Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je to podvodník a lhář, to musí být jasné každému soudnému člověku. A Líza Curryová rozhodně soudná je. Nikdo přece nedokáže přivolat déšť. Nikdo nedokáže zařídit, aby se ničivé tornádo vyhnulo právě našemu městu. A zvlášť ne za pomoci tak směšných a primitivních prostředků, jaké ten blázen lidem prodává - a jaké si ti ještě větší blázni od něj kupují. Jenomže on neprodává jen ty svoje legrační tyčky. On prodává naději. Naději, že se nebe konečně zatáhne mraky a na vyprahlou, rozpukanou půdu se snese déšť, který lidé, pole i dobytek tak zoufale potřebují. Věří mu, protože Starbuck je nejen podvodník a lhář, ale i fantasta a snílek. Snílek, který dokáže lidi přesvědčit o své pravdě, který dokáže vidět krásu tam, kde ji jiní nevidí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

Han22 

všechny recenze uživatele

Obchodník s deštěm určitě není western, ta iluze zmizela s prvním auťákem, který se objeví na scéně. Není to ani komedie i když je tu pár vtipných scén. Je to krásný, dojemný film o jednom nečekaném setkání. Lisa je stará panna, která žije s dobráckým otcem a dvěma bratry - trošku přitroublým Jimem a inteligentním ale lehce bezcitným Jonášem a pomalu se smiřuje s tím, že je stará, ošklivá a nikdy se nevdá. Starbuck je podvodný obchodník s deštěm, který cestuje z města do města, v patách má zákon a nepřináší déšť. Přináší ale sny, fantazie a otevírá zamčené srdce. Obchodník s deštěm je v podstatě melodramatická divadelní konverzačka, ale naprosto skvostná, Hepburnová i Lancaster jsou fantastičtí, ostatní herci také nezaostávají, vtipné dialogy střídají ty dramatické či dojemné. Ano je tu občas teatrální přehrávání a námět je v podstatě banální romance, ale koho nedostane scéna ve stodole nebo finální rozhodování (nebo úplně závěrečná scéna) tak nemá srdce. Parádní klasický Hollywood. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnocení. Film podle mě představuje typický hollywood padesátých let, prodává myšlenky (víra jak ve smyslu religiózním tak v sebe sama především, leč ne jediná) skrz perfektní herecké výkony hlavních představitelů, kteří však s takřka divadelním přednesem pronášejí místy vcelku patetické věty. Větší část filmu navíc působí dojmem, že se v něm vlastně vůbec nic neděje, a teprve závěr jim dodává smysl. Přesto zůstávají rozpaky, díky nimž nelze jít nad 70%. Snad při druhém setkání, dojde-li k němu. ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Více než pěkný romantický film kde Burt Lancaster hraje roli takového šaramantního šarlatána Starbucka, který v jádru není vůbec špatný člověk. A jak už to tak bývá zvykem, jednoho dne se tento vyvolávač deště dostane až na farmu Curryových kde v něm jejich mladá dcera Lizie (Katharine Hepburn) později najde zalíbení a jistou soudržnost. Později její staropanenská zatrpklost jde úplně stranou, a pod jeho vlivem postupně zmizí zcela, takže ho pochopitelně brání i proti své rodině. Velice působivý starý film, který těží z opravdu výborných výkonů skvělých hlavních představitelů, kteří ve vzájemné souhře psychologicky přesvědčivě a takřka sugestivně rozehráli kontrastní charaktery. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní film. Z úsvitu barevného filmu, neuchopitelným kouzlem chytlavý i dnes. Těžko popsatelným příběhem, kdo byl on? Prodejce naděje? Obchodník? Snílek? Fantasta? Člověk pevné víry? A ona snad pro svoji inteligenci upozadněná žena, oběť doby a mužských členů rodiny, žena toužící po lásce a kráse světa, s nedostatkem víry, sebedůvěry a představivosti? Je to však rozhodně příběh o naději, o víře, o velmi důvěrných vztazích, o tom, že vše minulé se dá změnit a že nemůžeme zapomínat na magii, kterou je svět prodchnut a díky které není záhodno chtít pojmout vše... ať se kouzlo nevytratí a imaginace má prostor. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Kouzelné to "dívadlo". Zázračný to poeta slov a činů, mistr prodejce drahých snů, kterému kape ze šosu - fantazie. Sebral kapesníky nebesům, aby osušil slzy Líziny. Dokáže, co ne jiní. Tam nahoru pokyny. Plní přání na počkání. Studně, které stůňou, vyprahlou, rozpraskanou zem na troud živoucím darem, srdce dívčí láskou. Pozitivní okénko pro všechny blázínky a snílky, kteří nepřestávají věřit "ve své nové šaty," že jednou přijde jejich šťastná chvíle, jejich okamžik. Je čas se zamilovat do té krásné představy. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama