Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Nehledím na komentáře ostatních.. Mně se ten film moc líbil. Skvělé herecké výkony, krásná hudba a poutavý příběh o splnění jednoho snu. Jistěže je předvídatelný, ale u kterého filmu se to neděje a stejně je to hit? Navíc skutečnost, že se tento příběh stal, v člověku vyvolá trochu jiné pocity a dívá se na něj hned jinak. Mám rád tenhle film a nedám na něj dopustit. 90% ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborné drama podle skutečného příběhu. Dramatický příběh z malého hornického městečka o "vzorech" popisující velice zajímavou formou nejenom vztah otec-syn, ale i to, že pokud si myslíme, že něco má smysl, tak bychom se měli snažit pro to udělat všechno a neztrácet naději. Příběh "amatérských raketových konstruktérů" dokáže po celou dobu zaujmout i díky dobrému vyvážení scén dramatických, humorných i těch k zamyšlení. Hlavní tíha celého filmu leží na ústřední herecké dvojici Jake Gyllenhaal a Chris Cooper, kteří se rolí zhostili na výbornou, hodně zajímavá je i postava Laury Dern. Přesto, že vyvrcholení příběhu je dost předvídatelné, věta "Werner von Braun je významná osobnost, ale není to můj vzor" mne docela dostala ... ()

Reklama

dANo 

všechny recenze uživatele

Skutočný príbeh jedného NASA pracovníka, ktorý síce pohladí dušu snílkov, ale niekoľko scén z filmu je podľa mňa vyslovene trápnych a zbytočne emotívnych (hľadanie stratenej rakety, otcovo uznanie a pár ďalších klišé). Ináč, veľmi ma potešilo herecké obsadenie, ktoré podľa mňa nie je až také nehviezdne, ako píše zopár užívateľov... ;o) ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu mě napadlo, jak omezená je filmová tvorba, protože zatímco všechno ostatní jsme už viděli stokrát s různými herci, tento příběh je originální. Homer žije v městečku, které profituje jen na těžbě uhlí a všichni, kdo tam žijí skončí jednou v šachtě. V takovém městečku nemůžete mít sen, že z něj vypadnete do světa. Zatímco ostatní chtějí být na střední škole fotbalisti, Homer chce být raketový fyzik. Spolu s dalšími kamarády začne sestavovat rakety a posílat je do vzduchu. Příjemný snímek a ještě příjemnější ztvárnění Jakea Gyllenhaala hlavní role. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Doják jako sviň. October Sky reprezentuje to nejlepší z hollywoodské tvorby 90. let. Silné herecké obsazení (především duo Gyllenhaal Cooper), pevná režie a opravdu výborně napsaný scénář, který ukazuje všem nudným a vyprázdněným životopisným filmům, jak se mají adaptovat skutečné životní příběhy (míň opravdové pravdy = víc opravdového filmu). Životopisný příběh chlapce, který se zajímá o rakety tak v sobě najednou nese několik silných rovin. Problém života na malém městě, ze kterého pro nikoho není úniku a vidina let strávených na šachtě, bez jakékoliv naděje na život svůj vlastní. A především úžasně vybalancovaná rovina archetypálního "daddy issue", která si pro sebe uzme i dokonale dojemný závěr. Skvělý scénář dělá z napsaných postav opravdové lidi, dává jim plasticitu, kladné i záporné vlastnosti a divák má tak neuvěřitelně snadný přístup k prožití celého děje. Krásný film, který ve své pohádkové podobě mohl vzniknout jen ve sladkých devadesátkách. 9/10 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Film je natočen podle autobiografické knihy "Rocket Boys (Rakeťáci)" od Homera H. Hickama Jr. (rodo)
  • Homer H. Hickam Jr. sa v skutočnosti nikdy nestretol s nemeckým raketovým fyzikom Wernherom von Braunom. (Karush)
  • Ve skutečném životě jsou Werner von Braun a Jake Gyllenhaal vzdálení bratranci. Oba dva jsou potomky Viléma I. Dobyvatele. (HellFire)

Reklama

Reklama