Reklama

Reklama

Labužníci v kobce

(seriál)
  • Japonsko Dungeon meši (více)
Trailer 1
Japonsko, 2024, 10 h 19 min (Minutáž: 24–28 min)

Předloha:

Rjóko Kui (komiks)

Hrají:

Asuna Tomari, Kentaró Kumagai, Sajaka Senbongi, Hiroši Naka, Saori Hajami, Šindži Kawada, Akira Miki, Wataru Kató, Rie Takahaši, Miju Tomita, Tóru Nara (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(24)

Obsahy(1)

Kobky, draci nebo dobroty uvařené z různých příšer? Parta dobrodruhů vyrazí zachránit kamarádku do prokletého podzemního království a cestou připraví nejedno překvapení. (Netflix)

Recenze uživatele TheDarKnig k tomuto seriálu (20)

Hotpot / Koláč (2024) (E01) 

První epizoda "Labužníků v kobce" rozhodně nezklamala, a to hlavně díky tomu, že zase jednou je nám už od prvního momentu představen svět, z kterého jde cítit na sto honů autenticita a život. Je jasně vidět, že tady nepůjde o další z řady umělých konstruktů (kterými je žánr anime fantasy tak přesycený), vytvořených podle šablony. Další aspekty (nastíněná zápletka, širší tajemství světa, postavy, samotný lov a samozřejmě hlavně vaření a konzumace různorodé fauny a flóry kobek) jsou taky z většiny dostatečně zábavné, unikátní a taky trochu psycho :)), i když mě neuchvátily na první dobrou tak jako minulou sezonu roztomilá palácová lékárnice Maomao a melancholická, přemýšlivá a zároveň nádherně odpočinková Frieren. Myslím, že bude hodně důležité, jakým způsobem a jak smysluplně bude v průběhu děje ten hlavní motiv z názvu zakomponován. Ale z toho, co jsem o předloze slyšel, mám rozhodně dobrý pocit. Jinak Trigger znovu na poli animace podává sebevědomý výkon bez větších zakopnutí, jak jsme u nich již zvyklí. Pravda, tentokrát těží více než jindy z opravdu výborné kresby/stylizace předlohy a to zejména u designu postav i příšerek. Ten byl už v první epizodě  znatelně rozmanitější, detailnější a jedinečnější než (musím se opakovat) u většiny anime fantasy. No a nakonec jsem jako bonus dostal i pocitově naprosto perfektní OP, bezpochyby přinejmenším jedno z OP sezony. Dungeon Meshi, aah, Dungeon Meshi! 8/10 ()

Pečený bazilišek / Omeleta / Kakiage (2024) (E02) 

Ok, celý koncept je vymyšlen, promyšlen a ve vyprávění uplatněn opravdu výborně a Trigger ho zpracovává v úchvatném, úžasně půvabném stylu. Trvalo to nakonec jen dvě epizody a ti opravdu odhodlaní (a už teď strašně sympatičtí) jedlíci mě maj pevně v hrsti... Ehm, když už jsme u toho, může mi někdo pomoct? Já jsem člověk, ne příšera! ()

Živé brnění (2024) (E03) 

Stále více se bojím o psychiku Marcille i svoji vlastní. Laios je nebezpečný šílenec. Jinak znovu povedená a smysluplná kombinace cesty do hlubin kobek, výstavby mechanismů a pozadí světa a nekroceného (nebo děsivě nenasytného?) jedlíkovství. PS: Senshi fanservis! ()

Dušené zelí / Orkové (2024) (E04) 

Už v předchozích epizodách se dalo vypozorovat, že je Senshi opravdový pán kobek a tady se to definitivně potvrdilo. Je opravdu pěkné, jak se autorce daří neustále svěže a zábavně kombinovat základní premisu s výbornou explorací a expozicí prostředí, obyvatel a tentokrát i historie zdejšího světa. PS: Po všech těch předchozích traumatech jsem rád, že Marcille konečně dostala prostor na vydechnutí a dokonce ukázala, že si i v potenciálně nebezpečné situaci dokáže stát za svým (zároveň jsme díky tomu dostali extrémně povedenou a vtipnou sekvenci). ()

