Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Divokými údolími Transylvánských Karpat ujíždí kočár se zástupcem londýnské advokátní kanceláře Harkerem. V horském průsmyku se má setkat s kočárem hraběte Drakuly, se kterým má jménem své firmy projednat koupi domu s pozemky poblíž Londýna. Místní obyvatelé vyjadřují zděšení, když jim řekne, za kým jede. On si však nebere jejich výstrahy příliš k srdci. Ale již při vstupu do Drakulova zámku se nemůže zbavit nepříjemnému pocitu... (Česká televize)

(více)

Recenze (98)

honz 

všechny recenze uživatele

I když jde o zkratkovitou, ale za to věrnou, televizní inscenaci Stockerova slavného Draculy, je zde výborná hororová atmosféra a ji také odpovídající výkony herců (Klára Jerneková, na můj vkus, místy až přehnaně teatrální). V roli hraběte skutečně působivě strašidelný Ilja Racek, velmi dobrý je také Jan Schánilec coby J. Harker, či Hana Maciuchová v roli démonické Lucy. Celkové ovzduší hrůzy výborně dotváří kamera - pochmurné a ponuré záběry jak interiérů, tak i exteriérů. Skutečně jedno z nejlepších zpracování Draculy, určitě srovnatelné se zahraničními filmovými podobami Stockerovy knihy. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Televizní adaptace klasického Stokerova románu je sice nadmíru skromná – nedisponuje přemírou efektních triků, ani dokonalým technickým zázemím – ale přesto se může pyšnit patřičnou hororovou atmosférou a vynikajícími hereckými výkony. Vskutku démonického Ilju Racka, který svou postavu zčásti modeluje vlastně "jen" pomocí charismatického hlasu, skvěle doplňují mladinká Hana Maciuchová, Jiří Zahajský a Ota Sklenčka v roli Van Helsinga, věhlasného profesora a vymítače upírů. A tak to, co Česká televize nabídla, je až překvapivě silné a v daných podmínkách vlastně velmi zdařilé. Je to podstatně víc, než jsme mohli čekat. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vlastně jediné, co mě na téhle adaptaci štvalo, byla ta přehnaně šílená výslovnost anglických názvů a snad teatrálnost, která může místy působit směšně, stejně tak jako detailní kamerové záběry na obličeje zúčastněných, zejména upírů. Jenomže, pokud jde o adaptace Draculy, je tahle jedna z nejlepších vůbec. Atmosféra je naprosto báječná, černobílá tomu neuvěřitelně přidává a Ilja Racek je skutečně velmi démonický a působivý, stejně tak i zbytek obsazení v čele se Schánilcem a Václavem Marešem. Délka je akorát, ani chvíli jsem se u toho nenudil, a na naivní prastarou televizní adaptaci je to skutečně výborné a já všemi deseti doporučuji, protože je to téměř dokonalá adaptace, jestli ne zcela. 85%. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Překvapivě přesně padnoucí inscenace (na české poměry roku 1970), škoda že televizní. Jinak skoro není, co vytknout, protože kdo četl, ocení sedící drobnosti, až na lehké odchylky v závěru. Vousatý Drakula Ilja Racek i upírka Lucy v podání Hany Maciuchové jsou skvostní. Škoda, že nemohla být trochu delší stopáž, na několika místech jde cítit razantní šetření s časem, ale jinak- smekám. ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Nie všetko, čo sa volá "Hrabě Drakula" musí byť horror. Nazvime to televíznou adaptáciou slávnej predlohy, ktorá s minimom prostriedkov dosahuje minimálnu intenzitu zážitku. Ale sentiment je sentiment a keďže ide o jedno z mojich prvých stretnutí s uhrančivým grófom /samozrejme, ešte z čiernobieleho socíkového telkáča/ nechcem ísť pod tri hviezdičky. V tú noc som predsa len zaspával s pocitom, že tiene za oknom patria krídlam obrovského netopiera a modlil som sa, aby boli vchodové dvere zamknuté na dva západy... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Exteriéry Drakulova zámku byly natáčeny na hradě v Lipnici nad Sázavou. (míba)

Reklama

Reklama