Reklama

Reklama

Epizody(50)

Obsahy(1)

Memol je malé mimozemské děvčátko skřítkovského vzrůstu, pocházející z Malé planety. Spolu s dalšími 245 stejně malými mimozemšťany při letu kosmickou lodí ztroskotá na Zemi. Lidičky z Malé planety se na Zemi rychle aklimatizují a na malém, nikým neobývaném ostrově si vybudují vesničku. Memol bydlí s dědečkem (který je zároveň starostou vesnice) a hospodyní Barbarou. Brzy se Memolka a její přátelé seznámí se 14letou dívkou Mariel, o kterou pečuje přísná vychovatelka Penelopa. Marielina matka zemřela a otec, který žije mimo domov, je pracovně velmi vytížen a nemá čas se o ni starat. V té době je Mariel těžce nemocná, ale Memoliny slzy ji vyléčí. Z Mariel a Memol se rázem stanou nerozlučné kamarádky. Marielin dům leží za řekou a tak za ní Memol den co den létá na sýčkovi jménem Bobo. Memolka a její vrstevníci (Popit, Lupang a Píví) pravidelně Mariel navštěvují a pomáhají ji rozveselovat v její samotě. Mariel také dělá společnost bílý chundelatý kocour Jojo. Později se Memol setkává s 15letým chlapcem Oscarem, který přijel na venkov kvůli výzkumům. Od malička snil o tom, že objeví bytost z jiné planety. Spolu s ním přijíždí i jeho zlá a sobecká přítelkyně Grace. Ta od prvního okamžiku Mariel nesnáší a když zjistí, že si Mariel s Oscarem dobře rozumějí, začne na ni velice žárlit. Mariel a Oscar jsou jediní, kdo o existenci Memol a jejích malých přátel vědí a oba se snaží, aby se to tajemství nedozvěděl nikdo další, zvlášť ne zlomyslná Grace. Na řídce obydleném venkově to není nic těžkého, ale po prázdninách Mariel, Oscar i Grace odjedou do města do školy. Memol je pevně rozhodnuta svoji nejlepší kamarádku následovat a zde je opatrnost na místě. (Kri-kri)

(více)

Recenze uživatele Kri-kri k tomuto seriálu (14)

Malá Memol (1984) 

Malá Memol je jeden z nejpovedenějších japonských animovaných seriálů. Na českých obrazovkách jsme jej mohli sledovat pouze jednou a velmi krátce - v červenci a srpnu 1995 na programu Premiéra TV každý všední den v 16:45, od té doby seriál nebyl reprízován. Nádherný poetický příběh pojednává o pobytu malé mimozemšťanky Memol na Zemi a jejím přátelství se 14-letou pozemskou dívkou Mariel. Memol a dalších 245 lidiček z Malé planety ztroskotají na Zemi a zabydlí se na malém ostrůvku. V době seznámení byla Mariel těžce nemocná, ale přátelství s Memol ji pomohlo uzdravit se a najít chuť a sílu žít. Později Memol a její kamarádi z Malé planety poznávají i další pozemšťany, zejména přísnou slečnu Penelopu, která o Mariel pečuje. Dále pak 15-ti letého chlapce Oscara a jeho zlou přítelkyni Grace, která od počátku na Mariel velice žárlí. Třebaže toto Anime může zprvu působit hodně dětinsky, disponuje řadou dojemných scén a mravních ponaučení. Nechybí zde humorné ani romantické pasáže. Velmi na mě zapůsobila 34. epizoda, kdy se Memol zamiluje do nevidomého chlapce Michela a také 47. díl, v němž se Mariel vzdá lásky k Oscarovi a Grace se polepší. Pochopitelně i 50. rozlučková epizoda. Za jedinou chybu seriálu považuji nedořešenou záležitost ohledně Marielina otce, resp. že se s ním nikdy nesetkala, třebaže si to tolik přála. Seriál mě tehdy okamžitě zaujal a několik epizod jsem si, zřejmě jako jediný v ČR, nahrál a mám je dodnes. Jsem rád alespoň za těch pár zachráněných dílů, neboť v důsledku povinné amerikanizace jsou seriály typu Malé Memol českým divákům bohužel navždy zapovězeny, imperialistické svině z Primy zničily dabing všech seriálů z Premiéry. Zde jsou tři ukázky v CZ dabingu: 21. Druhý přítel ze Země, 23. Sbohem, Mariel a 50. Na shledanou, vaše Memol. 100% ()

Zpívající panenka (1984) (E15) 

Slečna Penelopa odjíždí na tři dny na obchodní cestu a Mariel se rozhodne, že na tu dobu pozve Memolku k sobě do vily. Za tímto účelem pro ni vyrobí malou postel, ušije pyžamo a nakoupí malé nádobí sloužící jako hračky pro panenky. Penelopa ale začne něco tušit a do šití schová malý magnetofon, který po příchodu Memol zaznamená její rozhovor s Mariel. Penelopa v telefonu uslyší cizí hlas a zaúkoluje George sledováním Marielina pokoje. Ten spatří pohybující se Memol a naštěstí ji pokládá za panenku, což podpoří příchod Popita a Lupanga, kteří pro jistotu přinesou hadrovou panenku Memol. Toto je první díl z celkem 12-ti, které se mi v létě 1995 podařilo nahrát. 100% ()

Jednou budu jezdit na bílém koni (1984) (E16) 

Mariel náhodou zaslechne rozhovor Marty s Georgem o kameni přání bílého koně. Jestliže někdo kámen pokropí vodou a třikrát vyřkne jméno toho, s nímž se chce setkat, kámen se promění v bílého koně a odveze jej za ním. Mariel se touží setkat se svým otcem a tak se spolu s Memol vypraví najít kámen přání bílého koně. Jenže Penelopa se vrací dřív, než původně měla a když žjistí, že Mariel zmizela z domu, pronásleduje ji po polní cestě, až ji dostihne. Penelopa má pochybnosti ohledně Marieliny panenky a tak Memol a Mariel vymyslí plán, jak Penelopu přesvědčit, že jde skutečně o panenku. Moc pěkná epizoda, z těch, které se mi podařilo nahrát v CZ dabingu jedna z nejlepších. Zvlášť se mi líbí nápad s divadelním představením Otec a strašidlo Práce.:) 100% ()

Můj kornoutový klobouk zmizel (1984) (E17) 

Při cestě od Mariel Memol ztratí svůj červený klobouk. Hned ráno se ho Memolka spolu s Popitem, Lupangem, Pívím a Rokmanem vypraví hledat, ale je příliš pozdě. Memolin klobouk náhodou najde patnáctiletý chlapec Oscar, jenž právě přijel na venkov na prázdniny a je pevně rozhodnut, že objeví bytosti z jiné planety. Oscar se seznámí s Mariel, ale než se stačí blíže poznat, přijede za Oscarem jeho namyšlená a sobecká snoubenka Grace. Situace s navrácením klobouku se navíc zkomplikuje tím, že Grace zatouží po Marielině tašce, kterou pro ni vyrobila Miesa. Protože Oscarův pes na Grace zaútočí, neboť klobouk i taška jsou vyrobeny ze stejné látky, Grace se tašky vzdá a Oscar jej i s kloboukem vrátí Mariel. Tímto dílem se oživí děj seriálu o nové postavy. 95% ()

Druhý přítel ze Země (1984) (E21) 

Grace navštíví Mariel a v nestřežené chvíli ji vytrhne z deníku stránku, kde Mariel píše o Memol. Grace začne pátrat, kdo je ten tajemný Memol a je si jista, že jde o Marielina přítele. Poví o něm Oscarovi, aby se tím užíral, neboť dobře ví, že Oscar má Mariel rád a bude na Memol žárlit. Také se vyptává služebnictva od Mariel a anonymně Mariel zatelefonuje, že Memol onemocněl. Nakonec vytrženou stránku ukáže Oscarovi. Oscar pochopí, že Grace dá Mariel pokoj jedině když s Grace odjede zpátky do města. Memol ale ví, že Oscar má Mariel rád a tak se obětuje a když se Oscar přijde s Mariel rozloučit, Memol se mu ukáže. Oscar tak změní své plány, Grace namluví, že Memol byl celou dobu on a Memolka tak získá dalšího pozemského přítele. 100% ()

