Reklama

Reklama

Hodina pravdy - Série 1 (2004) (série)


Černobyl - nultá hodina (S01E01)

(epizoda)
  • Česko Černobylská katastrofa (více)
Velká Británie / Kanada, 2004, 47 min

Obsahy(1)

Třiadvacet minut po jedné, ráno 26. dubna 1986, dělilo Evropu od nejhorší jaderné katastrofy už jen několik sekund. Čtvrtý reaktor jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu právě explodoval. V Sovětském svazu bylo černobylské trauma tak hluboké, že ho mnozí považují za první krok ke zhroucení komunistického režimu. Tento film vypráví minutu po minutě drama poslední hodiny předcházející této tragédii. Uvidíte příběh očima hlavních protagonistů, pracovníků elektrárny, kteří měli to štěstí a přežili i těch, kteří okamžitě nebo brzy po neštěstí na následky havárie zemřeli.
Té noci se v Černobylu protnuly dvě osudové okolnosti. Chybná konstrukce reaktoru a despotická a sebestředná povaha hlavního inženýra Anatolije Ďatlova. Řídící směna nevěděla téměř nic o tom, proč a za jakých podmínek je tento grafitový reaktor při nízkém výkonu tak nestabilní. Druhou riskantní okolností byla nepředvídatelnost chování ing. Ďatlova samotného. Je podoben technologii, kterou chce ovládat. Tuto noc se Ďatlov s reaktorem střetl v souboji síly, který je oba zničil. Jednatřicet minut po půlnoci se hádka kvůli hladině výkonu, při níž může začít bezpečnostní zkouška čtvrtého černobylského reaktoru, vyostřila... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (97)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden z dalších skvělých dokumentů podobně jako třeba před týdnem Hirošima, opět s katastrofálními dopady a následky které mnozí z nás ostatně pociťují dodnes. Neuvěřitelně silné na emociální pocity člověka s výpovědí jednoho s přeživších Anatolije Juščenka. Hodina po hodině, minuta po minutě, vteřina po vteřině tedy přibližná a stručná rekonstrukce oněch kritických minut zbývajících do výbuchu tohoto jaderného monstra..Mimořádně depresivní podívaná která bere za dech, stejně tak dobře jako nějaký solidní horor. Zajímavý komentář : Pshimi. недопустимый риск впридачу жизнеопасно. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Ne vždycky platí, že risk je zisk. To 26. 4. 1986 před půl druhou v noci poznal i Anatolij Ďatlov, zodpovědný za průběh testu. Nebyla to však náhoda, že se čtvrtý reaktor zachoval, jak nikdo nečekal... Tenhle napůl rekonstruující dokument mě překvapil mj. informací, že poslední černobylský reaktor byl odstaven až v roce 2000. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zdramatizované dokumenty s hranými pasážemi vždy v sobě skrývají potenciální riziko manipulace, nicméně "Černobyl - nultá hodina" patří k tomu výrazně lepšímu, co se kdy o černobylské havárii natočilo. Umím si samozřejmě představit střízlivější a informačně nabitější dokument, je nicméně jasné, že tvůrci chtějí oslovit co největší diváckou obec a suchá vědecká a technická fakta bez emotivní omáčky by řadu diváků odradila. Snad jen pro dokreslení - zkoušky se obvykle provádí v noci, kdy je nejmenší poptávka po elektřině, v tom prováděný test nebyl výjimkou. Na nehodě se ze všeho nejvíc podepsalo politické a kulturní prostředí v Sovětském svazu - v tom uhodil "Černobyl - nultá hodina" hřebíček nah lavičku. Celkový dojem: 70 %. ()

pan_buh 

všechny recenze uživatele

Ale tak docela to šlo. Jen by někdo mohl spočítat kolikrát tam použili hypermoderní slovo "tým". No a o příčinách PROČ to došlo až za hranu, tak tam bych ocenil, kdyby to míň házeli na hlavního inženýra /já vím ono je to nejsnažší/ a víc vysvětlili proč byla konstrukce reaktoru právě taková, proč tak spěchali se spuštěním atd. namísto aby 4x opakovali stejný "dramatický" záběry. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Tak ako nič prevratné to nebolo čo sa týka samotného dokumentu ale určite to bolo aspoň zaujímavé. Možno by som si to radšej prečítala, pretože všetci boli tak strašne nesympatickí. Samozrejme, je mi jasné, že išlo o to aby sa herci podobali ale tak aj tak. Tomu s čiernymi očnými linkami by som rada capla lopatou po čele. Mal ich snáď vytetované, že mu ich nechali? ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama