Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Definitivní verze dokumentárního filmu o tzv. "krizi v České televizi" z přelomu let 2000/2001. Snímek zachycuje její klíčové okamžiky, soustřeďuje se zejména na třináct dní, počínaje Štědrým dnem, během nichž se tehdejší oficiální programová ředitelka rozhodla vysílat vlastní zpravodajské relace. Autoři se namísto angažovaného pohledu na problém samotný soustředili na jednotlivé portréty angažovaných aktérů. Výsledný film tedy není pouze snímkem dokumentujícím jistý dějinný fenomén, ale zejména obecnější studií lidského chování v krajní situaci, již zmíněná televizní krize dokázala výjimečně dobře simulovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

Binne 

všechny recenze uživatele

Jak se dá zpětně hodnotit tento dokument? Myslím, že zasvěceným, kteří si pamatují na tuto krizi bude dokument připadat jako fantasticky odvedená práce. Pro někoho, kdo o krizi České televize slyšel pouze okrajově nebo vůbec, souvislosti nedojdou. Kdybych před tím neviděla dokument o dění kolem opoziční smlouvy (Vládneme, nerušit!) tak by mi souvislosti unikly určitě. Teď na jakou stranu se postavit? A mám si vůbec vybrat nějaké stanovisko? Jde to, být nestranná, když celá situace kolem krize České televize je citově zabarvenou záležitostí, která nemůže člověka nechat klidným? Nevidím do fungování ČT před 20 lety, nicméně souvislosti nelze nevidět: Vladimír Železný a jeho TV NOVA v přímém spojení s ODS - to už je věc známá, Jana Bobošíková napojená na ODS (nepoužívala bych to jako argument, nicméně pouze jako spekulace) v kombinaci se všemi tehdejšími prohlášeními vládních činitelů svědčí o tom, že ať už ve větší nebo menší míře tady ohrožení nezávislosti ČT bylo patrné. Jak znám názory paní Bobošíkové (doporučuji dokument: Hledá se prezident), tak valná většina toho, co říká, je něco, čemu ona osobně věří a v kombinaci s jejími osobními ambicemi (které nejsou malé) je to žena, která ačkoli se ohání demokracií, vnímá ji spíše jako nástroj sloužící pouze jejímu účelu, nikoli jako systém stojící na pevných hodnotách a morálce. Celá tato situace mi připomíná poslední kauzu kolem rady ČT, kdy se opět jako přední kritik postojů ČT objevila právě paní Bobošíková, která naštěstí svůj postoj za 20 let nezměnila - ačkoli byla schopná za 20 let přehodnotit cokoli dalšího např. zda stojí na straně levice či pravice, zda bude prezidentka nebo nebude (vzpomínám, že kandidovala na prezidentku za KSČM), její minulost v ODS, práce na NOVĚ, v Hospodářských novinách... ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument sice viditelně stárne s tím, jak člověk zapomíná kontext a figury, ale přesto bych řekl, že jde o svého druhu velmi cenné svědectví doby, navíc okořeněné pohledem obou stran ( nebo snahou o něj ), což nebývá tak obvyklé. V kontextu mě napadají dvě věci: dost by mě zajímal dokument o Janě Bobošíkové, škoda, že ji nesleduje v průřezu desetiletí třeba Helena Třeštíková. A existuje něco takového i o štěpení Železného Novy? ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nadčasový i dobový dokument o tom, jak lze bránit demokracii a také kde jsou mantinely této obrany. O tom, že ji zkrátka má každý jinde a zazní i pověstná slova o liteře a duchu zákona. Každopádně, člověk by si svou stranu vybrat měl, této volbě dobře napomáhá i téměř stoprocentní observační metoda tvůrců tohoto dokumentu. 90%. ()

Antal89 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument, který spíše než faktograficky nahlíží spíše emočně do práce v ČT v době krize. Při natáčení evidentně producenti nikomu nenadbíhali ačkoli dali v druhé půlce více prostoru Bobovizi, která se nečekaně z dřevěných zpráv rozjela a snažila se den ode dne vypracovávat výš. Některé záběry byly možná příliš dlouhé a hodilo by se spíše, kdyby je někdo sestříhal. Celkové dojmy z filmu mám asi takové, že to není nejhorší, ale ani nejlepší dokument o krizi v ČT, ale s největší pravděpodobností asi úplně nezapadne a bude jedním ze zdrojů pro další generace ve snaze pochopit, o co v celé té krizi nebo spíše "revoluci" šlo. ()

Croft odpad!

všechny recenze uživatele

Aneb jak nám xidaci ukradli televizi. Hm, ale druhou stranu je bezva že o tom existuje dokument. Xidovska revoluce v xidovské televizi. Tito prolhanci se dnes a denně oháněji svobodou a nezávislostí. Tedy tím, co v této “synagoze” nikdy neexistovalo. A samozřejmě, že je podpořily davy zmanipulovaných gójů. K zblití.. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama