Reklama

Reklama

Znovu u Spejbla a Hurvínka

(seriál)

Epizody(13)

Druhá řada veselých příhod Spejbla a Hurvínka byla poprvé odvysílána v roce 1974. Opět v režii Libuše Koutné, které byl loutkový film vlastní a vždy v něm dosahovala značných úspěchů. V autorství se vystřídalo několik scénáristů, ať už sám Miloš Kirschner, Pavel Grym, Josef Barchánek, Jiří Kubíček a další. Zdá se, že Spejbl, nestárnoucí taťulda, který všechno zná, vynalézavý Hurvínek a milá Mánička stále přitahují pozornost malých a velkých diváků. A tak se znovu rádi podíváme na cvičení oblíbené dvojice, na závod do vrchu, na Spejbla na houbách a na další příhody dnes už slavné dvojice, která už několik desetiletí baví a těší děti i dospělé. (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

papaguy 

všechny recenze uživatele

Pro mě prakticky nehodnotitelné. Tedy pokud mám být objektivní. Na Hurvínka jsem měl už jako malé dítě alergii a popularitu loutkových filmů Skupova divadla jsem nikdy moc nepobíral. Působilo to na mě užvaněně, uhejkaně, vulgárně a celkově potrouble. Bohužel také nevtipně - vyjma pár replik, ale ty bych na prstech jedné ruky spočítal. Nikdy se mi moc nelíbili ani loutky. Dabing nelibě zní mým uším dodnes - hlavně dětské hlasy namluvené dospělými - ukňákané Máničky a skřehotajícího Hurvínka. Hurvínka jsem dával pouze v jediné podobě - líbila se mi nahrávka Černá hodinka, což bylo ovšem audio, které vyšlo na gramofonové desce. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Hurvínkové na deskách Supraphonu jsou mnohem lepší a dotaženější, ale i tohle zpracování má svoje kouzlo. Bohužel ty silné Hurvajsovy roky film nezachytil. Léta osmdesátá, kdy se Hurvajs zcela taťuldovi vymkl z rukou a stal se z něj doslova nekontrolovatelný grázl, ty jsou jen na těch gramodeskách. Hurvínek a lupiči, Hurvínkova strašidýlka, Hurvínkovy staré pověsti české atd. to jsou prostě legendy. Ale i tak za seriál 85% ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 3* nechci snižovat kvality těchto seriálů natož světoznámého divadla Spejbla a Hurvínka, ale je fakt, že v dětství mi černobílý ani barevný večerníček s nimi nijak neuchvátil. Stejný pocit jsem měl i při krátké repríze 2 dílů. Vzpomínám si, že na gramofonových deskách mě jejich příběhy asi bavili o něco víc, takže toto zpracování víc než tři hvězdičky ode mě nedostane, ale věřím že má dostatek svých fanoušků. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuji, že tohle není hodnocení na základě vzpomínek z dětství či sentimentu.  V těchto Hurvíncích se mi strašně líbí ironický humor, hra s češtinou a nějaké to poučení. Úplně jsem na to dostala zase chuť, takže u vaření asi nějaký ten díl padne. Ani vlastně nevím, co k tomu napsat. Je to prostě skvělý a zdaleka nejde jen o pohádky pro děti. Nejvíc se mi líbila poslední epizoda, kdy byl Hurvínek hlavou rodiny. Pan Spejbl mi hodně připomíná Zdeňka Svěráka v roli tatínka ve filmu Na samotě u lesa. Takový správný chytrolín :) ()

Janyr 

všechny recenze uživatele

Hurvajzí pády, eskapády a potulka v kombinaci s blábolivou mluvou jeho afektovaného otce. Miloš Kirschner byl opravdu hurvajzím výtečníkem. Klasická groteskní stylovost, plná fackovacího humoru, se zdá býti vypilována až k zbláznění, Spejbl junior je čirý hrdina BusterKeatonského typu. Plně hodnověrný padač do kýblů s opičími výkaly, jezdič na nosorožci zespodu, sahač na dráty vysokého napětí apod. Těžko mu vytýkat kteroukoliv bláznivou činnost, neboť on takový prostě musí být! My, jeho fandové, bychom asi nepřežili, kdyby se začal chovat suše komisně, kdyby chodil v saku a kravatě, nebo během jeho poledních vycházek na staveništi ani nespadl do míchačky s maltou. Přiznám se, že v jedné epizodě již těch pádů do želatiny a následného omývání se kyselinou mravenčí bylo trochu moc. To jsem si už v duchu říkal, že Miloš příběh poněkud zkomplikoval, ovšem závěr se skelnou vatou v trenýrkách dokonale vyjasnil moji mongoloidní líc. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (2)

  • Spejbl se křestním jménem jmenuje Josef. (M.B)
  • Postava Spejbla vznikla již v roce 1920. Postava Hurvínka v roce 1926. (M.B)

Reklama

Reklama