale i tak jsem si krásně zpříjemnila polední pauzu. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

V této grotesce vystupuje sociální motiv, když v sobě chudý tulák z hladu překoná strach a vstoupí do ringu, kde mu při jeho postavě hrozí těžké ublížení na zdraví... ale to by nebyl Charlie, aby i z této šlamastyky nevyvázl se ctí. Třetí snímeček pro Essanay, uveden 11. března 1915. Skvělý herecký výkon tu předvádí také pes :-). ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama