foto

Nela Boudová

  • nar. 1.12.1967 (50 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nela Boudová je česká herečka. Její původní jméno je Neila Najat, protože její biologický otec byl Tunisan. Od šesté třídy žila v NDR a když se maminka po druhé vdala, tak ji dala jméno Nela Boudová. Vystudovala hudebně-dramatické oddělení pražské Státní konzervatoře (1988) a působila několik let v oblastních divadlech (Karlovy Vary, České Budějovice).

Po dvě sezóny hrála v Divadle Za branou II u Otomara Krejči (1990–1993). Souběžně vystupovala v kladenském Středočeském divadle (1992), následně v Divadle Labyrint (1992–1994).V letech 1994–2009 byla členkou souboru pražského Činoherního klubu.

Jako herečka ve svobodném povolání i nadále spolupracuje s Činoherním klubem a hostuje na pražských divadelních scénách (Divadlo Palace, Hudební divadlo Karlín). Poprvé, ještě jako studentka, si zahrála v kriminálním filmu Mravenci nesou smrt režiséra Zbyňka Brynycha. Následovaly filmy jako např. Dotyky či Jestřábí moudrost a množsví TV filmů. Francouzskou guvernantku otylého továrnického synka si zahrála v seriálu Bylo nás pět.

Jan Svěrák ji obsadil do filmů Kolja či Vratné lahve a Marie Poledňáková ji dala roli Kristýny, sestry hlavní hrdinky Heleny, v jejích filmech Líbáš jako Bůh a Líbáš jako ďábel. Několikrát si zahrála učitelku, např. ve filmu Jak básníci čekají na zázrak, učitelku ruštiny hrála i v komedii Probudím se včera. V oblíbené pohádce Micimutr hrála maminku hlavního hrdiny v podání Josefa Weizentella a v komedii Bezva ženská na krku si zahrála paní Coufalovou.

Více než film ji využívá televize. Zahrála si Wandu v Doktorech z Počátků, dále Soňu v seriálu Horákovi, Zuzanu Trojanovou ve Velmi křehkých vztazích nebo exmanželku Martina Trnavského v seriálu Obchoďák. Hrála také v seriálu Vyprávěj, kde hrála Jaroslavu Plachou, s kterou jednu dobu žil Josef Dvořák v podání Svatopluka Skopala.

Nela je i výborná dabérka. Jejím hlasem promlouvá Julia Roberts ve slavném filmu Pretty Woman, policistka Joyce v Policajtovi ze školky, Jenny ve Forrest Gumpovi, Zlá královna ve Sněhurce, víla Zvonění a v Hookovi a děti její hlas budou znat díky Zmiji ve filmu Kung fu panda.

Ve volném čase pomáhá Dětskému domovu Domino, pomáhá v Tibetu a píše knihy pohádek. Nela je podruhé vdaná. V roce 2016 si vzala fotografa Ondřeje Neffa, za svědka ji šla její hereckà kolegyně Ljuba Krbová. Má dva dospělé syny Andreje a Dalibora, které má se scénáristou Andrejem Lekešem, a v roce 2018 si adoptovala dceru. Syn Andrej studuje na Plzeňské hudební konzervatoři hru na violoncello a syn Dalibor se věnuje tanci. Od roku 2014 je členkou správní rady MOST, o. p. s.

Petr "tsatsiki" mareček

Herecká filmografie

Filmy

2019 Poslední z Aporveru
2017 8 hlav šílenství
2016 Bezva ženská na krku
Jak básníci čekají na zázrak
2014 Strejda (studentský film)
2013 Roznese tě na kopytech (TV film)
2012 FTM – Film Experiment (studentský film)
Líbáš jako ďábel
Probudím se včera
2011 Léda (divadelní záznam)
Micimutr
2010 Alma (TV film)
Sama v čase normálnosti (TV film)
Vyprávěj - ohlédnutí (TV film)
2009 Líbáš jako Bůh
Ptákovina (divadelní záznam)
2008 Anglické jahody
Bekyně mniška (TV film)
Deskový statek (divadelní záznam)
2007 O uloupené divožence (TV film)
Vratné lahve
2006 Impresário ze Smyrny (divadelní záznam)
Malé velké gatě (TV film)
Po hlavě... do prdele
2005 Doblba!
Maska a tvář (divadelní záznam)
2003 Past (TV film)
2002 Nevěsta s velkýma nohama (TV film)
2000 Heda Gablerová (divadelní záznam)
Powers
Začátek světa
1999 Bunkr (TV film)
Pán hradu (TV film)
1998 Když kočky nejsou doma... (studentský film)
Poklad pana H. (TV film)
Silná jako smrt (TV film)
1997 Čarodějné námluvy (TV film)
1996 Kolja
Studené denní světlo
1995 Jediná na světě (TV film)
Šaty dělají mrtvolu (TV film)
1993 Navštívení (TV film)
Racek (TV film)
1992 Volba (TV film)
1991 Přes padací mosty (TV film)
Volavka (TV film)
1990 Motýl na anténě (TV film)
1989 Jestřábí moudrost
Muka obraznosti
Než poznáš první úsměv (TV film)
Otravný víkend (TV film)
Prstienky z kukučiny (TV film)
Putování po Blažených ostrovech (TV film)
1988 Píšťaličko, otloukej se (TV film)
Smrt guvernéra (TV film)
1987 Dotyky
Pravidlá kruhu
1986 Jsi krásná (TV film)
Přezůvky štěstí
1985 Mravenci nesou smrt
Tchyně (TV film)
Zastihla mě noc
1984 Cizí holka (TV film)
1983 Hrátky (TV film)
Nevěsta z obrázku (TV film)

