Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Market Garden to byl odvážný plán Winstona Churchilla a britského nejvyššího velení, na jehož základě měla skončit válka do začátku vánočních svátků. 35 000 britských vojáků bylo vysazeno za nepřátelskou linií v Nizozemsku okupovaném německými vojsky. Uprostřed největší letecké invaze v historii se ukrývá i malá jednotka s kódovým označením Matchbox, která má své zvláštní úkoly. Když je Matchbox sestřelen jen kousek od místa přistání, naděje na úspěch se zdají být minimální. Sedm rozdílných britských vojáků se nachází mimo oblast spojenecké invaze a navíc se musí bránit trojici německých dezertérů, kteří na ně mají také políčeno. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (13)

  • Rukávová nášivka s americkou vlajkou na blůze amerického poručíka je moderní, protože má 50 hvězd, zatímco za války měla hvězd jen 48. (Maulincio)
  • Seržant (Sean Pertwee) má svá "křidélka", která se udělovala za absolvování výsadkového kurzu, na náprsní kapse. Křidélka za absolvování výsadkového kurzu se ale nosí na pravém rukávu, za absolvování bojového seskoku nad levou kapsou. (Maulincio)
  • Plukovník Colt (Michael Madsen) má na helmě hodnost pod plukovníka a na bundě hodnost majora. Ještě k tomu na bundě má hodnost na obou stranách límce, přitom by správně měl mít hodnost na pravé straně a výložky na levé straně límce. (Maulincio)
  • Hodnostní insignie, které nosí SS major Klaus Kessler (Laurence Fox) označují Brigadeführera (brigádní generál) a používaly se na uniformách SS v letech 1940 a 1942. Neoznačovaly Sturmbannführera (major). Děj je zasazen do doby operace Market Garden v roce 1944. A jelikož byl Kessler důstojník SS, správný způsob jak by ho měli oslovovat je: "Herr Sturmbannführer" a ne: "Herr Major". (Maulincio)
  • Registrační tabulky na německých vozidlech jsou špatné. Měly by mít předponu WH pro vozidla Wehrmachtu a SS pro ty zaregistrovaná u SS. (Maulincio)
  • Žádný z britských vojáků nemá správnou uniformu. Je to mišmaš několika poválečných uniforem z Commonwealthu. (Maulincio)
  • Někteří britští výsadkáři mají na rukávech nášivky Pegasus, které směřují dozadu, ony ale vždy směřovaly dopředu. (Maulincio)
  • Při scéně, kdy startují letadla s kluzáky, táhnou kluzáky britské Lancastery. Ve vzduchu už ale kluzáky táhnou americké C-47. (Maulincio)
  • Když Voller (Alexander Skarsgård) a Beck (Karel Roden) převlečeni za Američany vezmou džíp, jedná se o poválečný Willys M38 (vyráběný v letech 1949–1952), ale jakmile zastaví a následně utíkají, najednou se z něj stane Willys MB (výroba: 1941–1945). (Maulincio)
  • Několik automobilů ve filmu je od rumunské automobilky ARO IMS, ta je ale začala vyrábět až po 1957. (Maulincio)

Reklama

Reklama