Reklama

Reklama

Helena v krabici

Trailer

Obsahy(1)

Thriller o úspěšném lékaři, posedlém krásou odmítavé dívky, který je odhodlán udělat cokoli, aby ji získal.  Chirurg Nick Cavanaugh žije sám ve velkém domě, a přestože má oddanou milenku, kolegyni Annu, zoufale touží po Helen, s níž prožil jedinou noc. Ta však jeho návrhy vytrvale odmítá. Když ji tedy poblíž jeho domu srazí auto a přejede jí nohy, Nick ji vezme k sobě a nohy jí amputuje. Ani sedativa však nedokáží potlačit její vzdor, a když se ho pokusí uškrtit, amputuje jí Nick také ruce. Umístí ji pak na zvláštní oltář, tráví s ní veškerý čas a pečlivě se o ni stará. Zpočátku mu dívka nadává a vysmívá se mu, postupně však její vzdor slábne. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Já jsem měla opravdu starostlivou tetu :-D ale tohle jsem zase viděla jako malá.. asi 5- 6ti letá holčička. Ale v paměti mi to utkvělo silně. A pamatuji si, že jsem nemohla uvěřit, že někdo takovou blbost vymyslí. A možná mě to straší dodnes. Každopádně podle mého nynějšího názoru nejde o mistrovské dílo. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Dovedu si představit, že film, kde se posedlý vztahový optimista a hrdá žena, která se jeho snu odmítá podřídit i v beznadějně submisivní situaci jako Helena, by v éře MeToo mohl sloužit jako solidní temná metafora k mužům nechápajícím nezájem atraktivních žen. Natočili ho ale v 1993 a režisérka z toho tématu nedokázala vykřesat dost zajímavého - vede jen diváka skrz pocit silné etické nevolnosti k nechtěnému sblížení a na závěr naservíruje tu nejdebilnější filmařskou výmluvu ze všech. K tomu sex není dost sexy a Sherilyn Fenn není Madonna nebo Sharon Stone v Basic Instinctu (zpomalená masturbace vody z trysek fontány nepomohla), ale postavu jinak pochopila dobře a Julian Sands hraje výborně zvráceně "zamilovaného" losera, který nějak nechápe realitu. Pro filmové vědce tu ještě naprosto příšerný Bill Paxton, který ze všech scén dělá nechtěně směšnou podívanou. Film bohužel vypadá suše, obsahuje příšerné zpomalovačky a i přes dobrou ústřední dvojici prostě postupně otráví tím, jak mohl být lepší v rukou někoho schopnějšího. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Silně psychologický horrorový thriller o obsesi, touze a snění. No a je tam trochu milé a funkční erotiky. Ten závěr asi mnohé zklame, ale je velmi významný a pro atmosféru příběhu nepochybně nosný a určující. Sherilyn nikdy nebyla nějak zvlášť dobrá herečka, ale tady ze sebe dala všechno, co v ní je. Sands tradičně skvělý. 3,5* ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Srovnávat Jennifer s jejím otcem může jen bláhový člověk, protože její tatík je prostě „někde úplně jinde“, než většina jeho režisérských kolegů a jeho dcerka je prostě tuctová průměrná holčina, která snad nikdy nedokáže vytvořit pořádně hutnou atmosféru a ona to i ví. I proto se většinou snaží „bodovat“ u diváků na jiných frontách. Popravdě se ani moc nedivím, že Madonna či Kim Basinger roli Heleny nepřijaly, protože tahle postava pro ně prostě nebyla ušitá na míru a ani si je v tomto filmu představit nedokážu. To zas Sherilyn Fenn (ačkoliv jsem jí nikdy nebral za nějak skvělou herečku), dokázala jako již mnohokrát prodat hlavně své ženské přednosti a už chápu co na ní Johnny Depp v mládí viděl, když spolu nějakou dobu pařili. Pojďme se ale vrátit k filmu. Toto romantické drama/thriller s lehce „mysteriózní“ zápletkou je sice dost průměrnou záležitostí, ale kupodivu jsem se u něj ani moc nenudil. Asi hlavně díky tomu „erotickému jiskření“, smyslné Heleně (scénka v kašně), velmi dobře zvolenému hudebnímu doprovodu a výkonu Juliana Sandse. Dalo se z toho sice vytěžit mnohem více (i díky lehce zvrácenému podtextu – myšlence), ale rozhodně koukatelné to je. Jen ten závěr byl na můj vkus moc kýčovitý. ()

sud 

všechny recenze uživatele

S tím, že jablko padlo rovnou pod strom v žádném případě souhlasit nemůžu. David Lynch pro mne není režisérský bůh a mezi jeho fanoušky se neřadím (ale ani mezi odpůrce), je to ale naprostý profesionál (byť kontroverzní) a natočil několik filmů, na které mohu přísahat (namátkou třeba "Mulholland Drive" či seriál "Městečko Twin Peaks"). Jeho dceruška stvořila pouze nudnou odpudivou psychárnu, mající jediný úkol - aby se u toho divákovi udělalo blbě. Jednání postav je dosti nelogické, herecké výkony mdlé. Nebýt závěru, který na všechno vrhá zcela jiný stín, dal bych odpad. 20%. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Do role Heleny byla původně naplánována Kim Basinger, ale ta si to prý kvůli scénáři na poslední chvíli rozmyslela a od smlouvy odstoupilla. Kvůli následujícímu finančně náročnému soudnímu sporu s tvůrci filmu se musela vzdát i "svého" městečka Braseltonu a nakonec vyhlásila i osobní bankrot. (Agatha)
  • Titulní roli měla hrát Madonna. Ta si však svou účast měsíc před natáčením rozmyslela. (Zdroj: Temné stránky duše) (trojúhelník)
  • Na motivy filmu nahrála kapela The Misfits skladbu "Helena". (Shadowboxer)

Reklama

Reklama