Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York City. Prosinec 1980. Mark Chapman přijíždí do New Yorku s úmyslem zabít Johna Lennona. Depresivní a neklidná duše je rozpolcena mezi respektem k osobě Johna Lennona a touhou ho zabít, aby se stal slavným. Příběh líčí Chapmanovo duševní zhroucení, ve kterém hrála roli jeho posedlost knihou J.D.Salingera Kdo chytá v žitě. Jeho démoni však zvítězí a přimějí ho zastřelit Lennona na schodech před vchodem do budovy, kde Lennon bydlel.

Kniha Kdo chytá v žitě, kterou měl u sebe Lennonův vrah byla také nalezena u Johna Hinckleyho, který spáchal 30.3.1981 atentát na Ronalda Reagana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

Bobik9 

všechny recenze uživatele

No vgěřím, že někdo z toho může mít depky. Já jí mám z toho, že jsem si na volnej večer vybral tento film. To, co udělali z Jareda je strašný, ale on ten film zachraňoval. Lindsay tam proběhla a ani nemohla nijak do filmu zasáhnout. Dalo se z toho jistě vytěžit více. Ale toto bylo ohromná nuda. Ještě že to měl jen 80 minut! ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Pro dvě věci na tento film jen tak nezapomenu. První je úžasný a reálně prostorově výraznější Jared Leto, který jakoby skutečně BYL Mark Chapman. Z jeho filmografie mě byl nejpříjemnější právě tady. No a zadruhé mě zaujala režijní stránka věci, která si sice (a bohužel) nevybrala tu nejsprávnější formu, spousta věcí tam byla malých a slabých, ale atmosféra snímku byla velká a od scény, kdy se Chapman hádá s fotografem o svém původu, se ve mě kumulovalo napětí, jaké bych od tohoto snímku nečekal. ()

Reklama

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Koho by nevyděsilo foto, kdy v roce 1980 se podepisuje J.L.. svému vrahovi, který je na fotografii rovněž vidět a výraz obličeje toho člověka? Zaujalo mě, že se vrah zabýval čtením BIBLE (V Německu už bylo jednou doporučeno, aby Bible nebyla vydávána, neb plete jen dětem a mladým a nezralým lidem hlavu), ale především mě zaskočilo, že rád čte SALINGERA (nedávno bohužel zesnulého), a jeho jediný román, který napsal a to z roku 1951 - KDO CHYTÁ V ŽITĚ, což je jedna z knížek, kterou bych zařadil do svého literárního TOPU 100. Nikdy nebyla zfilmována, a myslím, že je to dobře. Saliner byla významná osobnost americké literatury a rovněž nesmírně záhadná, neb se desetiletí neukazoval na veřejnosti, ale před časem se sešel se studentkou, ale pak utekl před kamerami...Tak to prezentoval VIASAT HISTORY... J.L. měl řadu příznivců i zde, a v osmdesátých letech se jednalo o nelegální akci srazy v den smrti J.L., a člověk musel mít hodně odvahy, aby se jich účastnil, protože byly socialistickou policií monitorovány... Obdobně pololegálně vznikla i kniha J.L., od Sekce hudebníků, kde je i rozsáhlý rozhovor s J.L., který je živým dokladem o jeho názorech na sebe, na život kolem sebe, členy kapely atd. J.L. škola nebavila, moc se tam nudil, a tak žil! A pořádně! A uměl! A pořádně! Takže některé písně The Beatles budou žít ještě hodně dlouho! Jsou prostě řečeno - o lidech a pro lidi a to je z nich znát! Síla pravé člověčiny....Pět hvězdiček dávám za věrné dešifrování mysle, jak jí šly myšlenky a pocity, a proto ty hvězdičky autorovi scénáře a režisérovi, oba to zvládli. A taky herec Jared Leto pásl na tu roli, odvedl vše taky více než dobře. ()

BaronX 

všechny recenze uživatele

Kromě šoku, že jsem asi půl hodiny nepoznal Jareda Leta (kulaťoučkej jak balónek), mi tento film nepřinesl nic, co bych už o této politovánihodné události nevěděl. Opakuje jasná fakta, tu skrytou stránku, o které jsem se domníval, že film poodkreje, zůstala pořád skrytá. Sice nám Chapter 27 trochu poodhalil Marka Chapmana, ale do duše mu stejně nenahlédl, ať se Leto snažil jak chtěl, Chapman to nebyl (porovnávám z pár záběrů z televize, kdy se na nich objevil skutečný Chapman - tehdy mě z toho chlápka mrazilo, v tomto filmu mi ho bylo skoro líto - a to by opravdu nemělo NIKOMU). Škoda promarněné šance, a to že Lennon se prakticky ve filmu neobjeví, ani když je sám vražděn, mi přišlo absolutně k smíchu. ()

Oonika 

všechny recenze uživatele

Ou, to byl zvláštně úchylný film.... A Jared byl táák slizkej!! Kdybych si nepřečetla, že tam má hrát, tak jsem ho ani nepoznala. Jinak k filmu jako takovému... krimi to moc nebylo, až na vraždu, na kterou jsme si museli počkat cca 80 minut, spíš se to celé táhlo v hrozně psychologickém duchu, pořád se řešilo zabít/nezabít, všichni víme, jak to dopadlo, takže tohle dilema se mohlo s klidem vynechat. Víceméně nudná divná podívaná, kdo neuvidí, o nic nepřijde. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (7)

  • Pro roli přibral Jared Leto 67 liber (=30 kilogramů). Občas byl dokonce upoután na vozík, kvůli rychlému nárůstu váhy. (Foox)
  • V úvodu filmu, při prvním záběru na Manhattan v New Yorku a před rozhovorem Marka Chapmana (Jared Leto) s taxikářem, chybí v panorama výškových budov Dvojčata (budovy světového obchodního centra). V následujícím záběru jsou již na svém místě. (EndyseQ)
  • Kniha "Kdo chytá v žitě", kterou měl u sebe Lennonův vrah, byla také nalezena u Johna Hinckleyho, který spáchal 30.3.1981 neúspěšný atentát na Ronalda Reagana. (Bauer)

Reklama

Reklama