Nerada chodím na schůzky (1984) (E22) 

Oscar zjistí, že Memol dovede hezky kreslit a dohodne si s ní na neděli schůzku v lese. Memol se těší, zato Popit zuří, je si vědom toho, že Mariel má Oscara ráda. Celá vesnice jde Memol na její první schůzku vyprovodit s patřičným entrée včetně hudebního doprovodu a ohňostroje. Během schůzky Memol nakreslí miniaturní obrázek, který se dostane do rukou Graceina otce, jenž ho pokládá za Oscarův výtvor. Rozhodne se publikovat jej pro knihu pohádek, kterou napsala Mariel v době, kdy byla nemocná. Grace: "To někde opsala, vím, že to opsala!":) Po návratu Memolky domů jsou všichni zvědaví na průběh schůzky: "Schůzka je ... otravaaa!":) 100% ()

Sbohem, Mariel (1984) (E23) 

Memol nechápe, proč je Mariel v poslední době tolik sobecká. Rozhodne se s ní o tom promluvit. Mariel nakonec Memolce prozradí, že její otec rozhodl, že po prázdninách pojede do města do školy. Memol se s Mariel odmítne rozloučit a usmyslí si, že do města pojede s ní, což Mariel zamítne. Jejich spor rozřeší Oscar, jenž nabídne Memol, že ji do města vezme on. Vyžádá si na Memol vyfotografování její vesnice, napíše dopis do novin, že objevil mimozemšťany a narafičí to tak, aby ho Memol objevila. Mariel zanechá Memolce nahraný vzkaz, že to Oscar udělal záměrně, aby ji odradil odjet s nimi. Pěkný a dojemný díl, hlavně ten rozlučkový vzkaz na konci. 100% ()

Tanečnice na hvězdném nebi (1984) (E32) 

Memol pozoruje Marielinu spolužačku Cincii každé ráno tančit balet a nechápe, co je na tom tak zvláštního. Až když Cincie a Mariel jdou na Čajkovského balet Labutí jezero, Memolce se balet zalíbí a chce se ho naučit právě od Cincie. Cincie sní o tom, že z ní bude primabalerína, jenže zanedbává ostatní předměty a hrozí ji vyloučení ze školy. Po několika marných pokusech Mariel a Memol, jak Cincii povzbudit včetně učení ve spánku Oscara napadne, aby Memol zazpívala Cincii pozitivní ukolébavku a teprve ta dodá Cincii opět chuť do života. Povedená epizoda s krásnou japonskou ukolébavkou, kterou jsem se velmi brzy naučil nazpaměť.:) 95% ()

Telefonní rozhovor z ostrova (1984) (E33) 

V den návštěv za Mariel nečekaně přijede slečna Penelopa. Důvodem jsou záhadné telefonáty, které Mariel často dostává jejím jménem. Penelopa netuší, že za telefonáty jsou Popit, Lupang a Píví, kteří z Oscarovy chaty volají Memolce. Vše se ještě víc zkomplikuje, když Oscarova máma požádá místního detektiva o prošetření vloupání do chaty a nezákonného používání telefonu a zrovna když se starosta Litl rozhodne zavolat Memol. Navíc telefon vezme Grace vydávající se za Mariel. Zajímavý díl s poměrně zašmodrchanou zápletkou. "Slečno Mariel, volá vás už zase slečna Penelopa!" "Cože? Já že ti volám?! Taková drzost nemá obdobu!":) 95% ()

Štastné Vánoce (1984) (E37) 

Nastal čas adventu a Mariel slíbí Memolce, že budou vyrábět vánoční ozdoby pro charitativní bazar. Jenže Mariel se rozhodne nedělní dopoledne cvičit na piáno, chce uspět v závěrečné zkoušce, výherce pozve ředitel na slavnostní večeři. Memol se nudí a s Jojem se vypraví do lesa nasbírat květiny. Při zpáteční cestě spadne do dutého kmene, odkud se jí nedaří vylézt a kmen se rychle začne plnit deštěm. Oscar s Mariel ji zachrání na poslední chvíli. V klavírní zkoušce zvítězí Grace a daruje řediteli obraz Toulouse-Lautreca. Tento díl je oproti jiným dějově trochu slabší a kdybych mohl vrátit čas, místo něj bych si radši nahrál 47. díl o listu povah. 90% ()

