Reklama

Reklama

Dobrovolná oběť

  • Česko Dobrovolná oběť kanibala (více)
Trailer

Obsahy(1)

Příběh Armina Meiwese: německý kanibal Armin Meiwese, který se v roce 2001 přes internet seznámil se svou dobrovolnou obětí, člověkem, který byl ochoten se nechat porazit a sníst (ve filmu se postava jmenuje Oliver Hartwin) je zde částečně podán očima studentky (Keri Russell), kterou případ zaujal a rozhodla se vydat po jeho stopách a zjistit víc o kanibalově životě a jeho pohnutkách. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

ManusiaLiar 

všechny recenze uživatele

Armin Meiwes určite nemal dostať taký vysoký trest. Pôvodný rozsudok osem a pol roka za zabitie (nie za vraždu, keďže jeho obeť súhlasila so zabitím), mal ostať v platnosti. Film vykresľuje tohto človeka priam až dokumentárne, dokonca aj úryvky z receptu "How to Butcher the Human Carcass" sú reálne. Páčilo sa mi spracovanie, temná atmosféra, nestrannosť, aj hudba. ()

Silviaxx 

všechny recenze uživatele

Dobrovoľná obeť je jednoznačne veľmi zaujímavou a hlavne temnou a neobvyklou sondou do témy kanibalizmu. Najvýraznejším plusom je zhmotnenie myšlienok kanibala a súčasne aj jeho obeti - ako to vnímajú, prečo to tak je, ako sa pri tom cítia, čo ich k tomu vedie. Súčasne je tu aj poskytnutý pohľad človeka, ktorý je tým fascinovaný - študentky, ktorá o nich píše prácu. Tieto tri prvky tvoria skvelý celok, ktorý s použitím retrospektívy zmapuje dráhu oboch priamo zainteresovaných ľudí + študentky, ktorá nám túto dráhu mapovať pomáha. Prevedenie je veľmi nepríjemné a diváka nemôže nechať chladným a neznechuteným - niektorí (ja) budú fascinovaní, iní maximálne zhnusení. Každopádne, ja vyjadrujem hlboké nadšenie. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Katie (Keri Russell] se v rámci své semestrální práce chce více věnovat případu Olivera Hartwinna (Thomas Kretschmann), který byl obviněn z kanibalismu. Svoji oběť, ochotnou nechat se zabít a sníst, přitom hledal na internetu... I když je film natočen dle skutečného příběhu Armina Meiwese, a nelze tedy nařknout filmaře z nuceného hledání šokujícího námětu, stejně mne nijak film neuchvátil. Myslím si, že právě takováto reklama je pro devianty tím pravým, a těžko říct kolik podobně nemocných lidí jako byl Armin Meiwes jeho sláva přesvědčila k podobným činům. Ale film úplně odepsat nechci, myslím si, že zpracování tématu docela sluší, akorát bych vystřelil tu studentku hledající téma na svoji práci, vzhledem k samotnému příběhu byla její role úplně zbytečná... ()

Vančura odpad!

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem narazil zcela náhodou, kdy jsem se dozvěděl o existenci Armina Meiwese a toho co udělal, a zjišťoval jsem si o tom víc. Sice jsem od filmu neměl nějaká velká očekávání - zdejší nevalné hodnocení a příšerný plakát zvládnou samy o sobě člověka dostatečně varovat předem - ale výsledný dojem byl bohužel ještě horší, než jsem čekal. To zpracování je děsivě špatné, obraz je celou dobu příšerně tmavý a ušmudlaný, a vůbec nedává smysl, proč je to vyprávěno z perspektivy té holky - pokud tedy nebylo jediným smyslem té postavy zasadit všechny události do nějakého kontextu a pokusit se nějak vysvětlit nepochopitelné chování obou hlavních postav, oběti a jejího kata. Osobně mě tam ta rádoby vysvětlující (možná dokonce i omlouvající) omáčka - která by se dala shrnout do ohraného klišé, že za vším je třeba hledat neutěšené poměry v dětství - jen otravovala, a podle mého názoru je prvních 45 minut toho filmu v podstatě naprosto zbytečných, a to hlavní se tam konečně začne dít až poté, kdy si budoucí kanibal podá inzerát a budoucí oběť na něj odpoví. Sledovat ten jejich zvrácený pakt mě však nijak netěšilo, je to prostě jen neuvěřitelně smutné, depresivní, a samozřejmě též krajně odporné, a šokující. Vedle téhle amatérské sračky se španělský artový Kanibal tyčí jako nedostižný titán. ()

Deratizer 

všechny recenze uživatele

Film věrně natočen podle skutečného případu jednoho německého kanibala. Nejedná se o žádné zabijačkové vizuální orgie, to ve filmu nečekejte, pač to nebyl účel, jde tam pouze o zmapování skutečného případu, kde nebyla přednost natočit vizuální řezničinu, přestože nějaké ty brutální scény samozřejmě film má, jinak by to postrádalo smysl, ale do extrémních jatečných obrazových záběrů to nejde . Zkrátka a dobře, film zahraje na psychiku a člověk žasne, co všechno se mezi lidmi děje. Horor je v tom, že to není výplod fantazie, ale skutečnost. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (2)

  • Film je natočen podle skutečných událostí, které se odehrály roku 2001 v Německu. (Pepinec)
  • V scéne, keď Armin Meiwes (Oliver Hartwin) prechádza po internete, natrafí na článok s názvom "How to Butcher the Human Carcass". Ide o skutočný článok, ktorý napísal Bob Arson z organizácie Church of Euthanasia a ktorý bol preložený aj do češtiny pod názvom "Úprava lidské mrtvoly ke konzumaci". (whack)

Reklama

Reklama