Reklama

Reklama

(M)učedník

  • Česko Mučedník (festivalový název) (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Snímek se odehrává v současném Rusku, pojednává o mladíkovi, z něhož se stal náboženský fanatik. Mladíkovo chování postupně ovlivňuje jeho okolí i celou školu, což nakonec vyústí v katastrofu. "Ti, kteří následují světlo, vždycky stvoří jen temnotu." Robert Desnos. Veniamin, dospívající chlapec zmítaný mystickou krizí, vyvádí svou matku, spolužáky i celou školu z míry svými otázkami. Mohou dívky docházet na hodiny plavání v bikinách? Patří sexuální výchova do školních lavic? Má být teorie evoluce vyučována jako součást přírodních věd? Dospělí začnou být brzy ze striktních názorů mladíka, který uznává jen Písmo svaté, zděšeni. Ale nikdo, kromě Eleny, chlapcovy učitelky biologie, se neodváží jeho náboženskému fanatismu oponovat. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (40)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Waw! Spočiatku som mal pocit, že to bude prudká náboženská satira, ktorej hnacím motorom bude Venia - no napokon z toho bola dosť kritická dráma na tému náboženského fanatizmu. A musím uznať, že Kirill Serebrennikov si ani moc nedával servítku pred ústa a výsledok bol pozoruhodný, no zároveň určite aj kontroverzný. Takto to dopadne, keď niekoho presadne posadnutosť a silou mocou sa snaží interpretovať a aplikovať niečo, čo v dnešnej dobe už dávno aplikovateľné nie je. Ten extrém posadnutosti tu bol vykreslený naozaj znamenito a určite táto fanatická téma stojí za zamyslenie. Venia postavil napokon celú školu do pozoru a s takýmto prípadom si akosi nikto nevedel dať rady. Každopádne, každý extrém so sebou napokon prináša jedine zlo, keďže extrém k sebe nepripúšťa žiadny iný názor, interpretáciu či nebodaj alternatívu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Mrazivý film o náboženském fanatikovi, který si postupně na svou stranu získává celé okolí. Mladý žák, vyrůstající bez otce, jen s věčně unavenou matkou, začíná kázat z Bible. Hlavně ve třídě, ale i doma, matce, které vyhrožuje věčným zatracením a hříchem za to, že se rozvedla s otcem. Ve škole nejdříve odmítne chodit na plavání, protože má oblečení žáků za nemravné. Později přicházejí skandální vystoupení ve třídě, zvláště v hodinách biologie. Učitelku biologie nesnáší ze všech nejvíc, protože vyučuje vědu, která je v rozporu s učením Krista. Ze žáků si vybere postiženého chlapce, kterého všichni šikanují, a rozhodne se ho léčit slovem. Ačkoli to, co jsem popsala, vypadá praštěně, chlapce postupně začíná respektovat stále více lidí, včetně vedení školy. Je jen otázkou času, kdy dojde k tragédii. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá sonda do duše zmäteného mladíka, ktorému náboženstvo aj vďaka rodinnému prostrediu a škole prerástlo cez hlavu. Škoda samotného záveru, ale pravdou je že masové streľby sa odohrávajú prevažne v západnej kultúre. Dlho odkladaný film, avšak zaslúži si pozornosť najmä vďaka dialógom a protagonistom. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Až do 90 minúty sa zdalo, že sa jedná o výbornú komédiu s cynickým nadhľadom. Lenže potom sa tam v podstate všetci zbláznili a ja netuším, čo to malo znamenať. Je to len absurdná dráma, alebo by som v tom mal hľadať vážnu kritiku náboženského extrémizmu? Ale veď to bolo veľmi ľudské, často vtipné, ale hlavne nereálne. V každom prípade pozoruhodný počin, ktorý nešetrí ani jednu z postáv, náboženstvo, ba dokonca ani politickú korektnosť. IFFBA2016 ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

"TI, KTEŘÍ NÁSLEDUJÍ SVĚTLO, VŽDYCKY STVOŘÍ JEN TEMNOTU." Film vypráví příběh chlapce kterýmu se do rukou dostala nesprávná kniha(Bible), které propadl a stal se z něj křesťanskej pošuk, pobožnej fanatik, náboženskej "narkoman"(nazývejte si ho jak chcete). Zkrátka a dobře je to krásná ukázka toho, že víru si dokáže každej překroutit k obrazu svýmu podle toho jak se mu to hodí. A proto říkám každá víra do prdele díra. Bible je dobrá akorát tak na podpal. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (2)

  • V ředitelně, na stole před ředitelkou, je malá ruská vlaječka vzhůru nohama. Pokud je takto vlajka vyvěšena záměrně, jde o neúctu k danému státu. (Cheeter)

Reklama

Reklama