foto

Božena Böhmová

  • nar. 22.2.1925 (93 let)
    Přisečná, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herečka Božena Böhmová, provdaná Vyoralová, pochází z jihočeské vesnice Přísečná u Českého Krumlova. Za druhé světové války přišla do Prahy a spolu se skupinou levicově orientovaných divadelníků zahájila hned po osvobození hereckou práci v souboru Obratník, který si vytyčil za úkol provozovat pouliční divadlo po sovětském vzoru. Stálé angažmá pak našla v Divadle mladých pionýrů (1945-1946), další sezónu pak strávila v Činohře 5. května (1946-1947).

V roce 1947 odešla spolu s dalšími herci své generace do Zlína (tehdejšího Gottwaldova), aby posílila soubor zdejšího Divadla pracujících. Nové vedení tohoto divadla se rozhodlo k zásadní proměně dramaturgie a repertoáru divadla, v němž začala převažovat budovatelská dramata. V letech 1952-1960 byla pak Božena Böhmová členkou Slezského divadla Zdeňka Nejedlého v Ostravě. Jejímu levicovému smýšlení plně odpovídala také první filmová role, i když nebyla nijak velká – v budovatelském dramatu VÝSTRAHA (1953) hrála sociální referentku Andulu. Následovaly další menší role ve filmech realizovaných v gottwaldovském studiu.

V roce 1962 se Božena Böhmová vrátila do Prahy a získala angažmá v Divadle E. F. Buriana, kde setrvala až do svého odchodu na penzi. S příchodem do hlavního města se také naskytlo více příležitostí před filmovou kamerou, i když herečku nadále provázely jen menší až epizodní role. V průběhu šedesátých let v nevelkých úlohách vystoupila v kvalitních počinech jako HRDINA MÁ STRACH (1965), SMUTEČNÍ SLAVNOST (1969) nebo DEN SEDMÝ, OSMÁ NOC (1969). V následující dekádě začala častěji vystupovat také v televizi, ať již v inscenacích nebo seriálech, televizní kamera též zachytila některá divadelní představení s její účastí (VESELÉ PANIČKY WINDSORSKÉ, 1974).

Diváci si Boženu Böhmovou nejlépe pamatují z dodnes často uváděných komedií, například HODÍME SE K SOBĚ, MILÁČKU? (1974), kde hrála prodavačku, nebo TEN SVETR SI NESVLÍKEJ (1980) s její kreací dryáčnické sousedky Bartáčkové. Co se týče televize, tam je nejlépe zapamatovatelná její role sálové sestry v seriálu NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA (1978, 1981). Před televizní a filmovou kamerou vystupovala relativně často až do konce 80. let, pak se objevila již jen v televizním seriálu LÉKÁRNÍKOVÝCH HOLKA (1995).

Božena Böhmová příležitostně pracovala také pro rozhlas nebo dabing, slyšet jsme ji mohli například v legendární sovětské pohádce MRAZÍK (1964). Při příležitosti sedmdesátých narozenin obdržela od Herecké asociace cenu Senior Prix (1995).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1989 Tobogan
1987 Pojď, dáme sbohem žízni (TV film)
Strašidla (TV film)
1983 Střevíčky (TV film)
1982 Příště budeme chytřejší, staroušku!
1981 Kbelík (TV film)
Matěji, proč tě holky nechtějí?
1980 Blondýna (TV film)
Požáry a spáleniště
Ten svetr si nesvlíkej
1979 Hon na kočku
Jak se naučit švédsky (TV film)
Čas pracuje pro vraha
1978 Mzda strachu (TV film)
Prodaná babička (TV film)
Prášky (TV film)
Stíhán a podezřelý
1977 Podivný výlet
„Já to tedy beru, šéfe...!“
1976 Ivanka a Marijka (TV film)
Kravata (TV film)
1974 Co budeme dělat v sobotu (TV film)
Hodíme se k sobě, miláčku...?
Křeček (TV film)
Rinaldino (TV film)
Velké trápení
Veselé windsorské paničky (divadelní záznam)
1973 Jakou barvu má láska
Volání o pomoc (TV film)
1972 O Bumbrlíčkovi (TV film)
Slepé střevo (TV film)
1971 Podezřelé prázdniny (TV film)
Pět mužů a jedno srdce
Zlý dům (TV film)
1970 Hrabě Drakula (TV film)
Jak se stal hastrman v Rokytnici ševcem (TV film)
Kapitán Korda
Už zase skáču přes kaluže
1969 Den sedmý, osmá noc
Mlčení mužů
Panenství a kriminál
Smuteční slavnost
Trapasy (TV film)
1967 Princezna Pampeliška (TV film)
1966 Dva tygři
Když se čerti rojili (TV film)
1965 Hrdina má strach
1964 Kdy brečí muži
Čintamani & podvodník
1963 Děti slunce (TV film)
Handlíři
I chytrák se spálí (divadelní záznam)
1962 Oranžový měsíc
1959 Pětikoruna
1954 Botostroj
1953 Výstraha

TV seriály

1996 Lékárníkových holka (TV seriál)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Král se zlobí (E04)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Fantóm podniku (E04)
1988 Rodáci (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Atentát na ministerského předsedu (E03)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Kuchařinka (E09)
1981 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Gravidita (S02E02)
1980 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Archa Noemova (E03)
1979 Plechová kavalérie (TV seriál)
Svačina (E04)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Setkání (S01E13)
Odchod (S01E09)
Žena za pultem (TV seriál)
Vánoce Anny Holubové (E12)
Svatba lahůdkové Olinky (E11)
Příběh šéfova syna (E10)
další epizody (12)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Kvadratura ženy (S02E05)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Svatba (E11)
Kapřín (E10)
Režisér (E08)
další epizody (6)
Matka (TV seriál)
Neporažení (E08)
Útěk z domova (E01)
1971 Hostinec „U koťátek“ (TV seriál)
1969 Kamarádi (TV seriál)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Hra (E11)

Dokumentární

2009 Příběhy slavných (TV seriál)
Ilínek (S10E06)
2003 Příběhy slavných (TV seriál)
Největší z českých pierotů (S04E14)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Hamlet IX. hodnostní třídy (S03E03)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace