Reklama

Reklama

Red Road

Trailer
Drama / Thriller / Mysteriózní / Psychologický
Velká Británie / Dánsko, 2006, 113 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Jackie pracuje jako operátorka bezpečnostního kamerového systému CCTV, jehož kamerami je skotské Glasgow neustále monitorováno. Život v ulicích Glasgowa pozoruje Jackie denně na monitorech a svou povinnost chránit lidi, které zná pouze z obrazovek, bere velmi vážně. Sama si však drží všechny od těla, její uzavřený život má svůj řád a klid – až do chvíle, kdy na monitoru zahlédne muže, o kterém si myslela, že už ho nikdy neuvidí. Posedlost, s níž neznámého muže začne pronásledovat, ji brzo dovede do Red Road, shluku strohých domovních bloků na severním okraji Glasgow. Jackiino skrývané tajemství tady začně vyplouvat na povrch a drama o posedlosti tak směřuje k překvapivému rozuzlení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Pomalé až hypnotické tempo a postupné dávkovanie informácií, jedna nevyriešená trauma a jeden záber na obrazovke, ktorý všetko zmení. Film ktorého bezútešnosť a napätie podčiarkuje sídliskové špinavé prostredie okrajovej štvrti Glasgowa. Kate Dickie zvládla svoju ťažkú rolu bravúrne, hoci motivácia konania jej postavy (zdanlivo prehnanej) postupom času dostáva zmysel. Film o vine, treste a očistci opäť trochu inak a určite pútavo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sem tam sa objaví film, ktorý ma väčšinu stopáže nijako zvlášť nezaujme, ale potom príde so zásadným odhalením, ktoré všetko stavia do nového svetla. Takým je aj zaujímavá dráma Red road. Na debut je to veľmi solídne zrežírované, režisérka ale film netočila zrovna vo veku absolventky filmovej školy. Nie je to tak silný film ako nasledujúci Fish tank, ale ten by zase asi nebol tak dobrý, ak by sa Arnold nerozbehla práve v Red road. ()

Reklama

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Vyše hodiny ubíjajúca nuda a ja rozmýšľam o všetkom možnom, pekných aj nepríjemných veciach, čo budem pozerať potom... a sledujem chlapa jazdiaceho v dodávke, chodiaceho z horného konca na dolný a naspäť, navštevujúceho práčovňu, jediaceho v nejakom stravovacom zariadení, vchádzajúceho do a vychádzajúceho z rôznych establišmentov a vykonávajúceho iné strhujúce činnosti. Viem, som plytká, zrejme nedokážem dostatočne oceniť vnútornú rozorvanosť hlavnej hrdinky. Po viac než hodine sa konečne začalo niečo diať. Neskôr prišla na rad prekvapivo priamočiara sexuálna scéna, ktorá vôbec nezapadla do celkového tempa, ale zase na druhej strane ma trochu prebrala a prinútila myslieť na benefity depilácie a škótsky uvedomelý prístup k chránenému sexu. Približne 20-30 minút za voľačo stálo, keď si spravím výpočet za použitia stopáže, zohľadním kompletný obraz a zaokrúhlim nahor, dostanem 2*. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut nadějné režisérky Andrey Arnold, jež svou pozici obhájila v následujícím neméně podařeném snímku Fish Tank, se zabývá stěžejním tématem pomsty a odpuštění, přičemž notnou část stopáže divák absolutně netuší, jakým směrem se děj bude dále ubírat. Sledujeme konání osamělé a zahořklé protagonistky Jackie, aniž známe její úmysly, motivaci jednání, její minulost. Nevíme o ní nic. ~ Někomu se mohou zdát tyto pasáže poněkud zdlouhavé, ale dle mého soudu právě ona záhadnost hlavní představitelky udržuje divákovo napětí a zaručuje očekávání, jakým směrem se vše vyvine. Dokumentární kamera v kombinaci se špinavými záběry bezpečnostního kamerového systému města Glasgow, na jehož předměstí je děj situován, monitoruje též místní sociální poměry, kriminalitu, šeď panelových bloků s množstvím odpadků v ulicích. Vypíchnu zajímavou hru barev v bytě. ~ Red Road si jede svou (pěkně syrovou, naturalistickou) písničku a divákovi rozhodně nepodlézá, naopak ho sofistikovaně mučí svým pomalým tempem dodávání informací. Kvalitní podívaná pro nemasového diváka s pro mě přijatelným, ba dokonce vítaným koncem. ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Autentické, tedy dobré. Jen škoda zbytečných usmiřování, dovysvětlení, rozvíjení něčeho, co mohlo zůstat z větší části klidně skryté (vzhledem ke slibně nečitelné, pozornost udržující první polovině filmu škoda o to větší). Velice solidní, voyeurismem prodchnutý debut (srdce každého Peeping Toma nad komplexním kamerovým systémem jistě plesá). │70% ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama