Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je to podvodník a lhář, to musí být jasné každému soudnému člověku. A Líza Curryová rozhodně soudná je. Nikdo přece nedokáže přivolat déšť. Nikdo nedokáže zařídit, aby se ničivé tornádo vyhnulo právě našemu městu. A zvlášť ne za pomoci tak směšných a primitivních prostředků, jaké ten blázen lidem prodává - a jaké si ti ještě větší blázni od něj kupují. Jenomže on neprodává jen ty svoje legrační tyčky. On prodává naději. Naději, že se nebe konečně zatáhne mraky a na vyprahlou, rozpukanou půdu se snese déšť, který lidé, pole i dobytek tak zoufale potřebují. Věří mu, protože Starbuck je nejen podvodník a lhář, ale i fantasta a snílek. Snílek, který dokáže lidi přesvědčit o své pravdě, který dokáže vidět krásu tam, kde ji jiní nevidí... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

Lestat 

všechny recenze uživatele

Burt Lancaster coby pokoutný prodavač Bill Starbuck. Potřebujete ochránit před tornádem, suchem nebo jinou katastrofou. Počkejte si až k vám ve svém pomalovaném vozítku dorazí a máte po problémech. Kdyby se to ale náhodou nepovedlo, prodá vám alespoň pár svých snů. První za dolar, druhý za dva..Tak si pospěšte. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film má svoje prednosti, to rozhodne. No má aj niečo, čo mu na kvalite uberá. Totiž aj keď Katharine Hepburn bola skvelá herečka, sem sa vôbec nehodila. Tu už mala pomaly päťdesiat, trochu stará dievka na pytačky a založenie rodiny, nemyslíte? Dosť to bilo so očí a v konečnom dôsledku to vyznelo smiešne. Na druhú stranu ale snímok pôsobí veľmi pozitívne a dej plynie pohodovo. Páčila sa mi aj myšlienka filmu. No divák si tu užije hlavne Burta Lancastera, ktorý to tu parádne rozbalil. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Obchodník s deštěm určitě není western, ta iluze zmizela s prvním auťákem, který se objeví na scéně. Není to ani komedie i když je tu pár vtipných scén. Je to krásný, dojemný film o jednom nečekaném setkání. Lisa je stará panna, která žije s dobráckým otcem a dvěma bratry - trošku přitroublým Jimem a inteligentním ale lehce bezcitným Jonášem a pomalu se smiřuje s tím, že je stará, ošklivá a nikdy se nevdá. Starbuck je podvodný obchodník s deštěm, který cestuje z města do města, v patách má zákon a nepřináší déšť. Přináší ale sny, fantazie a otevírá zamčené srdce. Obchodník s deštěm je v podstatě melodramatická divadelní konverzačka, ale naprosto skvostná, Hepburnová i Lancaster jsou fantastičtí, ostatní herci také nezaostávají, vtipné dialogy střídají ty dramatické či dojemné. Ano je tu občas teatrální přehrávání a námět je v podstatě banální romance, ale koho nedostane scéna ve stodole nebo finální rozhodování (nebo úplně závěrečná scéna) tak nemá srdce. Parádní klasický Hollywood. ()

Zuzanyje 

všechny recenze uživatele

Neodolatelný lhář a snílek Burta Lancastera, jehož pohádkám o přivolání deště nikdo nevěří, ale jeho pohádce o kráse Katharine Hepburnová podlehne. Co mě na filmu fascinuje je vykreslení charakterů tří sourozenců - nejstarší už vzdal všechny své naděje, nečeká, že se ožení a nevěří, že by se kdy mohla provdat sestra. Nevěří na lásku, prý se sestra má stejně jako on smířit s tím, že zůstane sama. A přestat už s těmi pohádkami o tom, že dokáže být krásná, je přece úplně obyčejná. Prostřední sestra jen ve skrytu duše doufá a stále touží po lásce. Střídavě podléhá tomu, že na ni láska čeká a vzápětí propadá beznaději. A nejmladší ze sourozenců je plný optimismu a důvěřivosti, vidí před sebou svou lásku v červeném čepečku a je ochoten věřit i podivnému obchodníku s deštěm... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Od dětství film o naději miluju...V českém znění: František Němec - Burt Lancaster (Bill Starbuck), Věra Kubánková - Katharine Hepburn (Lizzie Curry), Eduard Cupák - Wendell Corey (J.S. File), Petr Kostka - Lloyd Bridges (Noah Curry), Petr Oliva - Earl Holliman (Jim Curry), Vladimír Krška - Cameron Prud'Homme (H.C. Curry), Čestmír Řanda - Wallace Ford (Howard Thomas), a další. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

Reklama

Reklama