Reklama

Reklama

Grizzly Man

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek zpracovává příběh experta na medvědy Timothyho Treadwella, který se pravidelně vydával na Aljašku, aby studoval medvědy grizzly a žil s nimi. Dokázal se tomuto ohroženému druhu přiblížit jako nikdo před ním. Jeho vášeň se mu však stala osudnou... Společně se svou přítelkyní Amie se v roce 2003 stali prvními známými oběťmi útoku grizzlyho na člověka a svoji vášeň zaplatili životem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Nezajímavě natočený dokument, místy až nudný. Herzog si mohl dát větší práci s objevováním nových informací, výpovědí lidí, kteří Treadwella znali. Z velké části využívá záběrů samozvaného ochránce medvědů. K samotné osobě Treadwella snad jen následující: totální pošuk a blázen, který mezi výkřiky "I love you bears, I love you little foxes" stačí vyfuckovat každého kdo ho někdy naštval v civilizaci. Nejvýstižněji jej popisuje pilot vrtulníku na začátku dokumentu: "Mezi medvědy vydržel tak dlouho, protože zřejmě pochopili, že je to totální blázen.":-) ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Někdo má paragliding, někdo skákání bez padáku nebo rychlou jízdu v autě, někdo zase nevěru. Tim Dexter alias Treadwell měl medvědy. O mrtvých jenom dobře. Co si budeme namlouvat, byl to riskér, hazardér, šílenec a potažmo vrah - kvůli němu zemřel další člověk a minimálně jeden medvěd byl zastřelen. Kdoví kolik dalších medvědů vlezlo před pytláky v domnění, že to je zase jen ta trochu zvláštní žlutovlasá přesnídávka. Ve své psychóze projevené krásným monologem nadávek vůči vládě a strážcům parku aj., se ve svém vysněném světě stylizoval do jakéhosi Dona Quijota. Hrdinného bijce s větrnými mlýny za spravedlnost. I Don Quijot umřel, jenže jeho smrt měla smysl. Treadwell naopak svým riskérstvím přivedl do nebezpečí další lidi (přítelkyně a pilot). Podle tohoto dokumentu natočil přes sto hodin záznamů, přestože my uvidíme sotva pár desítek minut, především statických pohledů na "pasoucí se" medvědy. Zbytek je vyplněn neustále dokolečka se opakujícími výpověďmi lidí z jeho okolí, co si o tom myslí oni. Treadwell měl do Attenborougha mnohem dál, než Steve Irwin (jehož to byl, věřte nevěřte vzor). Navíc z jím natočených ukázek mi nepřišlo, že by o medvědech věděl něco mimořádnýho, spíš jen vyjmenovával své subjektivní dojmy, své pocity, vylíval si srdce, "vyblil tam co moh" (abych použil oblíbenou hlášku z Desperada). Co se mu stalo je jistě tragédie, ale jak už to tak bývá, tragédie předčasné smrti je skutečnou tragédií pouze pro rodinu a přátele. No, nakonec to byla i marná smrt (existuje jenom audionahrávka, kamera měla kryt), i když, aspoň se ten medvěd ještě jednou před smrtí pomněl. K dokumentu, autor se snažil vyždímat co nejvíc slziček, neustále dokola pouští další a další afektované a uměle vyumělkované výpovědi známých. Přiznám se, že po čtyřiceti minutách celkem zajmavého děje, kdy se řekne vše podstatné o Treadwellově životě a smrti, přejde k nepodstatnému a nudnému opakování. Pak jsem to proskákal po minutě a občas to zastavil, když vypadalo něco zajímavě. To srdceryvné předávání hodinek si mohl odpustit stejně jako realityshow se slzami v očích při pouštění nahrávky Treadwellovy smrti (divák ji ovšem neuslyší, tu mu jenom Herzog převypráví). ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Kvalitní, nestranný, hledající, jen minimálně manipulující dokument o podivném člověku utopeném ve vlastních snech, obavách a zaslepenosti.........Sem tam to ztratí tempo a některé Herzogovy postupy jsem vyloženě nepochopil ale jako celek to svou funkci mnohovrstevnatého a střízlivého portrétu plní velmi dobře.... ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Kouzlo tohoto (pseudo)dokumendu tkví v tom, že i když nebudete stoprocentně souhlasit s tím, jak si mezi divokou zvěří počínal hlavní protagonista (a po jeho excentrických a dětinsky rozhorlených výstupech garantovaně nebudete), přinutí vás k hlubokému zamyšlení nad palčivými existencionálními otázkami dnešní "moderní" doby - tj. o životě, "medvědech" a vůbec. Komentář Wernera Herzoga, který je průvodcem - před kamerou za kamerou - skvěle funguje jako realistická opozice k Timothyho naivní zaslepenosti vůči všem nebezpečím, jimž se vystavoval. Ostatně veškeré zveřejněné náhledy, které bilancují od těch chápavých a vstřícných až po ty ryze nenávistné se během sledování zajímavě obohacují, takže zaujmout definitivní stanovisko nad osobou podivína a snílka Treadwella se ve finále ukazuje jako hodně tvrdý oříšek... ;) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na rovinu se přiznám, že mě tenhle film dojal a naprosto šokoval. Příběh o muži, který chlastal jak duha, ale zrovna díky medvědům dokázal pitivu vzdorovat a nakonec se rozhodl s nimi nadobro žít. Později začal nenávidět cokoliv lidského a jediné co opravdu miloval byla příroda a hlavně medvědi, kterých se nedokázal bát. Otázka je jestli to oni opětovali. Tak nebo tak bylo mu to osudné a v roce 2003 ho jeden z medvědů roztrhal a i když sám řekl, že i kdyby ho zabil medvěd tak nechce jeho smrt, nakonec ho zastřelit museli. První případ zabití člověka medvědem a zrovna muže, který se mi zdál sympatický, velice vtipný, ale přesto uzavřený a těžko pochopitelný. Jeho záběry se míchají spolu s autentickými rozhovory jeho přátel a během filmu se prolíná samotný komentář režiséra, který je navýsost skvostný a uctívá památku muže, který dokázal v přírodě takřka nemožné. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Osudový útok medvěda na Timothyho Treadwella a Amie Huguenard se odehrál poblíž jezera Upper Kaflia Lake v aljašském Národním parku Katmai. Ačkoliv Treadwell strávil 13 let ochranou medvědů (navzdory tomu, že tyhle šelmy byly chráněny aljašskými zákony), jeho smrt vedla k zabití dvou nebezpečných medvědů. (HellFire)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno