Reklama

Reklama

Yankee Doodle Dandy

Trailer
USA, 1942, 126 min

Obsahy(1)

George M. Cohan. Bavič, skladatel, herec, zpěvák a režisér. Retrospektivně vypráví svůj životní příběh prezidentu USA, Franklinu Roosveltovi. Od dětství až po svou současnost. Napsáno podle skutečné postavy. Film obdržel Oscara za herce v hlavní roli, hudbu a zvuk. (PauloGrane)

Zajímavosti (6)

Hlava 22 (2019) (seriál)

  • Bombardér North American B-25 Mitchell, ve kterém pracuje hlavní hrdina bombometčíka, je pojmenován „Yankee Doodle“. Jedná se o známou píseň z období americké války o nezávislost a Yankee Doodle Dandy se jmenuje slavný muzikál z roku 1942. Toto jméno bylo u osádek velmi oblíbené. Kromě skutečného B-25 „Yankee Doodle Dandy“, sestřeleného nad Itálií, nesl toto jméno i B-24D Liberátor ztracený nad Pacifikem a další B-24H Liberator patřící k 485. bombardovací skupině. Čistě „Yankee Doodle“ se jmenovala B-17E ztracená nad Pacifikem a další B-17E sestřelená tamtéž se jmenovala „Yankee Doodle Jr.“. (p3tris)

M*A*S*H - Yankee Doodle Doktor (1972) (epizoda) (S01E06)

  • „Yankee Doodle“ je známá americká válečná píseň a Yankee Doodle Dandy (1942) americký film. Obojí spojuje přepjaté, povinné a naivní vlastenectví. Proto tvůrci epizodu nazvali Yankee Doodle Doctor. (sator)

Reklama

Reklama