Reklama

Reklama

Kletba zlatého květu

  • Čína Man čcheng ťin taj chuang ťin ťia (více)
Trailer 2

Imperátor Ping, hlava dynastie Tang, vládce Číny desátého století, spalován neskonalou láskou i nenávistí vůči své ženě Phoenix rozehrává tragédii, která zasáhne každého člena královské rodiny. Panovník ví o skrývaném vztahu své ženy a jeho syna z prvního manželství prince Wana. Pronásledován stínem nevěry, panovník pomalu zabijí svou ženu jedem. Schyluje se k finálnímu boji. Na jedné straně císař, ovládaný pomstou, na druhé straně císařovna, bojující o holý život. Mezi nimi stojí tři synové, tři princové, kteří se musejí rozhodnout na čí stranu se přiklonit. Bolest a ztráta milovaných však čeká na každého z nich... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (251)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv forma opulentních palácových prostor občas vítězila nad obsahem, tak mě se to moc líbilo. Masové bitevní scény, na které jsme u čínských historických eposů zvyklí, tentokráte tvořily minimální část a z mého pohledu to bylo ku prospěchu věci. Zhang se soustředí na vztahový propletenec císařské rodiny a palácové intriky a musím říct, že mi to občas připomínal takovou čínskou variaci na Lva v zimě. Herecky upoutala především tragická postava císařovny, kterou ztvárnila až zoufale krásná Li Gong a Chow Youn-Fat, který byl ovšem vedle Li nevýrazný. Myslím, že je tenhle film nedoceněný. 85% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak na tomto filmu je například vidět, že F. A. Brabec se má ve věci kýče ještě hodně co učit. A Chow Yun-Fat vypadá báječně, když se naštve. Bylo to jiné a dlouho jsem si na to zvykala, ale nakonec jsem se do toho dokázala pohroužit natolik, že jestli tam nebyly žádné emoce, tak já jsem tam dodala svoje. Nejvíce mě asi zasáhla ta linie s matkou a nevlastním synem. Závěr působil trochu roztahaně, možná tam ta "finální bitva" ani nemusela být, rodinné drama kvůli ní tak přišlo o tísnivou sevřenost. (Ale zase kdyby tam nebyla, tak by kromě epizodky s asasíny a doktorovou byl film vyloženě jen statickou konverzačkou.) A ještě něco, jestli je některý Yimouův film komunistická agitka a obraz "pravé tváře Číny", tak tenhle, nikoliv Hrdina (i když ten taky). ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Zhangův nový velkofilm je jako z nějaké reklamy: Ještě větší, ještě lahodnější!! Samotný příběh se nám prokresluje až později, nejprve tu máme řadu „rituálů“, několik přehlídek vojenství, kolektivních činností a až následně nám tvůrci předkládají příběh jedné císařské rodiny, toliko propletené intrikami, nenávistí a rebelantstvím. Režisér četně používá materiál s vysokou odrazovostí, aby i ty méně blyštivé odstíny vynikly. Dokonalá práce byla odvedena i s honosnými kostýmy, tvary i barvy do sebe srůstají, postavy na sobě mají i několik vrstev oblečení, s pečlivě provedeným vyšíváním, opět těch nejzářivějších barev. Hrdinové jsou sešněrováni v pestrobarevných kostýmech, které je nedusí pouze sami o sobě, ale i tím, že se nechtějí chovat podle císařských norem. Zhang se ze svého nejnovějšího snímku skutečně rozhodl udělat „svátek pro oči“. Bohužel na mě ale ty dlouhé pohledy do očí a rozmáchlá gesta příliš nepůsobí!! ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

To, čo na mňa absolútne nezabralo pri Zhangovom Hrdinovi (2002), na mňa na sto percent zapôsobilo v prípade Kliatby zlatého kvetu. Vedel som, že to bude efektné, krásne a majestátne, ale pôvodne som čakal, že to bude aj rovnako zdĺhavé, ploché a nudné. Každopádne som mimoriadne prekvapený. Rozhodne som sa nenudil, niekoľko scén som pozoroval priam s otvorenými ústami, a aj keď som si občas vravel, že je to až príliš prehnané, v konečnom dôsledku ma to aj tak ohromilo. Či už ide o nesmierne efektnú a pestrofarebnú výtvarnú štylizáciu alebo rovnako efektné súboje. Samozrejme tam je aj nejaký ten príbeh, ktorý síce nepatrí medzi hlavné klady filmu, ale aspoň to celé nie je tak prehnane poetické ako pri Hrdinovi. Síce si stále nie som naplno istý tým plným hodnotením, Zhangov film ma očaril natoľko, že mu ho s čistým svedomím ponechám. Jedným slovom Úchvatné... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo ti dám, si neber silou.“ Pred pozretím som si myslel, že ma Kliatba zlatého kvetu unudí k smrti. A hoci mala svoje chyby, po záverečných titulkoch som o nej niekoľko hodín rozmýšľal, čo sa rozhodne nestáva pri každom filme. Napriek tomu som uvažoval, či dám 60 % alebo až 80. O vyššom čísle nakoniec rozhodla kladná odpoveď na otázku, či by som si to pozrel ešte raz. Áno, pozrel. Zostanete sklamaní, ak budete čakať historický Mamtrix. Finálna gigantická akčná scéna pripomína to najväčšie z Pána prsteňov, ale dovtedy vás čakajú „len" rozhovory a vzťahy. Musím sa priznať, že podobne ako v Gejši a Kráľovnej Alžbete (tej s Geoffreym Rushom), i tu ma bavilo všetko to nenápadné a šeptavé „zákulisné politikárčenie“ a postavy (a to, čo urobia, ako sa rozhodnú a či prežijú). Určite by to ale nešlo bez kvalitných hereckých výkonov (hromozvodom je Číňanka Li Gong z Miami Vice, ale poteší i Chow Yun-Fat) a pôsobivého scenára. Na tom sa mi najviac páčilo, že neriešil celosvetové vojny, ale sústredil sa len na jednu päťčlennú kráľovskú rodinu. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (6)

  • Niektoré z dobových kostýmov vážili aj viac ako 40 kíl. (MikaelSVK)
  • Filmové kostýmy byly dobově věrné. Herci na sobě nosili až šest vrstev oblečení. (Rodriguez)
  • Císařova zlatá koruna vážila 5,5 kg. (HappySmile)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama