foto

Petr Jarchovský

  • nar. 6.10.1966 (53 let)
    Praha, Československo

Biografie

Petr Jarchovský vystudoval spolu se svým přítelem z mládí režisérem a scenáristou Janem Hřebejkem Akademické gymnázium v Praze, v letech 1987 – 1991 pak katedru scenáristiky a dramaturgie na pražské FAMU. Do nedávna zde také působil jako pedagog a to na katedře scenáristiky a dramaturgie.

Jeho prvním scénář byl k televiznímu cyklu VELMI UVĚŘITELNÉ PŘÍBĚHY, který natočil jeho spolužák režisér Igor Chaun. V roce 1993 napsal podle povídky spisovatele Petra Šabacha scénář k filmovému muzikálu ŠAKALÍ LÉTA, tímto filmem začala jeho dlouholetá profesionální spolupráce s tehdy debutujícím režisérem Janem Hřebejkem.

Opět na motivy povídek spisovatele Petra Šabacha napsal Petr Jarchovský scénáře k divácky velice oblíbeným celovečerním filmům PELÍŠKY (1999) a PUPENDO (2003). Podle vlastní povídky pak scénář k filmu MUSÍME SI POMÁHAT (2000) a podle námětu Hřebejk-Jarchovský scénář k černé komedii ze současnosti HOREM PÁDEM (2004). Další společné dílo naší nejúspěšnější režisérsko-scenáristické dvojice Hřebejk-Jarchovský, drama KRÁSKA V NESNÁZÍCH, se objevilo v kinech v září 2006. Ve spolupráci s Janem Hřebejkem pokračoval i ve filmech MEDVÍDEK (2007), U MĚ DOBRÝ (2008), KAWASAKIHO RŮŽE (2009) a NEVINNOST (2011).

Jeho největším úspěchem jsou dvě nominace na Oscara za nejlepší zahraniční film (ŽELARY a MUSÍME SI POMÁHAT) a dvě ceny Český lev (MUSÍME SI POMÁHAT a HOREM PÁDEM).

Ondřej "topr harley" Marek

Scenáristická filmografie

Filmy

2021 Sestry
2020 Bourák
2017 Zahradnictví: Dezertér
Zahradnictví: Nápadník
Zahradnictví: Rodinný přítel
2016 Učitelka
Zloději zelených koní
2013 Klauni
Líbánky
2011 Nevinnost
2010 Občanský průkaz
2009 Kawasakiho růže
2008 U mě dobrý
2007 Medvídek
2006 Kráska v nesnázích
2004 Horem pádem
2003 Pupendo
Želary
2000 Musíme si pomáhat
1999 Pelíšky
1997 Dobrá zpráva (TV film)
Okno (TV film)
Poslední koncert (TV film)
1993 Šakalí léta
1990 Pějme píseň dohola

TV seriály

2019 Vodník (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Živé terče (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2018 Profesor T. (TV seriál)
Smrt v maskách (E07)
Inspekce (E03)
Kolej Vltava (E01)
2016 Modré stíny (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
Pět mrtvých psů (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2015 Případ pro exorcistu (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
2014 Škoda lásky (TV seriál)
Úspěšný lov (S01E04)
2013 Škoda lásky (TV seriál)
Hrdina (S01E13)
S jedním uchem na veselo (S01E12)
Škoda lásky (S01E01)
1991 Velmi uvěřitelné příběhy (TV seriál)
Dlaždice (E06)

Herecká filmografie

Spisovatelská filmografie

Host

TV pořady

2019 Koptashow (TV pořad)
2018 ArtZóna (TV pořad)
2015 Ceny české filmové kritiky 2014 (TV pořad)
2014 Konfrontace Petra Fischera (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
2009 Český lev 2008 (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(280)