Mňamky / Sorbet (2024) (E05) 

Kobky jsou mnohem nebezpečnější než se mohou na první pohled zdát. A ne každá skupina dobrodruhů je tak flexibilní, zkušená a... všehoschopná jako Senshi a ti ostatní dobrovolní i nedobrovolní hosté jeho velmi variabilní polní kuchyně. Fantazii, ekologii a zábavě se ale meze nekladou, to si řekla autorka, když tento klenot začala vařit v pohodlí svého domova. ()

Dvorní kuchyně / Vaření ve slané vodě (2024) (E06) 

Síla této série není jenom v parádně, svěže podaném budování světa (a tahle epizoda v první polovině zase to propojení monster/jídla s kobkami posunula někam jinam a sakra navnadila na odhalování jeho mystérií), ale to, proč vyprávění tak skvěle funguje, leží stejnou měrou taktéž na bedrech velmi promyšlené a rozmanité charakterizace hlavních postav (a věřím, že určitě i vedlejších, když dostanou více prostoru). Ta partička hladových dobrodruhů a jejich vzájemná chemie je prostě kouzelná. Dneska dostal konečně zase prostor Chilchuck (ne že by mi vadilo sledovat desítky epizod zoufalství v očích nejvíc expresivní a nejvíc roztomilé elfky Marcille :) a i on v této epizodě jasně dokázal to, o čem píšu. Prostě každá postava má obrovský charakter. ()

Kelpie / Kaše / Maso na roštu s omáčkou (2024) (E07) 

Udržování ekosystému je stejně důležité jako udržování osobní hygieny. I starý nebo zkušený člověk (nebo příslušník jakékoliv jiné rasy :-) se může vždy naučit něčemu novému a neměl by se tomu za každou cenu bránit. A je jedna univerzální, vesmírná pravda, ověřená tisíciletími praxe - vaření zabijí hnusný breberky. Další výborná epizoda, tentokrát navíc v hodně pěkném a neotřelém prostředí a až po okraj hrnce plná nových zkušeností, poučení a zábavných/smrtících interakcí pro každého člena party. PS: I když nemáte hudební sluch, zpěvu se nebojte a jděte směle do toho! Třeba vám to zachrání život. ()

Maliny / Grilované maso (2024) (E08) 

Epizoda zaměřená na Marcille. To samo o sobě už znamená prakticky plný počet. :) Potěšil hlubší pohled na její minulost, její schopnosti, formování jejího vnímání světa a jejího snu. A pak jsme s ní v centru dostali prozatím asi nejlepší střet s monstrem v seriálu nejen kvůli znovu výborné, dynamické a nápadité animaci a práci kamery, ale hlavně kvůli tomu, že tentokrát celý střet měl jinou atmosféru než obvykle. Méně odlehčenou, humornou. Bylo cítit, že tohle je opravdové nebezpečí, kdy jde o život. Čas od času je to fajn i v takto komediálním počinu. Nakonec, není to jen komedie, ale zároveň i stále zatraceně promyšlená, velká fantasy. ()

Chapadla / Guláš (2024) (E09) 

Vydatná dávka lore v krátké překvapivě šokující sekvenci, představení další velmi sympatické postavy a na závěr ukázka toho, že trpaslíky netřeba podceňovat, ať mají jakékoliv sny. A Marcille se konečně dočkala jídla, které ji prvotně netraumatizovalo! ()

Obržáby / Nad zemí (2024) (E10) 

Další týden a další pořádná porce vynalézavosti, citu pro detail a utrpení mladé Marcille při pomalém postupu tajemnými katakombami. Ale zároveň je už zcela viditelné, že závěr prvního hlavního questu je již skoro tady a to se odráží i na množství informací o světě a jeho fungování, které se začínají před divákem vršit jako zlato pod nenasytným drakem. Těším se, kam se to celé posune pak. ()

Rudý drak I (2024) (E11) 

