Reklama

Reklama

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným "šprtem" Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu Homerovi stojí nepochopení otce. Přesto se nevzdává a snaží se naplnit svoji vizi. (Nova Cinema)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (194)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne prijemny drama podle skutecnejch udalosti, kde si clovek muze stezovat, ze je to silne naivni a predvidatelny, ale proste se to tak nejak stalo, tak se neda nic delat. Jednoduchej pribeh o snu nekolika kluku stavet rakety misto aby makali v dolech, kde se vlastne nic moc nedeje, ale presto film prijemne odsejpa, ma prijemnou dobovou atmosferu a sympaticky herce, lepsi 4*. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohodovka o naplnění svého snu navzdory nepříznivě rozdaným kartám nepřináší nic objevného, ale svou povznášející práci dělá dobře. Škoda, že nevyhnutelný úspěch ve druhé polovině zbytečně oddaluje a poté ho ještě louhuje v koňské dávce sladkého hollywoodského sentimentu, který zanechá na patře mírnou pachuť. ()

Reklama

uiu 

všechny recenze uživatele

Při sledování tohoto filmu mě napadlo, jak omezená je filmová tvorba, protože zatímco všechno ostatní jsme už viděli stokrát s různými herci, tento příběh je originální. Homer žije v městečku, které profituje jen na těžbě uhlí a všichni, kdo tam žijí skončí jednou v šachtě. V takovém městečku nemůžete mít sen, že z něj vypadnete do světa. Zatímco ostatní chtějí být na střední škole fotbalisti, Homer chce být raketový fyzik. Spolu s dalšími kamarády začne sestavovat rakety a posílat je do vzduchu. Příjemný snímek a ještě příjemnější ztvárnění Jakea Gyllenhaala hlavní role. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Milý malý film, který nám cestou dojemného příběhu plného těch nejkrásnějších lidských vlastností, činů a charakterů připomene to, že každý má šanci stát se tím čím chce, jen musí vytrvat. Jenže tenhle vypravěčský kýč je podán tak zajímavým způsobem, že většinou budete chlapcům s raketou držet palce a zamačkávat slzy dojetí, než aby jste kroutili hlavou nad do očí bijícím patosem. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Škoda předvídatelnosti (což je u takových filmů běžné) a ztráty tempa kolem poloviny, kdy se Homer vysíral v dolech, protože jinak to byl bezvadný příběh obyčejných lidí, kteří něco dokázali, i když je od toho všichni odrazovali a dokonce jim podráželi nohy. Člověk jednou za čas takovou inspiraci potřebuje a tahle byla moc pěkná. 85% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (13)

  • Film je natočen podle autobiografické knihy "Rocket Boys (Rakeťáci)" od Homera H. Hickama Jr. (rodo)
  • V knižní předloze je Homerovi čtrnáct let, ve filmu je mu sedmnáct. (rodo)
  • V scéne, kde Homer (Jake Gyllenhaal) sleduje neúspešný štart rakety Vanguard s prvou americkou družicou, píše Wernherovi von Braunovi (Joe Digaetano), že je mu ľúto neúspešného štartu. Pravdou ale je, že von Braun nemal so štartom tejto rakety nič spoločné. Pôvodne mal prvú raketu von Braun vypúšťať, bohužiaľ, kvôli jeho nacistickej minulosti to pridelili námorníctvu USA. Po tomto neúspechu už ale kongres dovolil von Braunovi vypustiť družicu, ktorej štart bol úspešný. (rexino)

Reklama

Reklama