Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus Manželské etudy vysílala Československá televize v roce 1987 a jednotlivé díly mapovaly život šesti mladých manželských dvojic od jejich svatby po dobu šesti let (1980 - 1986). Česká televize se spolu s režisérkou Helenou Třeštíkovou rozhodla na tento projekt navázat, vyhledat sledované páry a zaznamenat jejich současný život (1999 - 2005). Získaný materiál se stal nejen výpovědí o lidské psychice, ale také o současnosti a změnách, které s sebou přinesla doba po pádu totality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (117)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Helena Třeštíková měla skvělý nápad. Ještě štěstí, že netočila o naší rodině. To by pak nebyl dokument, ale hotový román na pokračování. Měla jsem mylný dojem, že všechny díly budou stejné, ale nebyly. Doufám, že si taky za dvacet let budu moci položit otázku: "Čeho jsem vlastně dosáhla?" a "Mohla jsem něco udělat jinak?" Uvidíme jaká bude moje odpověď. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Původní Manželské etudy byly výborné, pokračování po dvaceti letech ale celý projekt poslalo ještě o třidu výš. Teprve takhle dlouhé nenápadné pokukování po životě těch druhých totiž ukáže to, co člověk ani u sebe normálně nevnímá: sílu a smysl dlouhodobého snažení a štěstí an jedné straně, na druhé pak vliv každodenních starostí na změnu povah a životní únavu, častou bezcílnou nebo zbytečnou námahu, zklamání životem. Všech 6 dílů stojí za to, ale mimořádně emotivní je 5.díl - Marcela. Jako když diváka při promítání přejede vlak. ()

Reklama

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Tento seriál hodnotím jako obdivuhodnou vzácnost českého kulturního života. Když si představím ten čas, co to stálo udělat a ta práce k tomu!! Geniální nápad, který nám ukazuje všeobecnější český život. Snad nejtragičtější se stalo úmrtí holky pod vlakem. S tou paní jsem cítil. Tímto pro mě nabyl neskutečně skutečných rozměrů a bolestí. Nedokáže to jenom popsat, vy tím žijete a řekl bych, že většina žen, co se dívá, tak to prožívá emocionálně naplno. Je to neuvěřitelné, ale já nemohu než hodnotit z plna. Tento seriál je na špatném místě. Patří do první dvacítky a já ho v tom hodlám podpořit. Skvostné dílo, to je shrnutí. ()

truby 

všechny recenze uživatele

Tady se těžko hodnotí, protože tvůrcem a režisérem tohoto serialu je sám život za asistenece pani Třeštíkové. Ale v umění myslím si, je nejdůležitější nápad, myšlenka a tenhle nápad je pro mně geniální. Kdo nikdy nepřemýšlel o tom co se stane s láskou během manželství, je to vždy stejné? Navíc, ač tedy režisérka je v tomto případě spíše pozorovatelkou, dokáže svými otázkami a celkově svou invencí jednotlivým epizodám dodávat nějaký smysl, poselství skryté mezi řádky. ()

hacho 

všechny recenze uživatele

Dokumenty me opravdu zaujaly, myslenka vynikajici. Jen me mrzi, ze v castech "po 20 letech" nebyli panove vice korigovani, aby "neplkali" porad o sve praci a zamerili se vice na vztahy, o nichz to cele bylo. Nadherne to ukazuje, jak se vyviji zivot muze a zivot zeny a o cem je ten muzsky, o cem jsou schopni hovorit a pod. Na druhou stranu se mi zase libila moznost porovnat rodice za mlada a jejich potomky, nekdy je ta podoba uzasna. ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama