Reklama

Reklama

Volání Cthulhu

(neoficiální název)
  • USA The Call of Cthulhu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý věděc, který mezi pozůstatky svého zesnulého prastrýce, slavného to profesora starých jazyků, našel poznámky týkající se jakéhosi kultu tajemného božstva Cthulhu, se vydává po jejich stopách a dovídá se hrůzné skutečnosti...
Film byl natočen dle stejnojmenné povídky hororového spisovatele H.P. Lovecrafta. Režisér Andrew Leman vsadil na zpracování ve stylu snímků z druhé dekády 20. století- tento film je tedy němý a při jeho natáčení byl použit filtr, který mu dodává punc zastaralosti. (havLord)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mladému mužovi odovzdá tesne pred smrťou prastrýko zvláštny kľúč od tajomnej skrinky s množstvom záhadných záznamov o duchoch. Návrat k starým "brakom", respektíve k spôsobu točenia takýchto snímkov mňa nijak neohúrilo. Nie som odborník, ale mne tieto čiernobiele, takmer nemé filmy, ktoré nedokážem ani len dopozerať, prídu ako strata času. No čo sa nepáči mne, môže sa inému. Jedna ★ za snahu, vytvoriť niečo originálne - 15%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film z roku 2005, který vypadá jako o sto let starší chudý příbuzný dnešních filmů. Příjemných 47 minut v podobě němého filmu, který obsahuje nejen hromadu makeupu všech herců, ale také tragicky dobové efekty, které vyvolávají nostalgii nejen milovníkům němé éry. Je překvapující, jak autenticky celý film vypadá a zní a celý působí jako malé zjevení, které však lidem, kterým černobílé a němé filmy vadí, nebude vyhovovat (ti ať si s klidem uberou třeba i 2 hvězdičky...). Je to holt otázkou vkusu, ale celý film působí velmi dobře a atmosféra je skrze vyprávění ve vyprávění velmi zdařilá. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľká poklona Lemanovi, že sa pustil do tak fanúšikovskej záležitosti a zároveň nie tak často vídaného experimentu; snahy nakrútiť nemý film a vzbudiť tak ilúziu, že ide o dielo z prvých dekád kinematografie. Ilúzia je skoro dokonalá, samozrejme nie vždy. Príbeh funguje, avšak v podstate všetko prichádza až v samotnom závere a ten nie je v mojich očiach až tak presvedčivý. Osobne ma skôr zaujali snové, expresionisticky ladené scény, tých ale mohlo byť viac. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Lovecraft mě úplně neuchvátil, ale tohle dílko mě do sebe vtáhlo vším čím mohlo. Třičtvrtě hodinka znepokoující atmosféry a perfektné technické stránky filmu dělá z téhle lovecraftoviny po čertech vydařený snímek. Milovníci a fandové němého filmu si asi přijdou na své. Já bych sám sebe asi takhle označit nedokázal, ale miluju experimetny. A tenhle experiment si mě získal právě svou tichostí a zároveň neskutečnou sílou obrazu. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jedno slovo: atmosféra. Po oznámení nového filmu od režiséra Del Tora jsem si okamžitě pustil tento skvost. Povídku jsem četl, hrál i hru, teď viděl film. Absence mluveného slova mě totálně odzbrojila, protože do popředí se dostává dechberoucí mrazivá hudba, a dělá z Call of Cthulhu dokonalý horor. Nedokážu pochopit, jak snímek z roku 2005 může vypadat jako stařičký klenot hollywoodského filmového průmyslu. Shlédnuto se zadrženým dechem. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Název bytosti Cthulhu byl vytvořen záměrně nesrozumitelně, protože tím chtěl spisovatel H. P. Lovecraft zdůraznit, jak je ona bytost nelidská a člověku neznámá, proto je "nemožné ono jméno vyslovit obyčejným lidským jazykem". V široké veřejnosti se však nejčastěji používá výslovnost "Ktulu". (Eru_Iluvatar)
  • Film produkovala H. P. Lovecraft Historical Society, kalifornská organizace, která pořádá Live Action Role Play, tzv. LARP, na motivy Lovecraftova fiktivního světa nazvané „Cthulhu Lives!“. (KlonyIlony)
  • Na DVD jsou mezititulky ve dvacetičtyřech jazycích. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama