Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velice prostoduchá agitační komedie, natočená na počátku 50. let, zachycuje s humornou, ale přitom nabádavou nadsázkou třídní boj, který zachvátil i slovenskou dědinu, když se začala zakládat zemědělská družstva. Do jejich obětavého budování se zapojili všichni pokrokově smýšlející rolníci, občas se vyskytl i nějaký váhající střední zemědělec, ale nakonec se překonaly všechny problémy a vše dobře dopadlo. Přirozeně se ukázalo, že za všechny potíže mohou místní záškodníci, nadutí a chamtiví vesničtí boháči, jak se tehdy říkalo. Slovenským filmařům dokonce vyrazil na pomoc Bořivoj Zeman, pověřený funkcí uměleckého poradce. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (8)

  • Ján Kalina označil humor snímky za cynický či urážajúci človeka a kritizoval, že komunistická strana v ňom nehrá prím. (Biopler)
  • Na konferencii Československého štátneho filmu v apríli 1951 v Prahe podrobil film kritike predseda Filmovej rady Hendrych. Výčitky smerovali k poňatiu látky ako komédie, pri ktorej sa skresľuje a zosmiešňuje súčasná dedina a podceňuje sa proces triedneho boja. (Biopler)
  • Film robil reklamu vznikajúcim roľníckym družstvám. V snímke to bolo zosobnené v roli Omastovej dcéry, ktorá družstvu dobrovoľne darovala kravy. (Biopler)
  • V Československu si film v kinách pozrelo 1 648 766 návštevníkov. (Biopler)
  • Názov filmu má byť synonymom úpadku hrdého gazdu. Musí prísť o svoje voly, aby bola zobrazená smiešnosť z hľadiska komunistického odkazu na rozorané medze a na spoločné hospodárenie, resp. kolektivizáciu. (Biopler)
  • Meno hlavnej postavy Omastu je vybrané príznačne. Meno odkazuje na fakt, že vie kedy „podmastiť“. (Biopler)
  • Film Kozie mlieko sa natáčal v slovenskej obci Krajné od 24.4. do 12.9.1950. (dyfur)

Reklama

Reklama