Reklama

Reklama

VOD (1)

Pacient moderního ústavu pro duševně choré trpí utkvělou představou, že je mužem, který v roce 1881 zavraždil cara Alexandra a o třicet sedm let později i cara Mikuláše II. Jeho charisma a sugestivnost jeho vyprávění brzy uvrhnou všechny přítomné do víru historie a znovu se tak může odehrát příběh, který doposud nebyl dějepisci pořádně vysvětlen ani objasněn. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi netradičná koprodukcia - Sovietsky zväz a Spojené kráľovstvo, a s na Sovietov veľmi netradičnou témou - očierňovania socialistických praktík. Vidieť v sovietskom filme britského, a ešte k tomu veľmi známeho, herca je zasa veľkým ťahákom a McDowell sa toho zhostil, napriek svojmu nesovietskemu zovňajšku, skutočne dobre. Psychologickej dráme síce chýba viac atmosféry, ale svojim depresívne ladeným tónom a mysterióznou zápletkou zasa zaujímavo kombinuje jednotlivé prvky a v súčte aj spolu s poctivým spracovaním jej to celé vychádza. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vše přítomné má má základy v minulosti...ať chceš nebo ne. Timofejev chce, dokonce ví. Zná dokonale svou minulost a je mu více než jasné, proč je právě tady a teď...znovu. Silné psychologické drama o jednom "nemocném"a jeho lékaři, moci sugesce, víry a naprostého přesvědčení o své identitě a povinnosti, svého úkolu. Ale také filmový výlet mezi stoletími s fantasticky podchycenou atmosférou carského a následně revolučního Ruska. Pro mě bezchybná záležitost ve všech směrech. Malcom sice tentokrát nechal hlas na britských ostrovech, ale i tak potvrdil své zasloužené místo v mé TOPce, ve které je od prvního dne. A to už mám za sebou první pětiletku. ()

Reklama

Jossie 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavý a depresivní film o atentátech na dva cary podaný z vyprávění jejich vraha, přičemž ten člověk je blázen, ale zároveň ví neuvěřitelné podrobnosti a navíc vykazuje symptomy shodující se se skutečnými vrahy. Nejlepší a nejzajímavější jsou ovšem ty historické scény, opravdu z nich až mrazí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Napadá ma jeden dôvod, jedna motivácia, prečo je film rozprávaný týmto spôsobom. Ale dúfam, že je tomu inak. Asi by som si viac užil historický film o predvádzaných udalostiach, je zrejmé, že práve tieto sekvencie sú aj najlepšie nakrútené. Ku koncu, kedy v podstate prevládnu, chytí film to správne dusno. Inak sa potom jedná o mystery drámu, kedy nie je dôležité, či má nadprirodzené, alebo realistické vysvetlenie, ale o čom rozpráva a ako je zahraná. Ak si zoženiete na úlohu atentátnika McDowella, máte napoly vyhrané. Je to práve on, kto dáva filmu nadstavbu, o ktorú sa trochu kostrbate snaží aj scenár. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nemalej pozornosti je hodný tento snímok! Od začiatku pútavé (skoro až napínavé) a Malcolm McDowell podáva omračujúci výkon (naviac do herecky nemenej agilného kolektívu zapadá ako rodený Rus). To samé o sebe by stačilo na plnú spokojnosť. V rukách režiséra sa ale príbeh podivuhodnej schizofrénie s mysterióznym nádychom postupne mení na nie práve najoslavnejší komentár k histórii ľudstva a povahe jednotlivca. Komentár rovnako presvedčivý, ako vlastne skoro nepovšimnuteľný. Možno práve preto. ()

Galerie (60)

Reklama

Reklama