Reklama

Reklama

Dobrodružství Priscilly, královny pouště

  • Austrálie The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert (více)
Komedie / Drama / Hudební / Road movie
Austrálie, 1994, 104 min (Alternativní 100 min)

Obsahy(1)

Život je hořkosladká show... Hrdiny svérázného road movie jsou dva transvestité a jeden transsexuál, kteří se ze Sydney vydávají v ojetém autobuse láskyplně nazývaném ženským jménem Priscilla přes poušť do australského vnitrozemí, aby v městečku Alice Springs účinkovali se svou show, v jejímž rámci muži tančí ve výstředních ženských kostýmech na populární hity ze 70. let. Cestou se trojice setkává s nejrůznějšími lidmi, z nichž ovšem ne všichni jsou ochotni jejich odlišnost akceptovat... Režisér a scenárista Stephen Elliott se ve svém snímku nevyhýbá pečlivě volené vulgaritě a křiklavé melodramatičnosti. Jeho snímek, odkazující ke klasickým, často kýčovitým hollywoodským muzikálům, je prokládán řadou tanečních čísel, jimž dominují vizuálně opulentní kostýmy ústřední trojice. Jeho hlavním tématem však zůstává tolerance k odlišnosti a hledání životní rovnováhy a naděje. V hlavních rolích excelují Terence Stamp, Hugo Weaving a Guy Pearce. Snímek, který byl premiérově uveden na věhlasném filmovém festivalu ve francouzském Cannes, získal Oscara za nejlepší kostýmy a celou řadu dalších cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (137)

Idego 

všechny recenze uživatele

One more push, I'm gonna smack his face so hard he'll have to stick his toothbrush up his arse to clean his teeth! aneb milujeme Bernardette. Sempre Libera z Verdiho La Traviaty zpívaná drag queen sedící ve flitrovém oblečku s 30m závojem na třímetrovém střevíčku usazeném na střeše levandulového autobusu jménem Priscilla uhánějícím australskou pouští. Vivat ABBA! ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem před mnoha lety vyrazila do kina jen a jen kvůli mé milované ABBě. Víc mě nezajímalo a popravdě o moc víc jsem si z filmu ani nepamatovala. Trochu přeháním :- ). A konečně jsem měla možnost vidět ho znovu a pokorně přidávám 1* do plného hodnocení. Australská poušť a v ní tak nepatřičně působící šílené kostýmy podivné trojice. Zvláštní, výstřední a rozevláté bytosti v lodičkách, tančící na hity 70. let. Jejich nejoblíbenějším repertoárem je ABBA ( v tom jsme zajedno), i když písniček ABBy ve filmu moc nezazní. Autobus Priscilla se švédskou vlajkou a nápisem „hajzlové s AIDS táhněte domů“ přetřený levandulovou barvou a velké putování za sjednaným angažmá. Nádherný film. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* roadmovie může mít spoustu podob a tahle má barvu duhy a hromady extravagance. Rozhodně bych nečekal, že na vyprahlé poušti bude tak živo, veselo a potkám tu všemožné prapodivné existence. Příběh je o lidskosti, toleranci a životních zkušenostech a ani na chvilku nenudí i díky skvělému výběru hudby. Rozhodně doporučuji a stále přemýšlím jak se jim do toho autobusu mohli vejít všechny kostýmy ;-) [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

V hadrech a namaskovanej nejlíp vypadal Guy Pearce, při vystoupeních nejlíp zpíval Hugo Weaving a Terence Stamp (chlap, do kterýho byste to nikdy neřekli) byl nejlepší přirozená ženská. A pak že se mi nelíbí filmy o buznách. Škoda, že všechny svoje nejlepší kostýmy předvedli během jedné jediné písničky, to bylo trapný (jako že se nemohli stíhat tak rychle převlíkat) - ale leguáni z nich byli úžasní. No byla to zábava! A všimněte si takovýho toho plk plk zvuku, ten je tam pořád... ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Bizarný a zaujímavý film. Miestami naozaj vtipný. Hoci nemám rád prvoplánové vtipy á la chlap sa prezlečie za ženu - HO HO HO, tentokrát to bolo naozaj vtipné. Pomohlo výborné obsadenie (kde vedie Terence Stamp, ktorý je skrátka dokonalý- za to mala byť nominácia na Oscara), kde bolo vidieť, že herci si natáčanie zrejme poriadne užili. Šialene extravagantné kostýmy sú tiež výborné (a Akadémia konečne raz dala Oscara tam kam patrí). Veľmi príjemne prekvapenie. Pochvala smeruje aj za to, že takto absurdný film nie je v dramatických scénach nechcene smiešny. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (1)

  • Julia Cortez v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama