Reklama

Reklama

Volání Cthulhu

(neoficiální název)
  • USA The Call of Cthulhu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý věděc, který mezi pozůstatky svého zesnulého prastrýce, slavného to profesora starých jazyků, našel poznámky týkající se jakéhosi kultu tajemného božstva Cthulhu, se vydává po jejich stopách a dovídá se hrůzné skutečnosti...
Film byl natočen dle stejnojmenné povídky hororového spisovatele H.P. Lovecrafta. Režisér Andrew Leman vsadil na zpracování ve stylu snímků z druhé dekády 20. století- tento film je tedy němý a při jeho natáčení byl použit filtr, který mu dodává punc zastaralosti. (havLord)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film z roku 2005, který vypadá jako o sto let starší chudý příbuzný dnešních filmů. Příjemných 47 minut v podobě němého filmu, který obsahuje nejen hromadu makeupu všech herců, ale také tragicky dobové efekty, které vyvolávají nostalgii nejen milovníkům němé éry. Je překvapující, jak autenticky celý film vypadá a zní a celý působí jako malé zjevení, které však lidem, kterým černobílé a němé filmy vadí, nebude vyhovovat (ti ať si s klidem uberou třeba i 2 hvězdičky...). Je to holt otázkou vkusu, ale celý film působí velmi dobře a atmosféra je skrze vyprávění ve vyprávění velmi zdařilá. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film natočený Historickou společností H.P. Lovecrafta ve stylu filmů z dvacátých let, tedy němě, s poškrábaným obrazem a za použítí okatě starých triků. (Teda předpokládám, že filmaři používali zelené pozadí, ale jinak...) Na to, že se jedná o němý snímek, je to velmi dobře srozumitelné, ale technice skutečných dobových filmů se to nevyrovná. Tím mám na mysli hlavně budování atmosféry, které se debutujícímu režisérovi Andrew Lemanovi úplně nepovedlo. Nicméně jsem rád, že tento film vznikl, je to zase něco nového. ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Milovníci německého expresionismu tomuhle nemůžou říct ne. Ta patina, to líčení, ty kulisy a především efekty - to zahřeje u srdce. A tak jako průkopníci hororových podívaných ve dvacátých letech, i tady udělali z finanční nouze ctnost, když filmaři záměrně deformují realitu (zkreslení perspektivy, neobvyklé úhly pohledu, aby nebylo vidět, že loď nepluje na moři). Jen moderní střih prozrazuje, že jde o čtyři roky starý snímek. Příběh kašle na řadového diváka a namísto lineárního vyprávění zasazuje do sebe jednotlivé historky jako matrijošky. A je jasné, že dramatické finále se nekoná, protože v ústavu, kde celé vyprávění začalo, se taky končí - bez toho, aby hlavní hrdina vlastně udělal něco jiného, než vyprávěl celou tu bizarní story. Sympatická jednohubka. Lovecraft by měl snad radost. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Já osobně Lovecrafta a jeho tvorbu skoro vůbec neznám. Nikdy jsem od něj nic nečetl a viděl jsem jenom Dagona. Ten si mi ovšem líbil víc, než tehle černobílý snímek. Nelze upřít, že za tak krátkou dobu se tvůrcům podařilo navodit docela příjemnou atmosféru, ale nemůžu se zbavit dojmu, že jsem sledoval humornou grotesku, která se odehrává uprostřed papírových kulis a na rok 2005 jsou efekty docela suché. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Presne takto by vyzeral film z 20´s rokoch keby sa H.P. Lovecraft stal komerčne známym ale hlavne svetovo známym spisovateľom. To bol určite cieľ tohoto filmu a podaril sa. Blikajúci poškodený obraz mnoho bieleho makeupu prehnané výrazy presne ako v starých filmoch. Keby som nevedel dopredu s ktorého roku je tento film možno by ma tvorcovia aj oklamali. Na to že je tu textu pomenej a tak sa nedá výstižne rozvinúť Lovecraftova poetika má tento počin neuveriteľnú atmosféru presne tak ako v knihe. Kozmická nevysloviteľná hrôza. Stopmotion Cthulhu bola už iba čerešnička na torte ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Film je věrnou adaptací rohánu H.P. Lovecrafta "Call Of Cthulhu" z roku 1928. Ve filmu je použito několik doslovných citací z knihy. Příkladem je věta „Ve svém domě v R'lyehu mrtvý Cthulhu čeká a sní“, kterou používají kultisté. (Chuppa)
  • Na DVD jsou mezititulky ve dvacetičtyřech jazycích. (KlonyIlony)
  • Film produkovala H. P. Lovecraft Historical Society, kalifornská organizace, která pořádá Live Action Role Play, tzv. LARP, na motivy Lovecraftova fiktivního světa nazvané „Cthulhu Lives!“. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama