Reklama

Reklama

Světlonoš

(studentský film)
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Česko, 2005, 25 min

Obsahy(1)

Vidíme město, v němž se nachází rozsáhlý labyrint. Nad městem i labyrintem se střídají den a noc a slunce a měsíc se střídají ve zdánlivě nikdy nekončícím koloběhu. Najednou se však soukolí stroje zadrhne a zastaví. Na město se snese nekonečná noc Náš hrdina vstoupí do labyrintu. Prochází jeho temnými chodbami sledován strážci, kteří na první pohled vypadají jako nehybné sochy antických žen, za hrdinovými zády však ožívají. Na své cestě do středu labyrintu musí hrdina podstoupit tři zkoušky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

easaque 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od ostatních mi to nepřišlo tak skvělé a nápadité. Určitě však dobré na rozjezd. Na mně až moc přemystikováno, zbytečně dlouhé, ale atmosféru to mělo dobrou. Podobný styl jako předěly z počítačových her, samozřejmě však precizně ručně zanimované. Lepší tři hvězdičky - 60% a snad Švankmajer neusnul na vavřínech. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

5* dávám hlavně za konec... Budu ještě chvíli přemýšlet, co všechno sděluje a jestli jsem ho nepochopil jinak, než autor zamýšlel... Je v tom obětavost? Věděl náš hlavní hrdina vůbec jaký je jeho cíl? Nebo byl naopak překvapen a jeho odměna nebyla zrovna tou, kterou si představoval... Je to proto lidská hloupost? Ať už z důvodu obětování sebe sama nebo pro naivitu? Bylo to krásně ponuré a krásně tiché dílko.. Asi si pořídim grafárnu a zapařim zase Diablo :-) ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší český krátkometrážní animovaný snímek posledních let. Doklad toho, že ani v novém století česká animace nezahyne na úbytě. Scénáristicky trošku slabší, ale provedení je výborné a atmosféra by se dala "krájet nožem". Hororová záležitost se spoustou výtvarných nápadů, kde filmu vévodí rozpohybované sochy a depresivně laděná hudba. Vlastně i ten nedotažený scénář se nakonec stal kladem filmu, když poskytuje divákovi málo vodítek pro pochopení děje a toho, co neznáme a nechápeme, se jak známo, bojíme nejvíc. Po výtvarné stránce velmi kreativní záležitost. Celkový dojem: 95 %. ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

tohle bylo fakt veliký překvapení...vtáhlo mě to... napětím, z jedné strany gotickou ponurostí, z druhé až industriální syrovostí a surrealističností...vhodně minimalistické použití hudby...většina filmu je tichá a spoléhá se jenom na obraz...stylová animace, dobrá střihová skladba, působivá kamera - práce s úhly, přeostřováním, subjekťáky...jeden z nejlepších českých filmů, co jsem za poslední dobu viděl...jo a padla tady narážka na počítačovou hru Diablo...neni to uplně od věci...mně osobně to trošku evokovalo prvního Quaka...i když to jsem už možná trošku mimo :) ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Od prvého pohľadu ma to moc nebralo, pretože mi to prišlo ohromne nesympatické, príšerne amatérske a slovo horor tomu tiež nepomohlo. Ale nechal som sa nahovoriť od mojich "cezpoľných známych" a bol som ohromený (i ochromený). Ako som hovoril, slovo horor sa tomu nehodí. Je to mystieriózny fantasy thriller s poriadnou dávkou temna. Výzorovo mi to prišlo ako keby niekto skombinoval Ukradnuté Vianoce Tima Burtona, "ukradol nápady" z herného MediEvil a dokonal to podtónom z kraťasu The Maker. Nebudem to tu ďalej už vychvaľovať. Skratka filmári z Brna sa predviedli a ukázali, že tam ,kde je Brno nie je len obrovský kráter ,ale i veľa dobrých nápadov. Už dlhšiu dobu som hľadal nejakú mysteriózne ladenú rozprávku a zrazu sa predo mnou ukázala táto "hříčka". Plus si k tomu pripočítajte fakt ako veľmi som posadnutý stop-motion animáciou a nového favorita máte na svete. Geniálne nepríjemné...,ale aj dosť komické.... ()

Zajímavosti (2)

  • Slovo světlonoš je český preklad latinského slova Lucifer (lux = světlo, fero = nesu). (majo25)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno