Reklama

Reklama

Volání Cthulhu

(neoficiální název)
  • USA The Call of Cthulhu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý věděc, který mezi pozůstatky svého zesnulého prastrýce, slavného to profesora starých jazyků, našel poznámky týkající se jakéhosi kultu tajemného božstva Cthulhu, se vydává po jejich stopách a dovídá se hrůzné skutečnosti...
Film byl natočen dle stejnojmenné povídky hororového spisovatele H.P. Lovecrafta. Režisér Andrew Leman vsadil na zpracování ve stylu snímků z druhé dekády 20. století- tento film je tedy němý a při jeho natáčení byl použit filtr, který mu dodává punc zastaralosti. (havLord)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film z roku 2005, který vypadá jako o sto let starší chudý příbuzný dnešních filmů. Příjemných 47 minut v podobě němého filmu, který obsahuje nejen hromadu makeupu všech herců, ale také tragicky dobové efekty, které vyvolávají nostalgii nejen milovníkům němé éry. Je překvapující, jak autenticky celý film vypadá a zní a celý působí jako malé zjevení, které však lidem, kterým černobílé a němé filmy vadí, nebude vyhovovat (ti ať si s klidem uberou třeba i 2 hvězdičky...). Je to holt otázkou vkusu, ale celý film působí velmi dobře a atmosféra je skrze vyprávění ve vyprávění velmi zdařilá. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Konečně nějaký film podle Lovecrafta, kterej si z něj nebere jen název a námět, ale snaží se pracovat přímo s jeho dílem samotným. Nápad pojmout to jako černobílý němý snímek z období počátku kinematografie kvituji jako šťastný pokus. Koukal jsem na to kolem půlnoci a dost to působilo. Nijak nevadí krátká stopáž, jen možná může být trochu problém zpočátku se orientovat v časových rovinách, v nichž se děj odehrává, protože dost často a rychle přeskakuje z jedné do druhé. Ale jako pocta Cthulhu kultu povedené dílko. ()

Reklama

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce spracovanie. Filmy vyzerá veľmi staro a také filmy veru veľmi nepozerám, ale toto bolo fakt dobré. Desivé, záhadné a hlavne tam bol vystihnutý Lovecraftov rukopis, čo sa dá vo filme len veľmi ťažko. Škoda krátkej stopáže, takýto film by sa dal rozťahať aj na dve hodiny. Jediné, čo mi vadilo boli dialógy, tie texty to hrozne zdržovali... 100%: ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Co se Lovecrafta týče, tak bych se možná nebránil tomu, kdyby byl na motivy jeho povídek čas od času natočen nějaký film nebo seriál. To se ale zatím neděje, tak jsem byl zvědavý, jak dopadl tento snímek a nakonec jsem s ním spokojený. Vše podstatné z povídky Volání Cthulhu tu je a ve výsledku působí film docela věrně. Kombinace Lovecrafta a hororu jako z 20. let má něco do sebe a místy má tento film tu pravou mrazivou atmosféru jak postupně odkrýváme tajemství něčeho tak prastarého jako je kult Cthulhu. Tento film je pro mě příjemným překvapením. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Filmy podle knih od Lovercrafta je poměrně dost, buď to jsou dobré díla typu Dagon, vynikající díla typu Re-animator či naprostý blbosti typu Cthulhu. Tohle patří do první kategorie. Leman je výborný režisér nikam nespěchá nedělá nějaké extra akční scény a staví na atmosféře a hlavně na stylu. I když je film značně amatérský tak se nato dá bez jakkéhokoliv problému dokoukat. Herci pravda nejsou nijak extra dobří, ale hrají co mají a když se do filmu pustí monstra a jejich stylová stop capture animace jeden je blahem bez sebe. Doporučuji. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Na DVD jsou mezititulky ve dvacetičtyřech jazycích. (KlonyIlony)
  • Název bytosti Cthulhu byl vytvořen záměrně nesrozumitelně, protože tím chtěl spisovatel H. P. Lovecraft zdůraznit, jak je ona bytost nelidská a člověku neznámá, proto je "nemožné ono jméno vyslovit obyčejným lidským jazykem". V široké veřejnosti se však nejčastěji používá výslovnost "Ktulu". (Eru_Iluvatar)
  • Film je věrnou adaptací rohánu H.P. Lovecrafta "Call Of Cthulhu" z roku 1928. Ve filmu je použito několik doslovných citací z knihy. Příkladem je věta „Ve svém domě v R'lyehu mrtvý Cthulhu čeká a sní“, kterou používají kultisté. (Chuppa)

Reklama

Reklama