Reklama

Reklama

Přežili jsme Ardeny

  • USA Saints and Soldiers (více)
Trailer

V polovině prosince roku 1944 se Hitlerova armáda chystá na bleskovou válku u Ardenského lesa a hrozivou zimní ofenzívu známou dnes jako bitva o výběžek. Desátník Nathan Greer a jeho přítel Gordon Gunderson se octnou v pasti spolu s více než stovkou amerických vojáků na zasněženém poli. Střelba Němců vnese paniku a zmatek do jejich řad. Greerovi, Gundersonovi a hrstce dalších mužů se podaří uniknout před masakrem do blízkého lesa. Bez jídla a zbraní se vydávají do nemilosrdné zimy a pokouší se dostat zpátky na spojenecké území. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Saints and Soldiers , nějak mi ten původní název filmu nedává smysl. Teda, ne že by ten český (typicky producentsky "úderný") Přežili jsme Ardeny byl nějak super, ale přijde mi kapku o něco lepší. Tento film se už od počátku vydává tak trochu jinou cestou, než jaká je v módě u filmů s tematikou WW II. Źe film neoplývá závratným rozpočtem musí každému dojít po pár minutách. Přesto si režisér Ryan Little dokázal poradit i s tímto "neduhem". S minimem akčních sekvencí (o konci ještě bude řeč), které by asi měly být součástí každého válečného filmu, si vystačil k tomu, aby divákovi spíše jenom tak letmě připomenul, že se film odehrává ve válce. Po masakrálním (doslova) rozjezdu se film zhoupne do putování po zasněžených Ardenských lesích, které má nádech jakési filozofické atmosféry. Většinu času totiž zaberou rozhovory vojáků o tom, co v takovém pekle dělají a jak se z toho dostat se zdravou kůží. A navíc režisér koketuje ještě s něčím... s hororem. Vnitřní démoni jednoho z vojáků vyvolané traumatickým zážitkem jsou natočeny pomocí klasických pomůcek, kterými si pomáhají režiséři hororů. Tajemné postavy, tajemné zvuky, zjevování duchů. Ale pozor, ani na chvíli film neopustí atmosféra války, po celou dobu je divákovi jasné to, že jeden z hrdinů to prostě nezvládá . Oddechová, ale zároveň i nadále tíživá zůstane atmosféra v části, kdy se parta postupujících vojáků dostává do domu francouzské vdovy. No a pak přijde už zmiňovaný konec, ve kterém všechno co si režisér šetřil celý film vybalí na diváka v závěrečné dvacetiminutovce. Nadupaná akční řež, která si v některých pasážích s klidem zadá i se svými dražšími bratříčky. Formální stránce nelze nic vytknout, režisér se zároveň postavil i za kameru a v poslední době moderní "dokumentární" styl filmu svědčí. Stejně tak působivá hudba J. Batemana upoutá ucho svými občasnými westernovými motivy. Nevím proč, ale do filmu to sedne. Saints and Soldiers je film, který je ukázkou toho, že i s nevelkým rozpočtem lze natočit působivý válečný snímek a že sestříhat jej do necelé hodiny a půl taky není na škodu. Je zde však silné nebezpečí, že naštve ty, kteří si potrpí na dvou až tříhodinové řeže, které oplývají dokonale naaranžovanou akcí a hlubokou myšlenkou v hlavách přítomných vojáků i režiséra. ()

Siri69 

všechny recenze uživatele

Trochu mě překvapilo nízké hodnocení některých lidí. Ale když jsem se na chvilku zamyslel tak to chápu... Člověk,který je fanouškem válečných filmů bude po shlédnutí spokojen,ale ostatní bude nejspíše nudit moc povídacích scén a méňe válečné akce... Pro mě osobně byl film hodně velkým překvapením. Absolutně neznámí herci podali moc dobré výkony... Příjemně pochmurné,bez výrazných barev... Hodně povedené válečné drama !!! 5* ()

Reklama

Radim 

všechny recenze uživatele

Neobsažný, natáhlý válečný film, ve kterém se skupinka spojeneckých vojáků pomalu plíží monotónní zasněženou krajinou. Navíc máte velký problém jednoho od druhého rozeznat. Ke konci se akce trochu rozjede, ale film to už nezachrání. Normálně bych hodnotil méně, ale byly tam dvě scény, které mi přišly hodně silné, navíc filmařina byla celkem slušná. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Film mi nesedl. Většina se odehrává putování lesem hrstky vojáků, kteří utekli němcům a snaží se dostat na svojí stranu. Málo akce, hodně (zbytečných) keců. Příběhy mohly být zajímavější (a neřikejte mi, že by to nešlo líp propracovat). Jsem skutečně ráda, že jsem přežila (i s tou nudou) přežití Arden. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Zaujímam sa o dejiny druhej svetovej vojny, preto si vždy rád pozrem film, ktorý zachytáva udalosti z tohto obdobia. Videl som zopár fakt výborných titulov, množstvo šede priemerných snímkov a aj hodne nudných volovín. Film "Saints and Soldiers" jednoznačne patrí do tej tretej kategórie - nudná volovina. Štyria americkí vojaci a jeden britský výsadkár sa zachránia pred nemeckým zajatím. Potom behajú hore dole po zasneženom lese a vkuse vedú ukrutne nudné reči. Sem tam natrafia na nejakú rozpadnutú chalupu, schovajú sa v nej a zase vedú nudné reči. No a nakonec si niektorí z nich môžu povedať "Prežili sme Ardeny". Ja som rád, že som prežil túto americkú filmovú nudu. ** ()

Galerie (10)

Zajímavosti (24)

  • Nathan (Corbin Allred) je přezdívaný jako Deacon. Deacon je odvozeno z řeckého slova „diakonos“, což znamená ministr. (Gordy34)
  • Když Gould (Alexander Polinsky) vytahuje Oberona (Kirby Heyborne), který se topí, nemá Oberon knírek. Když ale povídal Kendrickovi, že ho to mrzí, tak ho měl. (Gordy34)
  • Postava Gordona Gundersona, kterou ztvárnil Peter Holden, je pojmenovaná po jeho dědečkovi, vojenském veteránovi, který bojoval ve 2. světové válce v bitvě o Bulge. (ČSFD)

Reklama

Reklama