Souboj s drakem překonal veškerá má očekávání. Nádherně promyšlený a stojící na výborně udělané choreografii a interakcích mezi postavami (a drakem samozřejmě!) a zároveň mnohem nebezpečnější a dramatičtější než prakticky cokoliv, co jsme doposud v této půvabně pošahané sérii viděli. A nakonec se zvrhne v opravdu brutální fyzické a mentální vyčerpání, které bych čekal v sériích úplně jiného typu. Vskutku fenomenální epizoda, jejíž kvality ještě vyzdvihuje zpracování studiem Trigger, které když je potřeba, vždycky vytáhne ty největší zbraně a vytvoří z výborně napsaného souboje souboj přímo ikonický. Plynulost, dynamika a detailnost animace, kompozice, střih, celková režie. Prostě top. ()

Rudý drak II (2024) (E12) 

Spoiler Po krutém souboji s drakem přichází magická patologie se šťastným koncem, ovšem s několika novými záhadami, které budou naši okouzlující hrdinové muset zřejmě chtě nechtě vyřešit. Ale ještě předtím je čas na milé osobní momenty, nějakou tu příjemnou, uvolňující koupel, odpočinek a hlavně dlouho očekávanou, obrovskou a lahodnou dračí hostinu. PS: Kamarádství Marcille a Falin je prostě až neskutečně roztomilé. Jen bude muset naše ubohá expresivní elfka přijmout, že rodina se prostě nezapře. ()

Rudý drak III / Dobrý lék (2024) (E13) 

Jsem se málem nechal předchozí epizodou ukolébat. Naštěstí v ní bylo dost náznaků na to, abych dokázal rozpoznat, že se ve skutečnosti pouze nacházíme v oku bouře. A že děj nadále bude pořádně nabírat na obrátkách. Atmosféra hustá jako dračí krev, dny relativně bezstarostného cestování kobkami nadobro skončily. A díky tomu jako divák začínám dostávat ještě atraktivnější charakterizaci postav pod tlakem (výborný pohled do myšlení a pohnutek Chillchucka prostřednictvím rozhovoru s drsnou, leč pod slupkou roztomile zvídavou a inteligentní orčí slečnou Leed), ještě hlubší pohled na principy a základy zdejšího světa a ještě úchvatnější (a temnější) akční sekvence. Ale nemusíte se bát, stále zbývá prostor i na prvotřídní humor, který se zjevuje v nejméně očekávaných podobách. Třeba jako pomalu se šinoucí vláček šunek se záhadně se vznášejícím nadpisem... PS: Marcille samozřejmě znovu trpěla, ale tentokrát taky naplno ukázala, jak badass dokáže být. ()

Mořský had (2024) (E14) 

Pěkný úvod do druhé části hledání ztracených a odhalování prokletých v tajemných chodbách a zákoutích gigantických kobek, které kdysi dávno byly (možná?) prosperujícím královstvím. V rámci povedeného střídání nálad velmi zábavně orámovaný krátkým pohledem na dlouhatááánské sbližování (větší) části naší partičky, aby se v rámci vtipné pointy ukázalo, že v kobkách potřebuješ spíše rozum než emoce. Zbytek epizody však patří někomu jinému, našim známým smolařům z první části příběhu, u kterých se mohlo mnohým divákům tehdy zdát, že jejich role v příběhu bude maximálně tak na úrovni running jokeu. To by ale nesměli být součástí tak dobrého vyprávění jako je Dungeon Meshi. A tak se v této epizodě dovídáme, že budou hrát zřejmě taktéž dost důležitou roli jak ve vztahu k světu/kobkám, tak ve vztahu k naší hlavní partě hrdinů. Zároveň je autor tady využívá velmi umně a kreativně k shrnutí dosavadního příběhu skrze (díky jinému úhlu pohledu příjemnou a uvěřitelnou) expozici, více poodhalující nejprve fungování celého byznysu a politikaření kolem průzkumu kobek (kde se znovu ukazuje, že je vše komplexnější než by se na první pohled mohlo zdát), a pak díky tomu, že tato druhá partička dobrodruhů do jisté míry zrcadlí naše hrdiny, poodhalující taky minulost Laoise a spol. Vůdce Kabru je ve svém až fanatickém zanícení vskutku odraz Laoise, ovšem oba jsou zanícení jiným směrem a proto se asi můžeme těšit na zajímavý střet ideálů. Který se jistě podaří oběma stranám přemostit bez zbytečného krveprolévání. Určitě. PS: Kuro je nejlepší doggo... ehm kobold. :) ()

