Reklama

Reklama

Příběhy železné opony

(pořad)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Důmyslná, nelidská, absurdní. Tak vypadala železná opona, která krátce po komunistickém puči v únoru 1948 začala vyrůstat na hranici mezi bolševickým táborem a demokratickým světem. Systém drátů, do nichž na mnoha místech pouštěli bdělí strážci hranic elektřinu, zátarasů a nášlapných min má na svědomí stovky životů. Nejen těch, kteří se pokoušeli dostat na druhou stranu, ale i těch, kteří se zbraní v ruce střežili výdobytky gottwaldovského socialismu. Pořadem provází a absurditu zrůdného politického systému komentuje Jaroslav Hutka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

sator 

všechny recenze uživatele

1. díl: Dráty, které zabíjely 2. díl: S kulkou v zádech 3. díl: Jiřina Štěpničková.4*. 4. díl: Dakoty míří na Západ 5. díl: Na koních ke svobodě5* 6. díl: Tank svobody 7. díl: Krtci pod ostnatými dráty 8. díl: Pancíř proti závorám 9. díl: Holit, stříhat , 10. díl: Útěk z blázince,11. díl: ,Let za svobodou, 12. díl: Útěk důstojníka, 13. díl: Chytněte ty Zátopky, 14. díl: Vlak svobody,  15. díl: Balon pro STB, 16. díl: Největší vítězství, 17. díl: Ptačí muž, 18. díl:  Jugoslávská cesta, 19. díl: Přeplavu i Dunaj. 20. díl: 21. díl: 22. díl: 23. díl: 24. díl: 25. díl: 26. díl: 27. díl: 28. díl: 29. díl: 30. díl: 31. díl: 32. díl: 33. díl: 34. díl: 35. díl: 36. díl: 37. díl: 38. díl: 39. díl: Příběhy železné opony ()

BASE 

všechny recenze uživatele

dokumentárně středně až lepší../nakonec koho to dnes zajímá... je nás pár, jinak dílčí témata skvělá jen mi vadí ten takový tón .. jako že no jo, ale co dělat,hmmm/NEMÁ TO ŠŤÁVU a pak není to zas tak dávná historie, aby to muselo mít místy podobu dokumentu o hororech za I. sv. války no a pak a to především především ten mimostředný pan Hudka...(proč?) informativní hodnotu to ale nakonec však má a to dost vysokou... přestříhat a bude to daleko lepší..pane Novák ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec i Jarda dostal v týví veřejnoprávní trafiku. Ani mě nepřekvapuje, že mu to za to stojí. Smutné konce rebela... Zvláštní je, že ani na oficiálních internetových stránkách ČT se nic nedozvíme o tvůrcích těchto >dokumentů< ... A tak o co že jde v tomhle pseudodokumentárním polohraném cyklu? Co že se to dá ve 13 minutách jednotlivého dílu osvětlit, vyšetřit, zdokumentovat? Vlastně prakticky NIC! Ale ono totiž ani o nic nejde. Je to jen zase další jednoduchý způsob, jak vypustit z ČT desítky milionů korun za NIC. - - - Jó to se domluvijó borci ze Štatlu s ostravskéma cipama - a už to sype. To snad ani za starýho Drahoša neuměli kémoši takhle vydělávat love... Koncesionáři to zaplatí, regionální klony odfajknou činnost, o škváru se tiše podělíme... - - - Neuvěřitelná výše hodnocení zde na ČSFD v porovnání například s brilantními dokumentárními(!) filmy z tvorby BBC je zarážející. No, možná není tak složité najít zakopaného psa, stačí mrknout na některé ty konkrétní hodnotitele... ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Celkově tomuto dokumentárnímu seriálu sráži vaz projev Jaroslava Hutky-nedokáže zaujmout diváka, tedy alespoň moji maličkost. Příběhy to jsou sice silné a poutavé, ale jejich zpracování nic moc. Solidní průměr na naši televizi.Škoda jen, že se tohoto pořadu nechopil silný tvůrce, coby dokázal z tak zajímavého tématu vytěžit maximum. A přidávat hodnocení jenom proto, že je to pořad co morálně ukazuje nám Čechům naši pravou tvář za bolševika, mě připadá nemorální k jeho objetem. Ti si zaslouží nejen pravdu. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Já tvrdím, dle dílů, co jsem z cyklu viděl, že v 90 % případů je to jednostranné a zaujaté. Mám z toho totiž až pocit, že kdo utekl, je hrdina a ostatní jsou srabi nebo hajzlové (případně obojí). Někdy je to narafičeno až zákeřně dojemně, ale ve mě tenhle projekt moc důvěryhodnosti nevyvolal. Takhle černobílé, jak nám to prezentuje Jaroslav Hutka, to určitě nebylo. ()

Zajímavosti (5)

  • Každý díl začíná písní Jaroslava Hutky „Pojď se mnou, milá“ a končí písní „Náměšť“. (sator)

Reklama

Reklama