Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 1

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (174)

major.warren 

všechny recenze uživatele

Legendární film s Anthony Quinnem a legendární hudbou Sirtaki při které se má pít metaxa a tancovat legendární tanec. Film oceněný třemi Oscary (vedlejší herečka, kamera, výprava) a dalšími čtyřmi nominace včetně té za nejlepší film. Řek Zorba je černobílý film z roku 1964 a je natočený podle knižní předlohy Nikose Kazantzakise. Režisérem filmu je Michalis Kakojannis. Neviděl sem film úplně celý, ale ty nejlepší scény ano. Jako například legendární tanec Anthony Quinna právě s hudbou Sirtaki. Tento film, ale měl velkou konkurenci. Film My Fair Lady s Audrey Hebpurn. Řek Zorba je vynikající film a mě se moc líbil. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Co se Zorby týče, hlásím se k uživatelům, kteří si plni velkého očekávání pustili tento kultovní snímek a po dokoukání se cítili poněkud rozpačitě, neboť přes nesporné kvality snímku nedostali to, co očekávali. Osobně se mi Řek Zorba zdál zbytečně dlouhý a rozvláčný s řadou hluchých scén, ovšem to vše zase kompenzovaly výborné herecké výkony Anthonyho Quinna, který svoji postavu ztvárnil neskutečně autenticky. Divácké ucho potěšila také hudba a další smysly pomlaskávaly u zpracování scény s vdovou před kostelem, jež byla opravdu precizní, napínavá a působivá. Stejně tak sugestivní bylo propadnutí majetku cizinky a davové běsnění. ()

Reklama

Lexion69 

všechny recenze uživatele

Zvláštně a taky bohužel nepříjemně disharmonické. Quinn na jednu stranu famózní, Zorba má neskutečnou životní sílu a jeho nezlomnost přímo sálá a Irene Papas je křehká a zároveň tvrdá ale po celou dobu nádherná. Na druhou stranu jsem nepochopil záměr tvůrců, chtěli-li, skrze Zorbu ukázat protiklad hektickému způsobu života, a ukázat krásu každého okamžiku... tak proč jsou proboha všichni Řekové vykresleni jako banda nenávistných, závistivých hajzlů?! Finální tanec, ač samostatně působivý, v kontextu jen umocňuje schizofrení pocity z téhle hodně svébytné reklamy na Helénskou republiku. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Po závěrečných titulcích jsem měl takový zvláštní pocit, který jsem u filmu snad nezažil. Přestože Řek Zorba není zdaleka úplně optimistický snímek, konec je doslova nabitý pozitivní energií. Teda aspoň já měl ten dojem:-) Příjemný stav mysli, který mi tento snímek navodil, je jeden z hlavních důvodů mého maximálního hodnocení. Dalším pádným důvodem je fenomenální výkon Anthony Quinna. Viděl jsem ho v mnoha filmech včetně (myslím až přehnaně) vychvalované La Strady, ale nikde nehrál tak dokonale, jako v snímku Řek Zorba. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Řek Zorba byl oblíbený film mé mámy, často o něm mluvila. Já ho shlédnul až nyní a bylo to pěkné. Mladý angličan se dává dohromady se stárnoucím řekem, aby na Krétě vybudovali důl a prožívají věci veselé, smutné i tragické. Životní roli má Anthony Quinn, v jehož podání Zorba naplno žije, miluje, chlastá, filozofuje a hlavně tančí, když je jeho srdce plné a nemůže dál. Skvělá je i oskarová Lila Kedrová jako dáma, který vzpomíná na zašlé mládí a slávu. Bohužel jakmile je v centru angličan, je to nuda, protože herec Alan Bates mě přišel nevýrazný, stejně jako jeho postava. A některé věci (vražda ze cti) mě přijdou na to kdy se to má odehrávat šílené. Jinak povedený film. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Film byl natočen na motivy stejnojmenného románu Nikose Kazantzakise. (Hans.)
  • Skutočný "Grék Zorba" sa volal Giorgios Zorbas. Narodil sa v roku 1867 a bol baníkom, s autorom románu Nikosom Kazantzakisom sa stretol v roku 1915. Zorbas neskôr žil v Juhoslávií v obci Butel neďaleko Skopije, kde v roku 1941 zomrel a je tam aj pochovaný. (Jaroo)
  • Z toho tance, který Anthony Quinn tančí, se stal rázem jeden z nejpopulárnějších tanců v Řecku a byl nazván stylově Zorbas. (Kamkon)

Reklama

Reklama