Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký vědec se snaží navázat kontakt s vyspělou civilizací na Marsu. O to stejné se ale snaží i bývalý nacistický vědec, nyní pracující pro Rusy. Obě země si od toho slibují, že budou moci převzít know-how Marťanů a díky tomu ve válce porazit svého nepřítele. Ale všechno je nakonec úplně jinak…. (p6qwre)

Recenze (12)

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Ve velkém množství amerických scífek z padesátých a šedesátých let můžeme najít skrytá varování před možným vyhrocením studené války (nejznámější Dr. Strangelove, Fail-safe), obavy z invaze Rusů nebo z „tiché vnitřní revoluce“ přímo v USA (např. The Invasion of the Body Snatchers ). Ale v Red Planet Mars je hledat nemusíme. Celý film je totiž otevřená proti-ruská a proti-komunistická, pro-americká a pro-křesťanská (nebo spíš pro-náboženská) propaganda. Nejsou tu žádné speciální efekty, rakety, cesty vesmírem ani Marťani. Ani žádná akce. Mne ale film bavil hodně a dost mne i překvapil – takto otevřenou propagandu jsem nečekal… Nesmím zapomenout na patetické dialogy, které mi výjimečně nevadily (tak nějak jsem chápal proč v tom filmu jsou - i když dnes už působí i legračně) a několik drsných hlášek, např. ruský generál říká druhému generálovi: “We will build our new world on the ruins of the West“ – ruští generálové zde mezi sebou mluví zásadně anglicky, s přízvukem:)…Ale zase bych si nechtěl z tohoto filmu dělat legraci, nedivím se, že 7 let po konci Druhé světové války a už v rozběhnuté Studené válce podobné filmy vznikaly...Navíc Red Planet Mars má oproti jiným sci-fi z té doby docela chytrou a originální zápletku a udržuje si po celou dobu napětí…. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Slabé, slabé... ani v nejmenším mi nevadí křesťané, nakonec sám k elitářskému katolicismu poměrně inklinuji. Už vůbec mi nevadí démonizování Rusů, taky je nemám rád. Ale tento film je navzdory zajímavému námětu děsivě nudný, mizerně provedený a zbytečně dlouhý. V druhé polovině filmu jsem se co chvíli díval na hodinky, kdy už bude konec, přestože děj měl "gradovat". Jo, místy to zajímavé opravdu je, atmosféra se sem tam - hlavně ze začátku - taky vynoří, Rusové mluví legračním přízvukem a velký potenciál tématu se odhaluje; jenže tvůrci udělali bohužel vše pro to, aby se zase zahalil. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Američtí manželé. On no-nonsense vědec, ona zaslepená náboženská semetrika. Toto samozřejmě nevyhnutelně klape, takže mají dva roztomilé chlapečky. Vědec pracuje na nacistům ukradeném vynálezu pro komunikaci s Marsem. A marťané začnou odpovídat, a evangelizovat pozemšťany, kteří se odklonili od Boha. Chrabří Američané posílají poselství pomocí Hlasu Ameriky do Sovětského svazu. Stalinovo impérium se otřese, ruský mužik si vzpomene na své kořeny a svrhne jho komunistů. Předá ho totiž do rukou svých tradičních zotročovatelů, popů. Patriarcha anglicky vyhlašuje svatý ruský stát a osvobozuje národy ruské sféry z područí do područí, stejným postupem. I ve zbytku světa dochází k náboženským převratům a lidstvo se nadšeně vrací do vrcholného středověku. Všichni září štěstím a na konci je konečně mír, neb jak řekl Jan Hus, pravda vítězí. A myslel tím jen tu jeho pravdu, jako každý zaslepenec. /// Inu, nedokážu popřít, že film byl dost originální a zajímavý. Asi tak zajímavý jako plíseň na vašem pokrmu nebo velký pavouk nad postelí, Hitlerovy zamilované kukuče nebo svěží radioaktivní větřík. Na mou věru (ano) americké. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové info: NÁRODY, SOUPEŘÍCÍ MEZI SEBOU, SE SNAŽÍ SKRZE NEKONEČNÉ DÁLKY DOSÁHNOUT VESMÍRU A ZACHRÁNIT SVĚT OD TOTÁLNÍ ZKÁZY. PŘÍBĚH, KTERÝ SE ZÍTRA MůŽE STÁT I NÁM!!! ____ Něco neuvěřitelného tenhle kousek. V základní dějové kostře je to, jako by se Robert Zemeckis vrátil o 50 let zpět a natočil ukecanou, rozpočtem lacinou verzi svého Contactu, bez jakýchkoliv filmových efektů a to všechno kolem, ten dialogový a myšlenkový balast, jakoby vypadl z proslovů zanícených kazatelů populárních náboženských sekt konce 19.století, sršící varováním před pekelnými plameny. A do toho září sentimentální záběry z bytů pokojných bohabojných rodin, toho pravého základu americké společnosti. Haleluja! Prostě počínající Studená válka, strach západní společnosti z plíživého komunismu a první známky zakořeňujícího se mccarthismu je tu hodně znát. Neuráželo mě, jako některé zdejší hodnotitele, zobrazení Stalina coby výplod ďábla a ex-nácka coby obdivovatele Satana, to bylo spíše na pochvalu (komunisty a nácky je třeba tepat stále), strhávaní portrétu Stalina ruskými mužiky, kteří „prozřeli“, muselo být ve své době zadostiučiněním, ale jinak…..jinak zanícenou katolickou fanatičku bych odstřelil až někam k Plutu a ten ideový smrádek bych dlouho nechal větrat. Strach z komunismu se dá přiblížit i vkusně a věcně, viz. ´Invasion of the Body Snatchers´ z roku 1952, ale to není tenhle případ, kdy naopak po shlédnutí máte pocit, jako byste zrovna přelouskali celý ročník ´Strážné věže´. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak tu pôjdem proti mase, ale Red Planet Mars sa značne vymyká ďalším súputníkom na ceste päťdesiatkovou sci-fi dekádou a prináša film o Marse bez Marsu, mimozemšťanov, ich vesmírnych plavidiel alebo infiltrácie do ľudských tiel. Ak niekto čaká druhý Flight to Mars, tak toto je úplne iný typ filmu svojho žánru. Je zábavné sledovať, ako reaguje ľudstvo na prvé správy z Marsu a čo to vo svete spôsobí, ako aj prekvapivú pointu, ktorá dnes napadne asi každého, ale vo svojom čase mohla vzbudiť celkom údiv. Prekvapí aj osud hlavných postáv, tvorcovia tu prejavili značnú odvahu. Len škoda toho náboženského a propagačného pátosu. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama