Reklama

Reklama

Smrt přichází v bílém

  • Francie Dead End (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pro Franka a jeho rodinu jsou Vánoce důležitým dnem v roce. Už 20 let je slaví tradičním způsobem. Ale tentokrát se rozhodnou pro malou změnu. Ještě však netuší, že udělali velikou chybu, za kterou zaplatí. Noční můra v podobě mystické ženy v bílém, která prochází nočním lesem a zanechává za sebou smrt, právě začíná... Děsivé černé auto s neviditelným šoférem odváží své oběti přímo do temné noci. Panika a šílenství. Vánoční svátky se mění v peklo... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (573)

kingik 

všechny recenze uživatele

Debutující režisérská dvojka si nejdříve měla pořádně ujasnit, jaký film chce natočit. Nevyzrálý slepenec hororu, hororové parodie s prvky noir filmu a s naivně průhlednou pointou na závěr, obsahuje snad všechny neduhy začínajících režisérů, kteří chtějí být až tak důsledně originální, až si ani neuvědomují, že točí film se zoufale provařeným námětem, jen v trochu jiném balení, s nelogickým chováním postav, tím pádem i s nelogickým vyzněním zápletky. Vše začíná relativně dobře. Mírně rozhádaná pětičlenná rodinka místo u štědrovečerního stolu jede za tmy(!) autem za svojí příbuznou, tak jako to dělá už řadu let, když jim náhle zkříží cestu vyděšená žena v bílém oblečení s mrtvým novorozenětem v náručí. Od té doby stihne rodinku sled zvláštních událostí a jednotliví členové osádky auta postupně umírají a hlavně chovají se zcela nelogicky, ačkoliv logikou nepříliš stiženému ději, by na to mohli mít i právo. Rodinní příslušníci neustále vybíhají a odbíhají z auta do nejtmavějších koutů lesa, aniž by tušili, nebo znali důsledek takového chování, a vymlouvat se na paniku a celý děj na ni shodit, by bylo moc jednoduché a v rozporu s pravidly, která tvůrci stanovili. I když ani v nich neměli příliš jasno, když nesmyslně nechávají mimo záběr zmasakrovat rodinu, aniž by si uvědomili, že to vůbec není třeba a houstnoucí atmosféra si zasloužila decentnější zacházení. Jenže to je právě to, co tvůrci neodhadli, a kombinovat více žánrů v jednom, tak aby vznikl celistvý tvar, si vyžaduje zkušený přístup k látce, který prostě režisérské dvojici chyběl. Je sice pravda, že několik scén je vynikajících, respektive film je skvělý, když se odehrává v autě a vyděšená rodina a s ní i rozrušený divák dostane několikrát za film takový stísněný pocit, že by ani za zlaté prase nevytáhl patu z relativně bezpečného interiéru auta, protože zkrátka neví, co je tam venku. V těchto scénách má film ryzí a hutnou hororovou atmosféru s předivem tajemna, ale pokud rodina vnitřek auta opustí, tak film se roztříští na miliony kousků, které se v té tmě kamsi poztrácí a pro samou tmu je není možné nalézt a poskládat je zase zpátky do důmyslného horor puzzle. Debutanti za kamerou měli dobrý úmysl natočit nezvykle komponovaný horor, vyhráli si s typickými hororovými finesami, ale s jejich postupně laciným přístupem a řídnoucím napětím se jim to sotva mohlo podařit. Naštěstí film má solidní tempo a rychle uteče. Jako celek nefunkční, v jednotlivostech dráždivě strašidelné. A nic si z toho nedělejte, že pointa je tak trochu nešikovně vyzrazena už během filmu. 40% ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Dead End krásne ilustruje, že najväčší filmový bubák vždy bol / je / a bude neznámo. Neznámo, ktoré ždíme mozgove závity, a ktoré sa (citlivo) zastaví na pol ceste povedať (ukázať) viac. Toto je dámi a páni kumšt, psychicky drtiť diváka jeho vlasnou predstavivosťou a ťahať za nos nepredvídateľnosťou, ktorá ač si žiada odpovede, aby fungovala ich nepotrebuje. Kto ide s hodnotenim pod štyri, tak jednoducho jednoducho nemá fantáziu. ()

Reklama

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Pročítám komentáře uživatelů a větší procento celkové reakce je v negativním ohlasu ohledně přidaného humoru v tomhle žánru. Můj pohled je pozitivní. Skvělý horor s výbornou atmosférou. *Hodnocení*: Jedna hvězdička zaslouženě pro Lin Shaye, která byla vynikající a byla přínosem lekaček (nejvíce s brambůrkami, když jsem se ponořil do příběhu Raye Wise - to jsem myslel, že odhodím šálek s kávou). Druhá hvězdička patří škrábání v mozku (na tuhle scénu nezapomenu) a třetí za finální pointu, která je velmi cenná v tomhle žánru. ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Zápletka a závěrečná pointa tu sice už mnohokrát byly (i když mě teď napadá pouze jeden Ambrose Bierce), ale za sebe můžu říct, že Dead End mě velmi mile překvapil. Po dlouhé době mě zas při sledování horroru šimralo v žaludku a za krkem, což se mi nestává moc často. Atmosféra je dokonalá, herci výborní, hudba funguje skvěle... Není to ten nejoriginálnější a nejobjevnější film pod sluncem, ale to skutečně pouze dokazuje, že originalita a novátorstí nejsou všechno. Při sledování tohohle filmu asi budete mít dojem, že jste to či ono už leckde viděli. Já ten dojem měla, ale upřímně - bylo mi to úplně jedno. Což dokládám i svým pětihvězdičkovým hodnocením. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Horor, který by byl takhle zajímavě nakombinován s komedií, to je docela rarita. Do naprosto husté atmosféry najednou skočí vtip, kteý vás donutí začít se smát, po chvíli už se ale budete zase bát. A nejpodivuhodnější na tom, že to dokonale drží pohromadě. K dobru přispívá i originální a vynalézavá pointa (titulkovou scénu neberu v potaz). Jediná opravdu špatná věc na tomto filmu je jeho český název. Horror movie of the year ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • V čase 37:35 při záběru ze zadu na zbytek rodiny pronásledující černé auto je na pravém okraji obrazovky vidět stín, který nevrhá nikdo z herců, ale jeden z členů filmového štábu. (FCBLFC)
  • Film obsahuje potitulkovú scénu. (F2003F)
  • Film mimo jiné získal v roce 2006 hlavní cenu poroty na filmovém festivalu Fant-Asie. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno