Reklama

Reklama

Obchod se strachem

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2024, 26 min

Režie:

Marcel Petrov

Scénář:

Josef Albrecht

Obsahy(1)

Společenské i politické klima v České republice i ve většině zemí na Západě v posledních letech významně ovlivňují populisté, kteří velmi efektivně pracují s negativními emocemi obyvatel... Velmi často značně kontroverzní osobnosti dokáží přilákat na Václavské náměstí desítky tisíc lidí, kteří velmi nevybíravými způsoby, často na hraně zákona, kritizují demokratické poměry, pomoc Ukrajině, veřejnoprávní média a podobně. Na demonstracích sice rezonují ekonomická témata, většinou ale převáží proruské motivy. Organizátoři těchto akcí většinou čelí řadě osobních problémů, mají konflikty se zákonem, nesplácí své dluhy a podobně. Přitom drží v šachu až půl milionu lidí, s nimiž jednoznačně manipulují. Jak tento fenomén funguje? Jakou motivaci mají jeho aktéři? Jaké mají ambice a jak ovlivňují politickou scénu? Autoři dokumentu J. Albrecht a M. Petrov hledají odpovědi mezi aktéry těchto akcí, ale také mezi politology, sociology, psychology a novináři. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Marze 

všechny recenze uživatele

Málem mě odradilo tak nízké hodnocení a po shlédnutí jsem zjistil proč. To je důvod, proč na tyhle lidové "demošky" nechodím i když se současnou proamerickou vládou také nesouhlasím. Takové hospodské řeči čtvrté cenové skupiny ať jde o tu či onu stranu. Naroubovanou myšlenku, že lidi přišli demonstrovat kvůli někým vyvolanému strachu jsem vůbec nepochopil a působí dost uměle. Ke shlédnutí https://www.ceskatelevize.cz/porady/15450087886-obchod-se-strachem/ ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Obyčejný informativní dokument, který lidem, co s masochistickým zaujetím sledují všechny ty bizarní šaškárny okolo Jindolfa a spol. nic moc nového neřekne, antisystémovou scénu beztak nepřesvědčí, ale mohl by nasměřovat tu neznalou část společnosti, aby si na praktiky těchto šmejdů a politických podnikatelů dala pozor. Pana Bartoníčka si cením, je to férovej chlap a skvělej novinář. ()

aquiver odpad!

všechny recenze uživatele

Vylhaný manipulativní dokument České televize, čistá provládní propaganda, potvrzení popření role veřejnoprávního média. K politice jsem se veřejně nechtěl vyjadřovat, ale udělám drobnou výjimku. Ten narativ, kdy každý odpůrce vlády je proruský, je totiž odporný. Lidé nedemonstrují kvůli Rusku, a drtivá většina z odpůrců nechce mít s Ruskem mnoho společného, ale jsou proti vládě, která by se k moci bez lží a změn volebního zákona nikdy nedostala, a která jim komplikuje život. Lži, neřešení zásadních problémů státu, popření předvolebních slibů, rekordní inflace i zadlužování, nulový ekonomický růst, ceny emisních povolenek, zákaz spalovacích motorů, zvyšování daní živnostníkům, firmám i fyzickým osobám, neřešení dostupnosti bydlení, stejně jako důchodová reforma, přičemž posun věku odchodu do důchodu není řešení, ale odsunutí problému. Arogance moci, kdy kupříkladu ministr financí nazývá studenty, kteří si při studiu přivydělavají, ojebávači, kteří studují jen kvůli daňové slevě. Kdy ekonomičtí poradci vlády radí lidem nakupovat v zahraničí. A pak tu máme premiéra, který kritizuje svého předchůdce, a sám čerpá desítky milionů na dotacích ze státního do rodinné neziskovky, a který má své pravidelné vlastní televizní pořady na CNN a taky v neděli na ČT, do kterých chodí samozřejmě sám na přátelský pohovor s moderátorem. Takže milá Česká televize, udělejte raději dokument, jak nekompetentní vládu máme, a nepomáhejte šířit manipulativní narativy. Až pak nebudou mít lidé potřebu hledat politickou alternativu. Protože lidé mají v této zemi za co bojovat a nelze se jim divit. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Ano. Tuto svoloč všichni dobře známe z každodenních diskusí na internetu, kde se naserou s těmi svými zhůvěřilostmi i pod debatu o počasí nebo o vyšívání. Pět bodů za snahu zmapovat tuto duševně narušenou scénu i obrazově. Vždy jsem byl zvědav, jak vypadají fyzicky - co je to za lidi... ()

ChickenPate 

všechny recenze uživatele

Dokument nepřinesl žádné nové informace, pouze zachytil atmosféru jedné letní demonstrace a názor více, či méně předpojatých odborníků. ()

rublik05 odpad!

všechny recenze uživatele

Nehledě na sympatie či antipatie s danou problematikou je až zarážející, o jak tendenční minidokument se jedná. Až jsem nabyl dojmu, že jediným cílem tvůrců je pošpinit a onálepkovat účastníky demonstrace a také všechny, kteří nesouzní s názorovým proudem účastníků tohoto počinu. Dokument je primárně postaven na záběrech z jedné pražské demonstrace, kterou doplňují svými názory různé osobnosti, jež jsou bez výjimky přímo či nepřímo spjaté se současnou vládnoucí garniturou, proti které tam lidé protestují, což je samo o sobě neskutečný bizár. Vtipně působila i pasáž, kdy si redaktoři těch větších zpravodajských serverů stěžují, že lidé přestávají věřit těm správným, tradičním médiím, přitom právě kvůli těmto zaujatým počinům a jejich povýšenosti se od nich čím dál tím více lidí odvrací. Nehledě na to, že zde zazní tolik zavádějících a také vyloženě lživých tvrzení, že kdyby to bylo naopak, s největší pravděpodobností by se dokument nevyhnul dnes tolik populární nálepce dezinformační. Přijde mi zvláštní, že se pod tohle dílo podepíše zrovna Česká televize, takovou lacinou propagandu bych čekal od úplně jiných serverů. 0/10. ()

Rebeca

všechny recenze uživatele

Původně jsem "hodila do odpadu", ale napíšu to jinak: ad 1) LEŽ je problém globální, ne (jenom) České republiky...  ad 2) nelíbí se mi označení lidí, nepatřících k tzv. vyvoleným jako svoloč ANEB každý, kdo se povyšuje, bude ponížen....ad 3) výstižný comment Rublik05. Dodatek: tvůrcům to ppod. nedošlo, ale  vyznění "dokumentu" celou dobu směřuje k  výroku  →   "Kdo nejde s námi, jde proti nám...." (KG) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Další z dokumentů, který není objektivní a dokonce není schopen ani dokázat to, co sám popisuje v úvodu. V rozhovorech s lidmi na demonstracích bylo slyšet proti čemu lidé protestují. A nic o Rusku jsem teda neslyšel. Demonstrovalo se proti vládě a jejich krokům. Proti navyšování poslaneckých platů, ale snižování výdajů do sociální oblasti, na platy jiných státních zaměstnanců apod. Také by mě zajímalo, proč daná hrana zákona nebyla popsána přímo v pořadu? Ani reportér, který na demonstracích vyzvídal neříkal nic o tom, že by organizátoři nějak porušovali zákon nebo jak konkrétně. Stejně tak nebyly konkretizovány jména, která by měla problémy s dluhy nebo konflikty se zákonem, tak proč si autoři textu vymýšlejí? A kde byly ty proruské motivy? Neviděl jsem jedinou ruskou vlajku, neslyšel proruská hesla... K jakým manipulacím docházelo? Já myslím, že lidé zpovídaní, i ti ostatní, působili, že jsou dospělí, čůrají sami, svéprávní a ví co dělají. A pokud máme demokracii, tak je právo i demonstrovat a protestovat. Demokracie není jen povinnost občana chodit k volbám a se vším souhlasit. Bohužel je to další z dokumentů, které jsou zavádějící a oslovují jen jeden typ lidí. Proč nedostanou prostor i ti kritizovaní? ()

mnx 

všechny recenze uživatele

Na tak důležité téma bych uvítal mnohem delší formát, a hlavně přitvrdil. Anebo ještě líp, dokumentární seriál.  A pouštět se třemi reprízami každý den, v hlavních časech. Dokud se i poslednímu idiotovi vygumovaném proruskými šmejdy, přičemž tomu říká "vlastní názor", v té jeho zabedněné palici nerozsvítí.  Zdravím cimbálovou kapelu, rozdávající odpady pár minut po začátku vysílání premiéry. ()

Reklama

Reklama