Reklama

Reklama

Svatební košile

  • USA The Spectre's Bride
Animovaný / Krátkometrážní / Horor / Poetický
Československo, 1978, 11 min

Obsahy(1)

Poetický horor podle stejnojmenné básně z Erbenovy Kytice. (oficiální text distributora)

Recenze (65)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Klasická Erbenova balada o vině (dívka vydírá Pannu Marii, aby jí vrátila milého z ciziny, a nebo aby si vzala její život) a trestu (někdy smrt není to nejhorší, co nás může potkat ...co takhle doživotní noční můry...). Báseň v plné délce a v nádherných romanticko-dekadentních obrazech J.Kábrta (člověk by asi dnes toužil po úplné animaci) je doprovázena pochmurnou hudbou jednoho z našich nejlepších skladatelů filmové hudby (hned za Z.Liškou) a podmanivými hlasy herců s velkým H. Co více si přát? Tenhle záhrobní příběh je báječným gotickým horrorem. Snad se někdy dočká i důstojného zfilmování s živými herci (poskakující Roden, připomínající pouťovou opičku na gumě, byl všechno jen ne děsivý). ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Druhý film od Josefa Kábrta, který jsem viděl po "Tragédie vodníkova" a znovu jsem trochu zklamaný. Jako ilustrátor je fajn, má krásnou poetickou kresbu, ale jako osobitý tvůrce mi prostě nesedí, nepřipadne mi, že něco přidává k básni. Síla a strašidelnost tohoto filmu je díky dokonalé Erbenově básni. Chvilku jsem byl v očekávání, když Kábrt přišel se dvěma nápady "odtržení tváře ženicha" a "animací duchů", bohužel originální nápad nedotáhne do konce a po chvilce zase sklouzne k obyčejnému ilustrování textu. Moc mě nebavilo to sledovat a přemýšlel jsem proč to bylo natočeno, možná jako animák pro děti a mládež, aby se seznámily s básní a pak je to nalákalo si ji i přečíst. Jako dítě jsem to neviděl, ale věřím, že by to pro mě bylo dost strašidelné. Jak říkám, pěkně udělaná ilustrace k básni. Čekal bych ale nějakou přidanou hodnotu. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušil, že takovéto zpracování klasiky existuje. Včera jsem ho náhodou shlédl na CS filmu a musel jsem si ho hned zopakovat na You Tube. Pustit to v dobách vzniku školnímu dítku, o rodičovskou bezesnou noc je asi postaráno. Dnes už je mládež školou povinná patrně podstatně otrlejší, takže hodnocení "horor" by se mohla cynicky vysmát - nevím. V každém případě skvělé připomenutí klasika české literatury a dob, kdy rouhání Bohu či Panně Marii bylo těžkým hříchem, jenž bylo záhodno odčinit těžkou životní zkouškou a soubojem se záhrobními bytostmi. Docela by mě zajímalo, o jakých lidských proviněních by Erben psal dnes.O rouhání těžko, to je jisté..... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tohle je formálně umělecky znamenité (vzpomínám rovněž, že jsem tuto Svatební košili kdysi viděl jako předfilm a bylo to pro nás adolescenty příjemné překvapení), avšak obsahově to komunisti (Kábrt) trestuhodně vykuchali. Odstranili modlitby a maximálně zastřeli náboženský prvek (vynechání odhození modlitební knihy a růžence). Namátkou tu chybí naprosto zásadní sloky: Ach běda, běda děvčeti! Umrlý vstává potřetí a velké, kalné své oči na poloumrtvou otočí. "Maria Panno, při mně stůj, u syna svého oroduj! Nehodně jsem tě prosila: ach odpusť, co jsem zhřešila! Maria, matko milosti, z té moci zlé mě vyprosti." A slyš, tu právě nablízce kokrhá kohout ve vísce; a za ním, co ta dědina, všecka kohoutí družina. ... Dobře ses, panno, radila, na Boha že jsi myslila a druha zlého odbyla! .... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama