Reklama

Reklama

Pohraniční pásmo

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gongdong gyeongbi guyeok JSA (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V demilitarizované zóně rozprostírající se mezi Jižní a Severní Koreou došlo k zavraždění dvou severokorejských vojáků. Odpovědnost za jejich smrt je přičítána jihokorejskému seržantovi. Objasnit nešťastnou událost, která by mohla přerůst v opětovnou válku dvou znepřátelených zemí, přijíždí skupinka nezainteresovaných vyšetřovatelů z NNSC (Neutral nations supervisity commision). Úkolem není zjistit, kdo a jak zločin spáchal, ale proč k němu vůbec došlo.

V pořadí třetí celovečerní snímek jihokorejského režiséra Chan-Wook Parka (autora známé trilogie o pomstě: SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) posbíral množství nominací a ocenění nejen v Asii, ale i v Evropě a Americe. Jmenovitě byl nominován například na cenu za nejlepší režii na Berlínském filmovém festivalu, na FantAsii v Kanadě se umístil na třetím místě ve stejné kategorii. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (143)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Někteří vyčítají filmu, že dění kolem vyšetřování není zdaleka tak zajímavé, jako událost, která ho nastartovala. Je to sice asi pravda, ale IMHO je zvolení této formy vyprávění poměrně šikovné. Pozornost diváka je tím nasměřována od běžné otázky "Jakpak to asi dopadne?" k otázce "Pročpak k tomu došlo?", kterážto je pro film podstatnější. A to bez toho, aby divák hned od počátku znal konec i pointu, ale ještě nevěděl, k čemu ta pointa patří. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní podívaná, která ve mě nenechala zrovna jednoznačný názor. Chan-wook Park ukazuje svoje kvality, ale také na 110 minutách předvádí, že i mistr tesař má slabší chvilku a nedokáže tuto filmovou "rekonstrukci" dokonale vyvážit. Pro diváka je to velká škoda a tak se lepší a silnější momenty střídají s horšími. Další film, který ukazuje co pro Korejce, Japonce nebo Čínany znamená přátelství. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vztah Severní a Jížní Korei je v dnešní době jistě neutrální na první pohled. Otázka je jak na to hledí samotní vojáci obou stran. Rozhodně ne příliš poklidně jako to vnímá svět kolem nich. Když už se mezi nimi ale stane nehoda je třeba to vyšetřit a co udělat, když se pobijí vojáci obou stran? Pozvou právníky ze Švýcarska. Právníci ze Švýcarska si myslí bůhví jak to nebudou mít lehký, jenže oni na ně ostatně jako na okolní svět kašlou a stejnak to řeší po svém. Výborná sonda do života Korejců, kteří se nebojí sáhnout takhle hluboko do jejich politiky a povedlo se jim natočit tento excelentní politický thriller. Přiznám se, že na tyto filmy dvakrát tak nejsem, i tak mě dokázali svojí tématikou rozhodně zaujmout, sice chvílemi nudili, ale naopak určitě přiučili a donutili vnímat svět kolem nás.--- Ve stručnosti: tyhle diskuse mezi severem a jihem by se daly přirovnat ke hře v suchém lese. Stačí jedna malá jiskra a shoří celý les. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Kdo má vlastně pravdu a kdo je vlastně horší ?? Může existovat přátelství na hodně horké půdě hranice mezi Severní a Jižní Koreou ?? Na první otázky odpověď nezískáte, ale alespoň v té další budete mít celkem jasno. Moc možné to prostě není. Korejské drama odehrávající se na jednom z nejvíce neklidných míst na světě. Zajímavý způsob vyprávění, neotřelé prostředí a zajímavý děj. Toto všechno dělá z Joint Security Area velice zajímavý snímek. Těžko z něj budete moc vyvodit nějaké neprůstřelné závěry, ale pro obrázek rozhodně pomůže. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Po lehce zmateném začátku, kdy jsem při typicky Parkovsky se prolínajích dějových liniích chvilku moc nechápal co se vlastně děje, se plně rozvine hřejivé drama o světýlku přátelství a porozumění v mrazivém světě hluboce do duše zarytých křivd a nenávisti. Při závěrečném záběru až mrazí. Pro mě osobně větší zážitek než trilogie o pomstě. Třešničkou na dortu je zde pro mě přítomnost mé oblíbené Yeong-ae Lee, byť zde nedostala až tolik prostoru ukázat co v ní vězí. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Film byl promítán severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi a jihokorejskému prezidentovi Ro Mu-hjonovi během korejského summitu v říjnu 2007. (villain)
  • Protože natáčení v Joint Security Area (Společná bezpečnostní zóna) je samozřejmě nemožné, byly kulisy postaveny ve filmovém studiu a dodnes existují. (villain)

Reklama

Reklama