TV seriály

2018 Kadeřnictví (TV seriál)
Je virtuální sex nevěra? (S02E15)
Jaký byl váš nejbizarnější rozchod? (S02E13)
Pamatujete si na svůj první sex? (S02E08)
další epizody (10)
Modrý kód (TV seriál)
Pohled do zrcadla (S02E83)
Útěky (S02E82)
Oslava s překvapením (S02E80)
další epizody (15)
Specialisté (TV seriál)
Milionářka (S02E17)
2017 Mazalové (TV seriál)
Čarodějnice s vedlejšími účinky (S02E11)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Pánská jízda (S02E08)
Bílý svině (S02E03)
2015 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Překvapení, překvapení! (S04E03)
Návraty (S04E02)
Zápasy osobní, bitvy obecní (S04E01)
2014 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Loupežné spiknutí (S03E31)
Tajemství kozího chlívku (S03E30)
Smilnění vs. smilování (S03E29)
další epizody (45)
2013 Cirkus Bukowsky (TV seriál)
Epizoda 1 (S01E01)
Doktoři z Počátků (TV seriál)
Oko za oko (S01E32)
Panenka vs. sedmá velmoc (S01E31)
Lidi umí překvapit (S01E30)
další epizody (32)
Nevinné lži (TV seriál)
Pod hladinou (S01E01)
Špačkovi v síti času (TV seriál)
To chce klid (E13)
Cvikr sem, cvikr tam (E12)
Garibaldini v pyžamu (E11)
další epizody (8)
Vyprávěj (TV seriál)
Squat (S05E13)
2012 Obchoďák (TV seriál)
Havaj (E12)
Uzavřená záležitost (E11)
Bestie (E09)
další epizody (5)
Setkání s hvězdou (TV seriál)
Boleslav Polívka (E03)
Vyprávěj (TV seriál)
Několik vět (S04E04)
Favorit (S03E25)
Trapasy (TV seriál)
Provokatér (S05E12)
2011 Aféry (TV seriál)
Stará láska (E06)
Vyprávěj (TV seriál)
Tábor (S03E11)
Přijímačky (S03E10)
Delegace (S03E04)
2010 Vyprávěj (TV seriál)
Překvapení (S01E20)
3:2! (S01E19)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Pechfógl (S07E05)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
Bonboniéra (S01E18)
Škola pro život (TV seriál)
2008 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Léčba šokem (S05E05)
2007 Velmi křehké vztahy (TV seriál)
Škola Na Výsluní (TV seriál)
Horákovi (TV seriál)
Nepodceňuj sílu pakoně (S02E17)
Zpátky do školy (S02E16)
Mnoho povyku pro nic (S02E15)
další epizody (23)
2006 Horákovi (TV seriál)
Šestý smysl (S01E16)
Maminka (S01E15)
Strýček z Ameriky (S01E14)
další epizody (16)
2005 Dobrá čtvrť (TV seriál)
Nadměrné maličkosti (TV seriál)
Bahno (S02E03)
Oběti (TV seriál)
Hadí tanec (E05)
2004 Místo nahoře (TV seriál)
Lom (E07)
Koncert (E06)
Dům (E02)
další epizody (4)
Náměstíčko (TV seriál)
Stěhování (E10)
Bič (E06)
Máti (E05)
další epizody (5)
Redakce (TV seriál)
1998 Motel Anathema (TV seriál)
1996 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
Tónina smrti (E13)
1995 Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Diskrétní vražda (E04)
Muž v pozadí (TV seriál)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Cesta do Indie a zpět (E06)
Cirkus svět (E05)
Pokoj lidem dobré vůle (E04)
další epizody (6)
1988 Rodáci (TV seriál)
Epizoda 13 (E13)
Epizoda 12 (E12)
Epizoda 11 (E11)
další epizody (13)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Období zkoušek (E06)
Píseň pro májovou Prahu (E05)
Výhra (E04)

Dokumentární

2005 Ayahuasca v Amazonii (TV film)

TV pořady

2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Máme dítě (TV pořad)
Vrabci v hrsti (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
Skečbar (TV pořad)
TOP STAR (TV pořad)
2007 O korunu krále Karla (TV pořad)
2005 Pípšoubazar (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2003 Telebazar (TV pořad)
Volejte Novu (TV pořad)
2000 Pod pokličkou (TV pořad)
1998 Sama doma (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 Dobré ráno (TV pořad)
O poklad Anežky české (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace