Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka podle starofrancouzské legendy se odehrává ve středověku, na dvoře krále Pipina (F. Čapka). Král se chce oženit a na radu vévody Akilona (J. Štěpnička) se rozhodne ucházet o uherskou princeznu Bertu (K. Špráchalová). Princezna má sice drobnou vadu na kráse – příliš velká chodidla – ale na tom Pipinovi málo záleží. Vzpomíná raději na to, jak s Bertou kamarádil, když byl malý chlapec. Už tehdy obdivoval její odvahu a statečnost. Vévoda Akilon se tedy vydává do Uher požádat o ruku princezny Berty pro svého krále. Spolu s ním vyjíždí na cestu i jeho vlastní dcera (L. Krobotová). A v jeho hlavě uzrává zrádný plán… (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

triatlet 

všechny recenze uživatele

Nepohádkové, herecky průměrné. Pobaví až závěrečné veršotepectví Jiřího Schmitzera. Záměna princezny za služku není originální, navíc v tomto příběhu je nepohádkově drasticky zobrazený střet závisti a dobra. Krvavé scény jsou zbytečné, stejně jako natahované rytířské souboje. I rádoby popelkovské rozuzlení postrádá vtip a kouzlo. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

celkem obstojný pokus o dramatickou pohádku. Velmi dobře zahráno (Krobotová, Štěpnička), ruší akorát Suchařípa, který je po tatínkovi absolutní neherec, ale bez specifického charismatu. Co zamrzí jsou velmi úsporné lokace - na turnaj je ten prázdný lom fakt pěst na oko - a taky krok vedle s představitelem Pipina. Nevím taky, jak myslel tu stížnost na povahu budoucí královny (něžná, pasivní, prostě obyčejná ženská) a když mu tam pak přijde ta pravá, projevuje se vlastně úplně stejně. ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Tato středověká pověst, na které byl pohádkový snad jen dobrý konec a která je určena spíš dospělejším divákům než dětem, se mi líbila. Viděla jsem ji už víckrát a ani tentokrát jsem si ji nenechala ujít. Pěkná výprava i rytířské souboje a že kompars nebyl z nejpočetnějších bych prominula, vzhledem k tomu, že jde o televizní produkci. Když jsem ji viděla prvně, byla jsem příjemně překvapená, protože názvem mne nijak neoslovila. Mohla být ještě mnohem zdařilejší, kdyby přibyl humor a ubyla ponurá atmosféra. I tak ve spoustě studiových televizních pohádek vyčnívá. A za historický šerm dám hvězdičku navíc. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

"Když se oženíš s dcerou jiného vládce tak po jeho smrti získáš jeho zemi a to bez boje." A tak se Pipin III. Krátký rozhodl, že si vezme za ženu Bertu Uherskou, jelikož je jasné, to je od Francie hned za rohem (ve skutečnosti šlo o Bertradu z Laonu, což je v severovýchodní Francii, což dává mnohem větší smysl). Shrnuto, je to naprosto podprůměrný výtvor a těch pět a půl lidí co tvoří francouzský královský dvůr působí až směšně, stejně jako turnaj (s přibližně stejným počtem lidí) natáčený v jakémsi lomu. Tvůrci by udělali lépe, kdyby do toho nepletli realné osoby a otřesné pokusy o poezii. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Průměrná pohádka na které se mi líbilo velké zaměření na rytířství. Je faktem, že k pohádce patří nějaké to nadpřirozeno, ale zde mi to vůbec nechybí. Průměrné herecké výkony a od chvíle, kdy se na scéně zjeví dcera vrchního zrádce je následný příběh velmi předvídatelný a to až tak, že člověk tuší, že bude na konci hned dvojitá svatba. Slabší 3z5. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Filmové sídlo krále Pipina (Filip Čapka) je ve skutečnosti hrad Křivoklát. (rakovnik)

Reklama

Reklama