Reklama

Reklama

Broken

Trailer
Velká Británie, 2006, 110 min

Obsahy(1)

"BUDEŠ POKRAČOVAT?" ptá se kdesi uprostřed lesů tajemný cizinec s puškou Hope, která si právě vylovila z vlastních střev do břicha zašitou žiletku, aby si na poslední chvíli přeřezala škrtící smyčku kolem krku. A Hope bude pokračovat. Bude pokračovat, protože jinak se nikdy nedozví, co udělal všehoschopný cizinec s její malou dcerkou... Nízkorozpočtové britské hixploitation. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (86)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Přestože se Broken řadí spíše ke snímkům, které se v první řadě soustředí na vývoj mezipostavových vztahů, rozhodně se nedá říct, že je dějově pomalý. Tvůrci „to rozbalí“ doslova od prvního záběru. Divákům je tak nejdříve představena postava trýznitele, prostředí a zejména se díky ní dozví, že mučení, se kterým se později znovu setkává, není nahodilou záležitostí. V druhém sledu probíhá poněkud netradiční seznámení s hlavní ženskou postavou, z něhož se do následujícího dění přenáší pouze motiv hledání rodiny. Tedy de facto ústřední zápletka filmu. Broken je v základech silným filmem, a to zejména díky civilní dějové linii. Všechny postavy, které se ve snímku objevují, působí přirozeně, jejich motivace se zdá být zřejmá a chovají se poměrně dle předpokladů. Zajímavostí je drsný úvod, který jde neočekávaným stylem rovnou na věc. Přestože jsme seznámili s Hope v jejím domácím prostředí, nedozvídáme se, jak se dostala do lesa, kde je později trýzněna, což snímku dodává znepokojivý rozměr. Silná atmosféra je zde tvořena zejména postupným vývojem vztahu mezi Hope a jejím věznitelem. Trochu problematická může být prostřední pasáž, kde se tvůrci tomuto vztahu snaží věnovat co nejvíce. Zatímco ostatní by dali přednost nějakému tomu trýznění, já se paradoxně domnívám, že by snímku napomohl větší důraz na vyobrazení nudy, kterou Hope zažívá. Její znuděnost je načrtnuta velmi slabě, a kvůli opakované a nijak vygradované konfrontaci s věznitelem a nástupem třetí postavy se nedokáže zcela rozvinout. Její přenost na publikum však funguje docela slušně. Pozvolné a neměnné tempo je příčinou neuspokojeného diváka, kterého nepochopená (nikoli nepochopitelná!) schematičnost snímku po několika minutách omrzí. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Vše podstatné již napsali ve svých komentářích Shit a Flipnic.-takže já jen ,že zařazení mezi horrory je v tomto případě opravdu velmi zavádějící,- pohnutky magorovy jsou jasné a celé to na mě působilo jako ošklivě popisné temné drama,až nepříjemně blízko skutečnému příběhu.Díky tomu jak je příběh zpracován(naturalisticky popisný nejen v krvavých pasážích, ale i ve výborně zdůrazňované nejistotě a zoufalství obětí) to na mě zapůsobilo spíše jako zápisky soudního zapisovatele než fikce. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Žiletky na těle, žiletky v těle.... ,,Nechoď tam, není to bezpečné!" A co myslíte, že ta blbá kráva udělá? Čekal jsem poněkud rychlejší odvaz, dostal jsem psychologické drama plné magorů. Kdyby se hlavní hrdinka nechovala jako ultrakráva, která každou příležitost k odplatě nevyužije, možná bych se trochu slitoval. Pár gore efektů je slušných, velice pěkný je začátek, slušné je i zakončení. To co se odehraje mezi tím je však vata, co není ani skelná, ani střelná. Mrzí mě, že autoři neudělali nic pro to, aby divák s obětí soucítil. Osobně jsem se těšil, až to schytá naplno. Korunu všemu pak nasazuje trapný blábol: Podle skutečných událostí. Tomu snad už proboha nikdo nevěří. Laciná reklamní fráze snímek potápí ještě hlouběji. Ale jak říkám, pár momentů se našlo, k tomu les, takže 2* p.s. po vyříznutí jazyka, pokud by nebyl třeba zataven rozžhaveným železem, by se člověk zadusil krví... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Po sľubnom úvode sa dostavil solídny prepad, pričom ani informácia: “podľa skutočnosti” z úvodu, nie je žiadnou zárukou toho, že bude divák svedkom niečoho, čo by ho malo emocionálne zasiahnuť. Nemá príliš veľký význam ani zmysel tento počin sledovať, pričom ku kvalite spracovania či hereckému obsadeniu sa nemá ani zmysel vyjadrovať. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak neviem. Asi som už čo sa týka hororov tohto typu príliš rozmaznaný, alebo možno presýtený. Mňa to až tak nenadchlo. V prvom rade, neviem kde sa nabrala myšlienka, že ide o hixplo, to teda určite nie, skôr explo, ale veľmi nevýrazné. Netvrdím, začiatok bol v tomto smere akýmsi prísľubom, keby sa aj ďalej pokračovalo v tomto duchu, asi by som bol spokojnejší. Čoskoro po úvode však snímok krvavé scény takmer úplne vypustí a snaží sa ísť viac do psychologickej roviny. Žiaľ nevyšlo to podľa mojich predstáv, na to tu bola slabučká atmosféra, chýbal tomu hlbší nápad a v neposlednom rade aj prepracovanejší scenár s presvedčivejšími hercami. Tiež tu chýbala aj akási mytológia a vysvetlenie okolo toho záhadného chlapíka z lesa a jeho potreby unášania a týrania žien. Celkový dojem preto na priemer nestačí. 45/100 ()

Zajímavosti (1)

  • První film produkční společnosti Dimension Extreme. (t.mon)

Reklama

Reklama