Dryáda / Kokatrice (2024) (E15) 

Obrovská nálož dokonale vypointovaného humoru v úžasně funkční kombinaci s vážnějším podtónem úplného vyčerpání a hladovění našich hrdinů. Jejichž vzájemný vztah se krásně a velmi viditelně utužuje. Takto se píšou výborné a extrémně sympatické postavy. PS: V Senshim se k výrazné nevoli některých probouzí silný otcovský pud a Marcille je prostě velikánské zlatíčko a srdce party, a proto ji osud dělá ty nejhorší naschvály. K zlomyslné radosti nás všech. :( ()

Uklízeči / Dryády se sladkým saké (2024) (E16) 

Zlověstné, znepokojivé náznaky, prostupující samotné základy kobky, se postupně začínají zviditelňovat a zhmotňovat jako skutečné, stále děsivější hrozby. Mezitím ale dostáváme další várku šarmantního vývoje postav, tentokrát v pikantním kontextu setkání se starými i novými dobrodruhy, kteří mají svoje vlastní zájmy, plány a ideje a kteří musí přijmout unikátnost naší zvláštní partičky. Nebo taky ne. PS: Chilchuck projeví nedostatek intuice, Senshi dostatek reflexů a z Marcille se stane roztomilá žabí žena. ()

Harpyje / Chiméra (2024) (E17) 

Dark Souls x Made in Abyss strikes again. Epizoda plná brutálně výživného vztahového, akčního, příběh a postavy výrazně posouvajícího dramatu. Vím, že to opakuji skoro každý týden, ale prostě se nedokážu nabažit toho, jak charismatické, sympatické, různorodé a plné života jsou zde prakticky všechny postavy. Autorka je (nejen) v tomto vskutku jedna z nejlepších mangaků, s kterými jsem se zatím mohl potkat. PS: Senshi se svým ochranitelským instinktem MVP. Trigger a talent jejich tvůrčího týmu jakbysmet. ()

Měňavka (2024) (E18) 

Abys lépe poznal sám sebe, musíš poznat ostatní. Nebo něco takového. Další potrhlé uplatnění mechanik světa a vlastnostní monster na parádní charakterizaci jednotlivých postav a vytvoření zábavné, propracované hádanky k rozluštění. A překvapení, tentokrát u toho Marcille ani příliš netrpěla, a ukázala místo toho, jak cool dokáže být. PS: spoiler Kdyby někoho zajímalo, kdo byl čí, autorka rozhodně neopomenula ani tento detail. I s přesným popisem proč. ()

Babizna / Noční můra (2024) (E19) 

Aneb jak Senshi pohoršoval svým intenzivním zápalem a učil etiketu, Laois se stal chlupatou hrozbou i nadějí zároveň, naši partu dobrodruhů přepadla prokletá číča a připravovaly se mušličky. PS: A Marcille samozřejmě pokračovala v tom, co umí nejlépe. Roztomile TRPĚT! ()

Ledový golem / Barometz (2024) (E20) 

První polovina epizody s návratem na místo činu a budováním vztahové dynamiky a chemie mezi našimi hrdiny a nově příchozí velmi příjemná, milá a zábavná. V druhé polovině jsem měl ale pocit, že tady trochu divně skřípala návaznost scén, tempo i atmosféra, až do takové míry, že jsem si chvílemi nebyl jistý, jestli sleduju reálné dění nebo nějakou další noční můru. Ale někdy už domestikace chlupatých ušatých přátel taková bývá. Nakonec zpocený, s hrůzou zjistíš, že si tě domestikovala ona. PS: Konečně zase vidím v japonské fikci pravou kočkoholku! ()

Reklama

Reklama