Návrat na ostrov (1984) (E38) 

Memol se těší na Vánoce ve své vesničce se svými blízkými. Jenže Marielin otec koupil velký dům v Côte d'Azur a tak Vánoce ve Velenu odpadají. Grace chce Mariel zkazit svátky a zruší objednávku nového klavíru. Netuší, že tím Mariel a Memolce pomohla, Penelopa rozhodne, že Mariel přece jen pojede do Velenu, aby Mariel mohla cvičit na piáno. Grace a její kamarádka chtějí odhalit tajemství Marieliny panenky, ale naštěstí včas zasáhne Oscar, jehož chování Grace znechutí a rozhodne se pro Vánoce ve Velenu. Vtipný mi přišel dialog ve vlaku: "Už jsme skoro ve Velenu." "S kým to mluvíte?" "Samozřejmě s někým, koho mám ráda." "Vy máte ráda mě?":) 95% ()

Memol ošetřovatelka (1985) (E42) 

Cincie pozve Mariel a Oscara na návštěvu do penzionu svého strýčka a protože Penelopa leží s nachlazením v nemocnici, Mariel ráda přijme a Memolka si usmyslí, že pojede s nimi. Oscarova máma ale dostane horečku a tak nakonec jedou jen Memol s Mariel. Poblíž penzionu je horké zřídlo, kam chodí zvířata z lesa. Zatímco si Memol pozdě do noci u pramene hraje na zvířecí ošetřovatelku, Mariel dostane horečku. Když to Memol po návratu zjistí, zkusí zavolat Oscarovi a požádá o pomoc i zvířecí kamarády. S jejich pomocí obstará bylinky i led a z nich udělá Mariel zábal na krk. Není to špatná epizoda, i když je v ní nějak moc nemocných naráz. 95% ()

Grace no himicu (1985) (E47) 

Přestože tento díl bohužel česky nemám, z vysílání v TV si ho velmi dobře pamatuji a připomenout mi ho pomohla i rusky dabovaná verze. Kolumbus vynalezne list povah, jehož výjimečnost spočívá v tom, že lidem s vyrovnanou myslí se zazelená, zatímco těm, kteří mají starosti zežloutne nebo zčervená. Protože Grace list zezelená, starosta Litl usoudí, že Grace ztrátu paměti pouze předstírá. Přesvědčí se o tom i Oscar, když jeho magnetofon náhodou zaznamená Graceinu hru na piáno. Oscar se na Grace rozzuří, ale Mariel mu řekne, že Memol s Grace mluvila a ta ji přiznala, jak hluboce Oscara miluje. Ten se nakonec pro Grace vzdá lásky k Mariel. Pěkný díl, v němž diváci tak trochu pochopí dosavadní pohnutky Grace, neboť i ona má city a touhy. Velmi dojemný závěr. 100% ()

Nashledanou, vaše Memol (1985) (E50) 

Sotva se Memol vrátí od Mariel, dědeček jí sdělí, že už brzy se všichni vrátí domů na Malou planetu. Na úpatí Alp je čeká kosmická loď. Memol je ráda, že zase uvidí mámu, ale tíží ji bolestné loučení s Mariel. Ta se o odletu Memol dozví od pana Litla, což odnese nervovým otřesem. Na Marielinu žádost Oscar její nemoc Memolce zamlčí, aby se Memol mohla co nejdřív vrátit domů. V den odletu Memol přesvědčí Oscara, aby zahráli loutkové divadlo pro Mariel. Když Mariel spatří Memolku, její nemoc se ještě prohloubí. Nakonec se Memol, Popit, Lupang a Píví vrátí, neboť dle slov Memolina dědečka Mariel zemře, pokud nevypije trochu Memoliných slz. Krásné zakončení nádherného seriálu, bohužel českým divákům západními imperialisty navždy zakázaného.:-( 100% ()

Reklama

Reklama