Reklama

Reklama

Kumo no mukó, jakusoku no bašo

  • Japonsko 雲のむこう, 約束の場所 (více)
Trailer

Obsahy(1)

V paralelním světě, kde bylo Japonsko v roce 1974 rozděleno na dva státy podléhající vlivu USA a Sovětského svazu se odehrává příběh o snech, lásce přátelství a samotě odloučení. Dva kamarádi, Hiroki a Takuya, si na severu Jižního Japonska staví tajně vlastní letadlo, aby přeletěli přes hranici na ostrov Hokkaidó, kde stojí záhadná nebetyčná věž, a odhalili její tajemství. Když se k nim připojí jejich spolužačka Sayuri, uzavřou přísahu, že k věži doletí za každou cenu. Po čase ale Sayuri bez rozloučení zmizí, cesty obou kamarádů se rozejdou a trvá dlouhé tři roky, než se začne jejich společný osud znovu naplňovat. Válka mezi oběma částmi Japonska je na spadnutí, výzkum paralelních vesmírů a změny reality, které způsobuje obří věž, ohrožují celý svět a sny, které se zdají spící Sayuri, hrají důležitější roli, než by kdokoli čekal. (Karmin)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

mrksik 

všechny recenze uživatele

Na niektoré filmy musí mať človek náladu, pretože inak nepôsobia tak, ako by mali. Shinkai je melancholický, hudbou, farebným ladením, výberom témy, jednotlivými zábermi, no moja najväčšia výčitka smeruje k tomu, že je melancholický stále rovnako. Rozoberá tému odcudzenia, dookola a dookola, používa podobné (ak nie úplne identické) zábery v mnohých svojich filmoch. Balansovanie na hrane medzi gýčom a sentimentom mu tu už nevychádza. Ale ak bude Beyond the Clouds prvý film, ktorý si od Shinkaia pustíte, rozhodne nebudete sklamaní - totiž to čo robí, robí precízne. Ak však máte zmapovanú kompletnú jeho tvorbu, nemôže vás v ničom prekvapiť. Dúfajme však, že jeho ďalší film už nebude o školákoch a ich vzájomnom odcudzení. ()

Los 

všechny recenze uživatele

Japonské animované filmy mám opravdu ráda, ale tohle... film měl pěknou (ač kýčovitou) podobu, která se mi od začátku zalíbila a snažila jsem se, aby se mi zalíbil i příběh...ale prostě to nešlo. Děj je strašně divný a téměř nic zde není vysvětleno...asi mi něco podstatného uniklo, neboť opravdu nechápu zdejší hodnocení...6/10 ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době narážím na ten smutný paradox: největší slabinou snímku je, že čím víckrát jej divák vidí, tím výše v jeho očích stoupá. Napoprvé mi to prostě všechno zdaleka nedocvaklo a těším se, až se na Za oblaky podívám podruhé. Minimálně na tom "blučku" s kvalitní TV je to pastva pro oči. Někomu možná bude připadat hloupé, že se režie soustředí výhradně na pestrobarevné magické záběry, oplývající přehršlem barev a kýčovitostí, ale je to jednoduše nádhera, to se nedá popřít. Během sledování se mi pak dvakrát vybavil Nolan: poprvé při námětu, nepodobném Inception, no a podruhé počáteční zmateností v ději a postupném rozuzlení, při kterém mi hlavou blesky snímky jako Memento, nebo Dokonalý trik. Zamilovat si tento snímek musí být krajně nebezpečné a hraničící s neodolatelnou nutkavostí protlačit jej do TOP 10... Klasická japonská animovaná NÁDHERA. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Animovaná rozprávka o troch kamarátoch - dvoch chlapcoch a dievčati, ktoré sa stratí. Netradičná kombinácia nostalgického sveta zašlých čias, romantických prírodných scenérií s techno vzhľadom Japonska je podfarbená neustále prítomnými pocitmi samoty a smútku v rozdelenom svete. Celok pripomína šikovne prerobený príbeh Šípkovej ruženky, odohrávajúci sa v budúcnosti. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

První Shinkaiův celovečerák, přestupní stanice mezi Hoshi No Koe a "Byosoku" zejména co do zápletky. Zatraceně hodně sci-fi, hodně emocí, zasněnost a osobitá poetická atmosféra "dalšího" příběhu dvou odloučených a hledajících se duší. Bohužel to skloubení žánrů (je tu totiž i akce;)) není úplně funkční, a rovněž stopáž je poněkud pridlhá. Však taky další - podle mě (zatím) vrcholná - Shinkaiova záležitost je skoro o půl hodiny kratší, a jede daleko hladčeji při daleko lepší komplexnosti. Kumo No Muko má několik velice hezkých momentů (a - jak jinak - i přehnaných kýčovitých obrazů), ale tempo je příliš rozvleklé i na některé záměrně tiché pasáže. Na výš než 70% nejdu, a děkuji pěkně, jeden pokus mi stačil. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (2)

  • Film získal cenu Seiun v kategorii umění na 44. ročníku japonské SF Convention, cenu Special Distincion v kategorii Celovečerní film na Festivalu komiksů a animace v Soulu v roce 2005, cenu Silver Prize v kategorii Nejlepší animovaný film v diváckém hlasování na kanadském Filmovém festivalu fantazie a také ocenění v kategorii Nejlepší animovaný film na Mainichi Film Awards v roce 2004. (Shley)
  • Operační systém Velociela, který napsali Hiroki a Takuya pro ovládání jejich stejnojmenného letadla, je systémem typu UNIX. (Xeelee)

Reklama

Reklama