Reklama

Reklama

Vampýři nesajou krev. Vampýři kradou a zabíjí. Novinář Phillipe Guerande vede boj proti strašlivé bandě, která se ke svým cílům nestydí použít jakýchkoli prostředků a která je vedena Irmou Vep, tajemnou nymfou v černém. Tento snímek je považován za jeden z prvních seriálů vůbec. (Véča)

Recenze (28)

Webb 

všechny recenze uživatele

[400 min] 1. část: Useknutá hlava 75%, 2. část: Vražedný prsten 75%, 3. část: Rudá kniha šifer 70%, 4. část: Přízrak 70%, 5. část: Mrtvý muž na útěku 70%, 6. část: Hypnotizující pohled 65%, 7. část: Satanáš 65%, 8. část: Pán hromu 70%, 9. část: Travič 75%, 10. část: Děsivá svatba 70% Celkový dojem [7/10] (Gaumont) (Němý, čb. /// Scénář: Louis Feuillade /// Kamera: Manichoux /// Hudba: Robert Israel) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Plnohodnotné vychutnanie si poklesnutej kriminálnej zábavy so všetkými záhadnými listami, odkazmi, tajnými dverami, špehovaním a únosmi hrdinov sa dá v prvých štyroch epizódach. Majú znesiteľnú dĺžku (okolo 30 - 40 minút), nestihne sa opozerať scenár, neskôr už len rôzne variovaný. Novinár, jeho smiešny zachránca Mazamette odkrývajú úskočné ťahy Vampírov, žízniacich po majetku. Banda zlosynov a zlodcér postupne síce vystrieda troch vodcov, spojivom medzi nimi ale ostáva Irma Vep, kráľovná zločinu, herecky tiež dominujúca najmä v prvých epizódach filmu/ seriálu. Postupne sa diely predlžujú, dejovo opakujú, obsahujú zbytočne dlhé zábery - len aby v tam niečo bolo. Celkove to ku koncu stráca šťavu. No na trojhviezdový dojazd to ako-tak postačí, najmä vďaka energii úvodu. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Vlastně to ani není film, ale filmová verze pokleslého, dobrodružného čtiva, které vycházelo na pokračování v dlouhých řadách (jako u nás kdysi sešitky s dobrodružstvími Léona Cliftona či Nicka Cartera). Jsou tu všechny podstatné rysy - nepravděpodobný a jen nahozený děj (který se při pečlivějším pohledu zcela rozpadá) ,senzačnost, náhlé zvraty, postavy, které jsou vlastně jen šablony, bizarní rekvizity vypůjčené z gotických románů. Dohromady to však nějak funguje. Na soudobého diváka již působí i kouzlo starobylosti a jisté naivnosti. Film je z doby I. světové války a prý byl velice oblíben u navrátilců z fronty. Musidora se stala první filmovou sex-bombou. No, po pekle zákopové války byli Vampíři jistě zábavnou oddechovkou. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Zvedá se vítr. Něco přiletí. Co? Nebude to Havran? Ne, je to SuperMusidora a chce Vás zabít. ÁÁÁ.__ Psát nějakou příhodu, která zapříčinila můj věhlasný křik či jen proměnu hnědého vlasu na šedivý, je naprosto zbytečné. Les Vampires nebrat pokud chcete být v neustálém stresu z napětí. Pokud chcete vyzkoušet své naprosto unikátní dedukční schopnosti ze sledování Columba a čtení Agathy Christie, je Les Vampires správná volba. Ale nic mezi tím. Feuillade vytvořil upíry jako obyčejné lidi, kteří jsou oděni v černém mundůru a umějí slézt po okapu na zem. Nijak úchvatné, ale vzhledem k roku...nu, velmi dobré. Musidora hraje přesvědčivě, ale jelikož je stopáž nekonečně-podtrhuji nekonečně- dlouhá, budete mačkat sebedestrukční tlačítko STOP poměrně často. Tak se na to připravte. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Upíři jsou doslova symbolem rané seriálové tvorby a laik si z nich udělá naprosto překvapivý názor na počátky filmů s narativní linkou. Seriál je nedocenitelný hlavně v tom, jak zachycuje vývoj filmové řeči - první díly jsou statické, poměrně rozvleklé a s minimem napětí, zatímco druhá polovina objevuje paralelní akce, filmový detail jako zdroj napětí, složité zápletky a zvraty, dynamicky nasnímané honičky a do hry vstupuje i komický element v neodolatelném podání Marcela Lévesquea. Tudíž toto neustálé zdokonalování fakticky vrhá na první díly neodmyslitelný stín a vzniká tak poněkud nevyvážený celek, z nějž lze hodnotit plným počtem tak poslední čtyři díly. Navíc mě trochu zklamala samotná Musidora, od níž jsem čekal ztělesnění démoničnosti a zákeřnosti (viz plakát) a dočkal jsem se poněkud nevýrazné a nepříliš hezké herečky s kypřejšími tvary, jejíž kouzlo pro mě vyniklo jen v několika momentech (slídění v přiléhavém obleku, její anabáze z ostrovního vězení), přesto my však bylo líto jejího konce a uvízla mi v hlavě. Navíc je zde strana zákona vykreslená jako ne příliš schopná, tudíž vynalézavější a nápaditější upíři si zákonitě získávají větší sympatie, čímž může leckoho naštvat konec s melodramatickým dovětkem. I přes zmíněné vady jsou Upíři odzbrojujícím počinem z nějž přímo dýchá atmosféra nastupující moderny a jež nabízí řadu fantazijních podnětů, čehož se posléze chopili surrealisté, vzdávající poctu tomuto a obdobným dílů ve své tvorbě. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Jméno hlavní hrdinky Irma Vep je anagramem slova Vampire. (ČSFD)
  • Film je kolorovaný. Noční scény jsou tmavě modré, v interiéru oranžové a venku zelené. (Kmotr76)
  • Musidora se nenechala zastoupit kaskadérem. (ČSFD)

Reklama

Reklama