foto

Kamila Špráchalová

  • nar. 5.9.1971 (46 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kamila Špráchalová není příliš známou herečkou, byť se již v několika filmech a televizních inscenacích objevila. Zato je jen málokdo, kdo by její hlas nezaslechl v českém dabingu. K němu se dostala v 21 letech přes režiséra Zd. Coufala. Poprvé dabovala v seriálu DÍVKY V MODRÉM a od té doby se její hlas promítnul do mnohých televizních seriálů i hollywoodských filmů, mezi nimiž promlouvala za JODIE FOSTER, Nicole Kidman nebo místo Cameron Diaz Fionu ve SHREKOVI. Z dalších titulů stojí za připomenutí série filmů se seriálem STAR TREK, VŘÍSKOT 3, MAVERICK, dva díly BATMANA, POVÍDKY ZE ZÁHROBÍ a také TV seriály BÁJEČNÍ A BOHATÍ, KROK ZA KROKEM, MELROSE PLACE, CHICAGO HOPE, TAGGART, PŘÍPADY OTCE DOWLINGA a další.

K herectví se však dostala podstatně dříve. Její matka, tehdy členka vinohradského mimického souboru, jí od mala dosazovala do dětských rolí na jevišti vinohradského divadla. První její rolí se tak stalo účinkování ve hře Nora v pouhých čtyřech letech. Tento úzký vztah k divadlu, již od časného dětství, se jí nejspíše stal i srdeční záležitostí, jak se v jednom rozhovoru sama zmínila: "...herectví bych opustit mohla, ale divadelní svět asi ne." Sama o sobě říká, že je trémistkou nejen před kamerou, ale i na jevišti. Jistotu nachází až v dabingovém studiu, kde je také její práce nejvíce vidět, neřkuli slyšet.

Už jako malá měla ráda knížky a scénáře, tak se přihlásila do dramatického kroužku a později v Praze vystudovala konzervatoř, během níž zaskakovala za těhotné kolegyně na jevišti divadla Na Vinohradech. Po absolvování konzervatoře dostala angažmá v divadle ABC (1992), kde dodnes účinkuje a kde hrávala až 15-20 představení měsíčně.

V současné době si zahrála i v TV seriálu POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ, ale po předchozích pohádkových inscenacích, kde ztělesňovala především roli princezen, jí byl mnohem bližší televizní film CHLÍPNÍK, který se, z různých důvodů a komplikací, točil téměř celé jedno desetiletí. Podle reportérky týdeníku Televize (2005) „hlas Kamily Špráchalové zní ve skutečnosti trochu jinak než z dabingu. Mluví nečekaně rychle, často se směje, je uvolněná a pohodová. Vymluvená...“

Kamila Špráchalová má dva syny, Kryštofa a Kvida; nepostrádá hudební sluch (hraje na flétnu, klavír a kytaru), byť u jejích dvou sester a rodičů jsou spíše vlohy ekonomicko-matematické. Má ráda tmu, hory (nejvýše byla ve 4.500 m.n.m.), dobré pivo a seskok volným pádem z letadla.

Kolssteyn

Herecká filmografie

Filmy

2018 Láska za milion
2006 Boží pole s. r. o. (TV film)
2002 Chlípník (TV film)
Nevěsta s velkýma nohama (TV film)
1997 Princezna za tři koruny (TV film)
Překvapení (TV film)
Ptačí král (TV film)
Širák (TV film)
1996 Dědo, čaruj (TV film)
1993 Hora jménem Andělská (TV film)
Kryštof a Kristina (TV film)
1992 Jánošova kouzelná flétnička (TV film)
Růžový květ (TV film)
1991 Kdyby tisíc klarinetů (divadelní záznam)
Lhát se nemá, princezno! (TV film)
O třech stříbrných hřebenech (TV film)
Ztracená dcera z Frýdlantu hradu (TV film)
1990 Třináctery hodiny (TV film)
1988 Černovláska (TV film)
Nanečisto (TV film)

TV seriály

2017 Temný Kraj (TV seriál)
Zjevení pokračování (E12)
Zjevení (E11)
Jezinky pokračování (E10)
další epizody (5)
Ohnivý kuře (TV seriál)
Nečekaný polibek (S04E28)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Guru (S02E05)
2010 Cesty domů (TV seriál)
2008 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Staré vraždy (S01E08)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Zvládneme i horší věci! (S03E55)
2007 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Budeš nám mávat? (S03E09)
Potřebuju antikoncepci (S03E08)
Krásná barmanka (S03E07)
2006 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Láska na druhý pohled (S01E74)
Pleteš mi hlavu (S01E72)
Kurzy líbání (S01E37)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2001 Pohádky z lesa (TV seriál)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
Lékárníkových holka (TV seriál)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)

Dokumentární

2004 Duše Evropy (TV film) - vyp.
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)

TV pořady

2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2012 Srdce pro děti 2012 (TV pořad)
2011 Bubo bubo (TV pořad)
Splněná přání - Srdce pro děti (TV pořad)
2010 Hoby naší doby (TV pořad)
Prostřeno! (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
2008 Benefice Lubomíra Lipského (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace