Reklama

Reklama

Brouk

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Paranoia je nakažlivá. Servírka Agnes Whiteová (Ashley Juddová) žije po rozchodu s násilnickým manželem sama v levném motelovém pokoji. Nemůže se vyrovnat se ztrátou synka, který se jí před lety záhadně ztratil během obyčejného nákupu v samoobsluze. Jednoho dne se Agnes seznámí s bývalým vojákem Peterem Evansem (Michael Shannon). Z obou se brzy stanou milenci. Peter vzápětí zjistí, že v pokoji jsou drobní brouci, kteří jsou schopni dostat se lidem pod kůži. Pochopí, že hmyz k Agnes dovlekl on sám, protože po válce v Zálivu podstoupil u armády experimentální léčbu, ve které byl spolu s dalšími vojáky zneužit jako pokusný králík a ve které jej lékaři úmyslně nakazili. Několik lidí se snaží Petera přesvědčit, že žádní brouci neexistují a že vše se odehrává jen v jeho hlavě. Je však pozdě: zamilovaná Agnes totiž Peterovi ve všem věří a stejně jako on se pouští do předem prohrané války s neviditelným hmyzem… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý psychologický thriller (i když první půle je spíš dramatická sonda do nižších vrstev amerického obyvatelstva), podle názvu jsem čekal něco podstatně jiného. Ačkoli se všechen děj odehrává takřka v jedné místnosti, udržuje film diváka bez problémů v napětí, hlavní psychodvojice byla zahraná velmi dobře. PS: Načrtnutá konspirační linka by se hodila do Akt X. ()

destroy83 

všechny recenze uživatele

Tento původně divadelní kousek mě opravdu mile překvapil. Už od samého začátku, který je nabitý výbornými dialogy a velice kvalitními hereckými výkony. V druhé půli snímku nastupuje neuvěřitelná gradace děje a ke konci by se atmosféra dala doslova krájet a konec je opravdu explozivní. U mě za čtyři hvězdy. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Mám trochu rozporuplné pocity z tohoto filmu. Herecké výkony ústřední dvojice jsou dobré a atmosféra také. Ovšem, přemýšlet o tom, zda jde o spiknutí, nebo párovou paranoiu, odmítám. A přijde mi to i zbytečné, díky okolnostem, které se staví proti sobě. Což je škoda, protože jen díky tomu je celkové vnímání filmu do značné míry znehodnoceno. Hlavní ženskou postavou je Agnes White (zajímavá Ashley Judd), navždy poznamenaná traumatem minulosti. Hlavní mužskou postavou je Peter Evans (dobrý Michael Shannon), stíhaný válečným prožitkem. Z dalších rolí: násilnický bývalý manžel Agnes Jerry Goss (Harry Connick Jr.), Agnesina kolegyně z práce a přítelkyně R.C. (Lynn Collins), a prohnaný manipulátor, či obětavý lékař Dr. Sweet (Brían F. O'Byrne). Škoda toho promarněného potenciálu, takhle zůstává jen podivně a velice snadno rozšiřující se skupinová paranoia, bez jakýchkoliv otázek i pochybností a vedoucí ke svému neodvratnému konci. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální a extrémně zvrácená studie paranoické psychózy, která se nebere příliš vážně. On taky scénář napsal Tracy Letts podle své vlastní divadelní hry, která je žánrově zaškatulkovaná jako černá komedie. Kromě toho hlavní mužskou roli stvárňuje Michael Shannon (mimochodem výborně), který se role chopil i v původním divadelním nastudovaní, z toho vyplývá, že přenesl divadelní pojetí role i před objektiv Friedkinovy kamery. Friedkin ale přeci jen materiál zdramatizoval a udělal ze hry dramatickou analýzu lidského chování napadeného psychickou poruchou, studii manipulace s lidmi a ukázal, jak náhle se může paranoidní schizofrenie rozvinout. Minimalistické divadelní pojetí filmu vážně sluší, s tím souvisí pečlivý výběr lokací (spíše lokace), jejíž špatná volba mohla film úplně pohřbít - naštěstí opak je pravdou. K tomu všemu si přidejte skvělou Ashley Judd, strhující dialogy a děsivý námět - to je Brouk, nejlepší Friedkinův film posledních let. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Ten film je o manipulaci. Jak snadno lze z opušteného a ze ztrátou dítěte nevyrovnaného člověka udělat paranoika. Zpočátku pečlivě budovaná atmosféra osamoceného motelu s dvěma lidma na palubě se hroutí, když se naplno projeví schizofrenní "nálady". Škoda že není věnováno více prostoru proměně postavy Ashley Judd, právě v tomhle byla největší síla filmu. Z divadelní hry se dá vyrobit obstojný scénář, tady se to bohužel nepovedlo. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v amerických státech Kalifornia a Lousiana. V Kalifornii to bylo u lyžařské oblasti v Mammoth a v Louisianě se natáčelo ve městech New Sarpy a Metairie. (Terva)
  • Ve filmu není vidět jediný brouk. (ČSFD)

Reklama

Reklama