Reklama

Reklama

Obsahy(1)

New York City. Prosinec 1980. Mark Chapman přijíždí do New Yorku s úmyslem zabít Johna Lennona. Depresivní a neklidná duše je rozpolcena mezi respektem k osobě Johna Lennona a touhou ho zabít, aby se stal slavným. Příběh líčí Chapmanovo duševní zhroucení, ve kterém hrála roli jeho posedlost knihou J.D.Salingera Kdo chytá v žitě. Jeho démoni však zvítězí a přimějí ho zastřelit Lennona na schodech před vchodem do budovy, kde Lennon bydlel.

Kniha Kdo chytá v žitě, kterou měl u sebe Lennonův vrah byla také nalezena u Johna Hinckleyho, který spáchal 30.3.1981 atentát na Ronalda Reagana. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

novoten 

všechny recenze uživatele

Neberu tvůrcům to, že příběh je zcela autentický, neberu Letovi ochotu se nechat namaskovat zrovna takhle a neberu světu přesvědčení, jak moc důležitý Lennon pro kulturu byl. Ale proč jsem se na tuhle tragickou událost musel dívat tak nudným pohledem, tomu vážně nerozumím. Je to jenom o prázdném monologu, o dilematu se zbraní a o rozebírání zbožňované knihy. Takový Atentát v Ambassadoru fungoval po celou dobu a závěrečná nevyhnutelná událost ve mně všechny pocity ještě umocnila. U Lennona jsem po deseti minutách pochopil, že to, co Chapman na konci udělá, bude jediný moment, který může film ještě zachránit. Bohužel i tato osudová chvíle je podaná tak stupidně a nedbale, že se umocní možná tak ten pocit zbytečnosti. P.S.: A Leto nezáří v žádném případě. Prostě jenom není poznat. ()

Morien odpad!

všechny recenze uživatele

Čím víc filmů na toto téma uvidím, tím víc mi bude jasná jedna věc: O TOMHLE SE SAKRA VŮBEC NIKDY NEMĚLO NIC TOČIT! Je to sice pěkné, že Jared Leto umí na povel tak hezky ztloustnout, ale proč zrovna ve jménu člověka, který vraždil, aby se stal slavným? Tím, že ho nechávají dělat rozhovory, psát knihy, pořád o něm mluví a ještě o něm točí filmy vlastně jenom plní jeho přání. Není něco špatně? Yoko Ono někde řekla, že jméno Johnova vraha by už nikdy nemělo být vysloveno, a já s tím svrchovaně souhlasím. ()

Reklama

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Pomalé tempo příběhu vnitřně rozervaného mladíka, který 8.12.1980 zavraždil v New Yorku Johna Lennona, sluší. Škoda jen, že tempo filmu trochu negraduje k osudovému atentátu. Informativní hodnota snímku je nesporná, ale stejně zaujme nejvíc famózní přeměna Jareda Leta, který pro roli Marka Davida Chapmana udělal totéž, co kdysi De Niro pro "Zuřícího býka". Aby přibral 30,5 kg na váze, jedl zmrzlinu Haagen Dazs rozpuštěnou v mikrovlnce, do které si přidával olivový olej a sojovou omáčku. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Už jenom téma filmu - jakýsi monolog vraha Johna Lennona pár dní před osudnou vraždou - je dost zkaženo myšlenkou, že právě Lennonovi nejbližší si přesně tohle nepřáli. A nakonec...film stejně nepřináší nic nového, nic zajímavého, nic, čím by se člověku vryl do paměti. Zachraňuje ho pouze Jared Leto. ()

Bobik9 

všechny recenze uživatele

No vgěřím, že někdo z toho může mít depky. Já jí mám z toho, že jsem si na volnej večer vybral tento film. To, co udělali z Jareda je strašný, ale on ten film zachraňoval. Lindsay tam proběhla a ani nemohla nijak do filmu zasáhnout. Dalo se z toho jistě vytěžit více. Ale toto bylo ohromná nuda. Ještě že to měl jen 80 minut! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (7)

  • Ve skutečnosti těsně před tím, než Chapman zastřelil Lennona, neřekl mu vůbec nic, což později Chapman před soudem potvrdil. (Drtic)
  • Vchod do Lennonovy residence Dakoty, kde Mark Chapman často čeká a kde zabije Johna Lennona, je stejné místo, kde v Polanskiho Rosemary má děťátko (1968) na začátku filmu projdou oba manželé (jedná se samozřejmě i o stejnou budovu, ve které pak žijí). (poz3n)
  • Kniha "Kdo chytá v žitě", kterou se vrah Johna Lennona inspiroval, má 26 kapitol. Film se v originále jmenuje Chapter 27 (27. kapitola). (a.kopecka)

Reklama

Reklama