Reklama

Reklama

Až dojde ropa - drsné varování

  • Švýcarsko A Crude Awakening: The Oil Crash (více)

Ropa je výměšek ďáblův. Černé zlato. Krev dinosaurů. Krevní řečiště světové ekonomiky. Ropa je krev Země. Tak rozmanitá jsou přirovnání na surovinu, bez níž si zatím nedovedeme náš svět představit. Z éry levné a všeobecně snadno dostupné energie však nyní vstupujeme do éry drahé a velmi obtížně dostupné energie. Zároveň se vlastním přičiněním dostáváme do závislosti na některých silně nestabilních režimech. Je skoro jisté, že někomu jde o to, udržet tenhle svět v závislosti na ropě co nejdéle, přestože výzkum, vývoj a nové technologie mezitím odhalily neuvěřitelné věci. Málokdo si uvědomuje dopad situace, která nás podle všeho čeká. Rostoucí nezaměstnanost, chudoba, hlad... To všechno jsou jevy, ke kterým dochází, když se začne hroutit společenský systém. Vstupujeme tedy do naprosto nového světa zcela neuvěřitelných proporcí, možná je od nás vzdálený pouhých pár let. Zvládneme to? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalší dokument, po ktorom divák okamžite vytriezvie z opojenia, ktoré nám ponúka dnešný svet. Tento sa zameriava na mrazivé a katastrofálne následky budúcich desaťročí z hľadiska zmenšujúcich sa ropných zásob, ktoré sú dnes už faktom. Tieto fakty si však žiadni kompetentní ľudia, ktorí by s tým mohli niečo urobiť, bohužiaľ nepriznávajú. Potvrdzuje to smutné konštatovanie, že pokiaľ sa im dnes budú sypať do vrecka peniaze za spotrebu a ťažbu tejto suroviny, prečo by sa mali starať o to, čo bude v nasledujúcej dekáde, keď oni tu už nebudú. Hlavné je, že budú mať dosť čiernych peňazí (ropodolárov) teraz. 85%. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento film som si pozrel za pomerne nevšednej situácie. Sedel som práve na stoličke v tetovacom štúdiu a týpek, ktorý mi desiatimi ihlami nabíjal farbu do predlaktia, ma popritom zasypával rečami o blízkom páde kapitalistického impéria a vôbec celej civilizácie, tak ako ju poznáme. Samozrejme za všetko môžu chamtiví, nenažratí Američania a ich démonický vodcovia z Bieleho domu. Táto jeho prednáška bola podfarbená dokumentom "Až dojde ropa - drsné varovanie". Kerku mi urobil dobrú, som veľmi spokojný, ale o svojej paranoidnej pravde ma nepresvedčil ani týmto švajčiarskym "oči otvárajúcim" filmom. ** ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Dokument, který v kontextu s ropou kritizuje politiku nejen USA, třebaže se opírá hlavně o ni. Je zde ale jasně cítit, že kritika USA zde není prvoplánová a bezhlavá, stejně jako ale i globálního problému týkajícího se neuvěřitelného plýtvání - a to nejen ropou a energií. I když od těchto se prakticky vše odvíjí. Celkem jednoduchým způsobem divákovi vysvětluje zákonitosti kolem ropy obecně, ale i kolem ropné politiky, ekonomiky atd. Pokračuje přes nelichotivou vizi budoucnosti. Končí, osobně si myslím, optimisticky. Protože já - stejně jako někteří v dokumentu zúčastnění - věřím v lidský um. Proto i věřím, že dokážeme vynalézt k ropě alternativu. Otázkou je, co by to udělalo s blízkým východem, který by rázem zmizel z politické mapy světa. Otázkou je, jak dlouho budou chtít ropné společnosti, distributoři a na ně napojení politikové držet pokrok pod zámkem. Otázkou je, jak dlouho budou chtít být zodpovědní lidé k lidem celé planety neodpovědní. Celkově tedy tento dokument hodnotím jako rozumný, vyvážený a určitě pravdivý (patřím mezi těch málo, co vědí, co by se mohlo s lidskými životy na Zemi bez ropy stát). A myslím si, že toto by měl být prioritní předmět našeho zájmu narozdíl od fundametálního zeleného šílenství s globálním oteplováním. Pravda je totiž taková, že za úbytkem ložisek fosilních paliv stojí člověk bez větších pochybností, za podíl na globálním oteplování to už s tím člověkem tak jednoznačné není. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dokument Kolaps bol o výpovedi dobre informovaného človeka, čo a ako bude pravdepodobne v budúcnosti, tento dokument sa však pasuje na akýsi, ktorý už názvom akoby chcel povedať, že ponúkne aj nejaké alternatívy, no nedočkali sme sa ničoho, okrem už známych záležitostí. Situáciu rozoberá múdro, zaujímavo hodnotí a nebojí sa reality, ale skrátka mu mnohé chýba. ()

PAVEK 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který Vás donutí se zamyslet. Za důležité považuji to, že v dokumentu bylo správně řečeno, že alternativní zdroje, klidně i všechny dohromady (bimoasa, voda, solární energie, vítr) ani zdaleka nedokáží nahradit případný výpadek energie z fosilních paliv, pouze maximálně z několika procent celosvětové energetické poptávky. Z dokumentu vyplývá pro mě jedna jediná věc, kterou já osobně prosazuji již dlouho: Lidstvo by mělo systematicky vynakládat každým rokem více a více peněz na vědu na úkor některých jiných (respektive většiny) oborů. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • V roku 2006 získala snímka Zurich Film Award a cenu za najlepší dokument na MFF Tahoe Reno i MFF v Palm Beach. Ako druhá skončila na festivale Galway Film Fleadh a v roku 2007 na Barcelona Cinema Festival vyhrala v kategórii Zlaté Slnko cenu poroty. (Marek1991)
  • Po celou dobu se v dokumentu jednoznačně mluví o tom, že ropa dojde, avšak možná tak autoři učinili pro zjednodušení nebo se jedná o chybu překladu. K ukončení její těžby totiž přesněji dojde z důvodu, že se její hlouběji uložené zásoby nevyplatí těžit. (Expertt)

Reklama

Reklama